Tältä näyttää Raide-Jokerin työmaalla räjähdyksen jälkeen – dynamiittiin osunut pora jäi niille sijoilleen

Julkaistu:

Projektipäällikkö Ari Bergströmin mukaan porari toimi turvallisuusohjeiden mukaisesti.
Työt keskeytettiin työmaalla välittömästi räjähdyksen jälkeen. Muun muassa onnettomuudessa osallisena ollut pora on sillä paikalla, mihin se jäi, kertoo Raide-Jokeri-allianssin projektipäällikkö Ari Bergström.

– Poliisi eristi alueen heti, emmekä päässeet paikan päälle tekemään muutoksia. Rauhoitimme tilanteen poliisin tutkintaa varten, Bergström kertoo.


Bergström arvelee, että kallion sisään on saattanut jäädä räjähteitä vanhan louhinnan yhteydessä. Hän ei osaa sanoa, kuinka syvällä räjähtänyt dynamiitti on ollut. Vielä ei ole tietoa, onko räjähteitä kalliossa lisää.

– Nyt selvitetään, mistä räjähteet ovat sinne kallion sisään tulleet ja löytyykö niitä sieltä lisää. Tätä on huolellisesti tehty, mutta tehdään vielä huolellisemmin ja kiinnitetään entistä enemmän huomiota tähän tarkastamiseen, Bergström sanoo.


Maanantaina aamupäivällä sattunut räjähdys tapahtui Raide-Jokerin työmaalla Helsingin Oulunkylässä. Raide-Jokeri on Helsingin Itäkeskuksen ja Espoon Keilaniemen välille rakentuva pikaraitiolinja.
Dynamiittiin porannut työntekijä on toiminut Bergströmin mukaan turvallisuus­ohjeiden mukaisesti. Hän porasi kauko-ohjausta käyttäen ja oli penkan takana suojassa.

– Kauko-ohjauksen käyttö on normaali työturvallisuuteen liittyvä asia. Porarin mukaan ei ollut mitään epäilystä, että siellä olisi räjähteitä.

Työmaat tutkitaan Bergströmin mukaan kaivinkonetta apuna käyttäen. Kallion pinta kaivetaan esiin ja tarkastellaan, löytyykö sieltä porareikiä. Mahdolliset reiät tutkitaan räjähtämättömien räjähteiden varalta.

– Niin tässäkin tapauksessa on toimittu. Nyt Avin ihmisten kanssa selvitetään, minkä takia siellä on kuitenkin räjähtänyt, Bergström sanoo.


Työmaalta lensi räjähdyksen voimasta kiviä viereisen koulun pihalle. Yksi kivi osui alakoululaista selkään, mutta hän ei loukkaantunut. Bergströmin mukaan räjähdyksen lennättämiä kiviä kerättiin työmaan ympäristöstä noin kaksi ämpärillistä.

Bergström kertoo olleensa useaan otteeseen yhteydessä Helsingin kaupungin kouluista vastaavaan edustajaan, muttei suoraan koulun henkilökuntaan.

– Käsittääkseni koululla on oltu kohtuullisen rauhallisin mielin. Ei sieltä olla oltu tänne työmaalle yhteydessä, Bergström sanoo.Bergströmin mukaan Raide-Jokerin turvallisuussuunnitelmat tarkastetaan louhintatöiden osalta, ja niiden pohjalta tehdään tarvittaessa johtopäätöksiä ja toimenpiteitä.

Hän painottaa, että vaikka työ on nytkin tehty huolellisesti, täytyy jatkossa olla entistä huolellisempi.

– Louhintatyö on kohtalaisen vaarallinen työlaji, ja se on otettava huomioon niin suunnitelmissa kuin itse työssäkin, Bergström sanoo.

Helsingin poliisi tiedotti maanantai-iltapäivänä Twitterissä selvittävänsä onnettomuuden syytä sekä olosuhteita.
Komisario Esa Pennanen Helsingin poliisin johtokeskuksesta kertoo STT:lle, että poliisi tutkii asiaa, mutta rikosnimike ei ole vielä varmentunut.

– Jonkinlainen laiminlyönti siinä varmaan tulee kyseeseen, Pennanen sanoo.