Lukijat puhuivat: Upouusi Oodi on Suomen kaunein rakennus – kestosuosikki jäi kakkoseksi!

Julkaistu:

Suomen kaunein rakennus on nyt päätetty.
Ilta-Sanomien kolmivaiheisessa äänestyksessä voittajaksi selvisi lopulta uusi tulokas, Helsingin keskuskirjasto Oodi. Oodi avasi ovensa yleisölle viime joulukuussa.

Toiseksi äänestyksessä tuli Imatran Valtionhotelli ja kolmanneksi Helsingin Tuomiokirkko.

– Sehän on ihan mahtava juttu! Ilman muuta oli tarkoituskin tehdä Suomen kaunein rakennus, hihkaisee Oodin suunnitelleen Ala Architectsin Juho Grönholm, joka on arkkitehti ja yksi yrityksen omistajista.

Oodista piti tulla kaunis, koska sekä kirjasto että sen keskeinen sijainti Helsingissä ansaitsivat kauniin rakennuksen, Grönholm kertoo.

Kirjasto sijaitsee keskellä Helsinkiä Töölönlahden vieressä. Sitä vastapäätä puiston toisella puolella on Musiikkitalo ja sen takana Manner­hei­mintien toisella puolella eduskuntatalo.

Kirjastoilla on merkittävä rooli arkkitehtuurissa ja monet kirjastot ovat kaupunkinsa ikonisimpia rakennuksia. Myös yliopistojen kirjastot ovat usein hulppeita ja tyylikkäitä rakennuksia.

– Arkkitehtuurin historia rakentuu kirkkojen ja kreikkalaisten temppeleiden kautta. Valistuksen ajoista lähtien kirkkojen rooli on hiipunut ja kirjastojen noussut, Grönholm pohtii.

Hän toteaa myös, että kirjasto on arvoiltaan humaanimpi kuin vaikkapa juuri temppelit. Kirjastot ovat kansan yhteisiä paikkoja.


Apu-lehden vuonna 2014 tekemässä Suomen kaunein rakennus -äänestyksessä voittajaksi selvisi Imatran Valtionhotelli. Innovarch-arkkitehtitoimiston kisassa vuonna 2017 voittaja oli niin ikään Imatran Valtionhotelli.


Näiden äänestysten aikaan Oodia ei ollut olemassakaan. Nyt Imatran Valtionhotelli jäi äänestyksessä toiseksi. Voidaan siis kai sanoa, että valtikka on vaihtanut omistajaa.

– Minun isovanhempani menivät itse asiassa 1930-luvulla naimisiin Imatran Valtionhotellissa, kertoo Grönholm kuullessaan entisistä äänestyksistä.

– Se on hieno rakennus. Oli sellainenkin aika, kun jugendia ei arvostettu. Nyt se on ollut suosiossa jo pitkään. Helsingin halutuimmat kodit edustavat jugendia.

Grönholm kuitenkin toteaa, että nyt olikin aika saada uusi voittaja. Hän sanoo, että jugend on ennen kaikkea julkisivusuunnittelua.

– Haluan uskoa, että Oodissa on muitakin arvoja kuin se, miltä se näyttää ulospäin.Grönholmin mukaan Oodi miellyttää ihmisiä muun muassa siksi, koska sitä pidetään kutsuvana. Erikoinen, pääoven yläpuolelle yltävä lippa ikään kuin imee kulkijan kirjaston sisälle.

Voidaan kai sanoa, että Oodi ei ole muotoineen ja ratkaisuineen kaikkein tyypillisin rakennus. Grönholm myöntääkin, että häntä jännitti ihmisten reaktio, kun rakennus alkoi nousta Helsinkiin.

Ja tietysti häntä jännitti kaikki yleiset rakentamiseen liittyvät kommervenkit, pysytäänkö budjetissa, pysytäänkö aikataulussa, ja niin edelleen.

Arkkitehti kuitenkin muistuttaa, että uudesta keskuskirjastosta järjestettiin aikanaan arkkitehtikilpailu, jossa oli asiantunteva tuomaristo. Tuomaristo valitsi eniten yleisöääniä saaneiden suunnitelmin joukosta suosikkinsa. Sen avulla sai varmistusta siihen, että arkkitehtitoimiston visioon on uskoa muillakin.

Tässä vielä Suomen kauneimmaksi äänestetty rakennus eri kuvakulmista. Nauttikaa!

Näin tutkittiin

IS pyysi heinäkuun lopussa lukijoitaan kertomaan, mitkä ovat heidän mielestään Suomen kauneimmat rakennukset. Vastauksia tähän esikarsintaan tuli verkkosivuilla yli tuhat. Ehdotusten joukosta 75 eniten ääniä saanutta pääsi kisassa jatkoon.

Jatkoon päässeistä lukijat saivat äänestää suosikkejaan. Lisäksi lukijoilla oli tässä välierävaiheessa mahdollisuus ehdottaa mukaan vielä "villejä kortteja", joita ei kukaan vielä ollut ehdottanut. Jatkokierroksella äänensä antoi yhteensä yli 15 000 IS:n lukijaa.

Viimeiseen, finaalivaiheeseen pääsi 20 jatkokarsinnan parasta, sekä viisi eniten ääniä saanutta "villin kortin" rakennusta. Muut välierärakennukset sijoittuivat saamiensa äänien perusteella sijoille 26.-100.

Finaaliäänestys käytiin puhtaalta pöydältä, ja voittajaksi selvisi Helsingin Keskustakirjasto Oodi 7 358 äänellä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt