Hurja läheltä piti -tilanne Itämerellä – Silja Linen laiva joutui väistämään rahtilaivaa, ihmiset kaatuilivat, tavarat lensivät - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Hurja läheltä piti -tilanne Itämerellä – Silja Linen laiva joutui väistämään rahtilaivaa, ihmiset kaatuilivat, tavarat lensivät

Silja Linen M/S Galaxy joutui väistämään viime hetkellä sen edessä ollutta rahtilaivaa, joka ei laivayhtiön mukaan totellut käskyjä.

Silja Linen M/S Galaxy joutui läheltä piti tilanteeseen Itämerellä lauantaina.

10.8.2019 18:32 | Päivitetty 12.8.2019 19:42

Silja Linen M/S Galaxy joutui läheltä piti -tilanteeseen Itämerellä lauantaina kello 14.40 aikoihin Suomen aikaa.

Laiva oli ohittanut jo Maarianhaminan ja se oli matkalla kohti Tukholmaa, kun vasemmalta lähestyi rahtilaiva. Helsinkiläinen Kai todisti poikansa kanssa tapahtumia paikan päällä.

– Mun poika sattui bongaamaan hytin ikkunasta, että tuolla edessä on laiva, että me mennään sitä päin. Naureskelin, että kyllä nämä tietää, mitä ne tekee, Kai sanoo.

Varttia myöhemmin alkoi kuitenkin todella teolla tapahtumaan. Tuolloin Kai oli poikansa kanssa laivan kaupassa.

Laiva teki jyrkän käännöksen. Syynä tähän todellakin oli se, että edessä ollut rahtilaiva ei väistänyt.

Tavarat, kuten olutlaatikot ja viinapullot lensivät maahan. Myös ihmiset kaatuilivat.

Tavaraa lensi käytäville väistön jälkeen.

Tältä laivalla näytti väistön jälkeen.

Erinäisiä alkoholituotteita rikkoutui myös välikohtauksessa.

– Laiva lähti yhtäkkiä jyrkästi kallistumaan. Meni kaikki energia, että pysyin pystyssä.

– Ihmisiä kaatui ja tavarat lensivät. Myymälässä, jossa me oltiin, siellä oli paljon myyntikoreja, joissa oli pyörät. Nekin lähtivät liikkeelle ja menivät käytäville, mutta onneksi kukaan ei jäänyt niiden alle, Kai kertoo.

– Henkilökunta oli aika vakavan näköinen. Varmaan täällä tavarat lentelevät, kun on myrsky. Mutta nyt lensi sen takia, kun oli raju väistö, Kai toteaa.

Hänen arvionsa mukaan laiva oli kääntyneenä noin minuutin ajan. Sen jälkeen laiva oikaisi ja teki lievän korjausliikkeen toiseen suuntaan.

– Se käännös oli huomattavasti maltillisempi, Kai sanoo.

Laivan kapteeni kuulutti noin kymmenkunta minuuttia myöhemmin, mistä syystä välikohtaus johtui.

Esimerkiksi kaljalaatikot saivat kyytiä laivan kaupassa.

Karkitkin saivat kyytiä.

– Hän pyyteli kovasti anteeksi tapahtunutta, Kai sanoo.

Tallink Silja Oy:n viestintäjohtaja Marika Nöjd kertoo IS:lle, ettei edessä ollut rahtilaiva noudattanut väistämisohjeita, minkä takia M/S Galaxy joutui tekemään rajun väistöliikkeen. Nöjd ei osannut lauantai-illalla sanoa, paljonko alusten välille lopulta jäi etäisyyttä.

– Laivalta on oltu yhteydessä tähän rahtilaivaan, ja oli tarkoitus, että se väistää reitiltä pois, mutta jostain syystä näin ei ole tapahtunut. Sen takia Galaxy on väistänyt aika loppumetreillä, Nöjd vahvistaa IS:lle.

– En valitettavasti pysty vahvistamaan laivojen etäisyyttä toisistaan väistötilanteen aikana. Kaikki tutkitaan jälkikäteen ja tiedot voidaan vahvistaa sen jälkeen, Nöjd sanoo.

Hän korostaa kuitenkin, että tilanne on ollut koko ajan laivan henkilökunnan hallinnassa.

– Nyt päädyttiin tämmöiseen ratkaisuun ja matkustajat ovat varmasti sen huomanneet ja säikähtäneet, Nöjd toteaa.

– Törmäämisvaaraa ei sinänsä ollut. Kyllä miehistö on ollut tietoinen ja tehnyt väistöliikkeen siinä mielessä hallitusti, Nöjd alleviivaa.

Vaikka väistöliike oli raju ja tavaroita sekä ihmisiä lensi laivan käytävillä, loukkaantumisilta on vältytty.

– Mun tiedon mukaan kenellekään ei ole ainakaan tapahtunut mitään, Nöjd sanoo.

Hänen arvionsa mukaan tapahtuneen syytä tutkitaan myöhemmin lisää.

Länsi-Suomen meriliikennekeskuksesta kerrotaan IS:lle, että se havaitsi tapahtuneen, ja se on toimittanut asiasta raportin merenkulkuviranomaiselle, eli tässä tapauksessa Traficomiin, jossa päätetään jatkotoimenpiteistä.

Traficomin merenkulkujohtaja Juha-Matti Korsi kertoo IS:lle, että se on saanut raportin. Traficom ilmoittaa asiasta tulosataman, eli tässä tapauksessa Ruotsin satamaviranomaiselle.

– Ilmoitamme, että tämmöinen tapaus on ollut ja jos he voisivat käydä kysymässä aluksen päällystöltä, minkä takia tilanne on päästetty tämmöiseksi läheltä piti -tilanteeksi. Se on kuitenkin heidän päätettävissä, tekevätkö he semmoisen satamavaltiotarkastuksen vaiko ei, Korsi sanoo.

M/S Galaxy seilaa Ruotsin lipun alla. Korsin mukaan nyt on Ruotsin viranomaisten päätettävissä, onko Galaxyn suhteen asiassa syytä edetä oikeudellisiin toimenpiteisiin.

Välikohtauksen jälkeen laiva jatkui normaalisti matkaansa kohti Tukholmaa. M/S Galaxy seilaa Turun ja Tukholman välistä reittiä.

Päivitetty kello 19.00. Juttuun lisätty Traficomin edustajan kommentit.

Päivitetty 12.8. kello 19.41: Täsmennetty laivojen kulkua, rahtialus lähestyi vasemmalta ja kulki Galaxyn editse.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?