Kuvat: Tältä Helsingissä komeileva Yas-superjahti saattaa näyttää sisältä – aluksen tarina ja historia on vertaansa vailla

Alun perin ohjusfregattina palvellut alus on nyt viimeistä piirtoa myöten sheikin toiveiden mukainen.

7.8.2019 18:11

Helsingin Katajanokan satamassa komeilee tällä hetkellä jahtimaailman todellinen superharvinaisuus, peräti 141 metriä pitkä superjahti Yas.

Yli 160 miljoonan euron arvoinen alus on yksi maailman suurimmista jahdeista.

Se on eksoottinen ilmestys niin ulkonäkönsä kuin vertaansa vailla olevan historiansa ansiosta.

Alun perin upea jahti rakennettiin aivan toiseen tarkoitukseen. Sen historia ulottuu yli 40 vuoden taakse, jolloin se palveli nöyrästi Hollannin armeijaa. Yas-jahti on nimittäin rakennettu vanhan hollantilaisen fregatin rungosta.

HNLMS Piet Hein oli Alankomaiden kuninkaallisen laivaston Kortenaer-luokan ohjusfregatti ennen kuin siitä tuli maailman meriä kiertävä superjahti. Piet Hein valmistettiin 70-luvulla, ja se laskettiin vesille ensimmäisen kerran vuonna 1978.

Kylmän sodan aikaan, eli 40-luvun lopusta 90-luvun alkuun, hollantilaisia fregatteja valmistettiin lähinnä käytettäväksi Pohjanmerellä karuissa olosuhteissa. Kortenaer-luokan aluksia käytettiin laivastossa erityisesti sukellusveneiden väijymiseen.

Ajoneuvoihin erikoistunut The Drive -lehti kertoo Yas-aluksen elämästä kertovassa pitkässä artikkelissaan, että Hollannin kuninkaallinen laivasto päätti siirtää Kortenaer-luokan aluksensa eläkepäivien viettoon 90-luvun lopussa. Silloin suurin osa laivoista myytiin ulkomaille.

Kaksi niistä myytiin Arabiemiirikuntiin. Laivat palvelivat vielä kymmenen vuotta Arabiemiirikuntien laivastoa, ennen kuin ne päätettiin hyllyttää laivastotehtävistä lopullisesti.

Toisen Kortenaerin tarina jatkui kuninkaallisen perheen jäsenen ja poliitikon, sheikki Hamdan bin Zayed bin Sultan Al Nahyanin omistuksessa. Laivan runko oli vielä hyvässä kunnossa, joten sheikki päätti ostaa sen ja kunnostaa mieleisekseen.

Sen jälkeen vanha alus koki todellisen muodonmuutoksen kuin Lampun hengen sormien napsautuksesta. Nykyään se muistuttaa viimeistä piirtoa myöten satumaisen rikkaan sheikin toiveita.

Sisustuksesta ja arkkitehtuurista vastasi ylellisten jahtien suunnitteluun erikoistunut Pierrejean Design Studio. Suunnitteluprojekti sai alun perin koodinimen Swift141. Nimi viittasi siihen, että aluksesta tulisi huippunopea ja 141 metriä pitkä superjahti.

Harva tietää, miltä jahti näyttää todellisuudessa sisältäpäin, mutta Pierrejean Design Studion luonnokset antavat siitä osviittaa. Katso luonnoskuvat alta.

Tältä omistajan luksussviitti näyttää luonnosten mukaan.

Jahdissa on useampia salonkeja ja viihdealueita.

Leveydeltään jahti on 14,4, metriä.

Remontoidun superjahdin oli tarkoitus edustaa useampaa kuin yhtä superlatiivia: Yas-jahdiksi nimetyn aluksen piti olla valmistuessaan maailman nopeimpiin, isoimpiin ja eksoottisimpiin lukeutuva superjahti, jollaista ei olisi toista samanlaista.

Kunnostus kesti melkein seitsemän vuotta, mutta lopputulos oli sheikille ilmeisen mieluisa. Yas-alus on nyt monella tavalla täysin poikkeuksellinen superjahti.

Valkoisen ja turkoosin väreissä merellä kimaltavan huvipurren on tarkoitus muistuttaa ulkonäöltään valtavaa delfiiniä.

Yleiseen varusteluun kuuluu oma hissi, kylpyläosasto, uima-allas ja helikopterin laskeutumisalusta, sekä yli 500 lasista yksityiskohtaa ja ikkunaa, joita voidaan tummentaa sähköisesti. Lasisten yksityiskohtien rakentaminen oli yksi muodonmuutoksen haastavimmista osioista.

Aluksessa on 30 matkustajahyttiä, joihin mahtuu 60 matkustajaa. Sen 56-henkinen miehistö taas majoittuu 26 hytissä.

Yksi jahdin upeimpia yksityiskohtia on päämakuuhuone, joka sijaitsee aivan lasitetun katon alla. Voi vain kuvitella, millaiset näkymät makuuhuoneen vuoteelta on, kun jahti on yöllä keskellä pimeää horisonttia loistavan tähtitaivaan alla. Lisäksi jahdissa on useampia salonkeja ja viihdealueita.

Fregattirungosta johtuen jahti on mestari valtamerien ylittämisessä. Tästä huolimatta se näyttää seilaavan useimmiten Välimerellä ja Persianlahdella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?