Rikosten määrä vähenee, paitsi yhdessä ryhmässä – mikä yli 65-vuotiaiden oikein on?

Yli 65-vuotiaat tekevät aiempaa enemmän rikoksia, vaikka luvut suhteuttaisi vanhusten määrän kasvuun.

Suurin osa vanhusten tekemistä rikoksista ja rikkomuksista ovat lieviä ylinopeuksia. Kasvua on nähtävissä myös henkeen ja terveyteen kohdistuvissa rikoksissa, erityisesti pahoinpitelyissä. Kuvituskuva.

7.8.2019 6:02

Tilastokeskuksen rikostilastoista selviää, että vanhusten tekemien rikosten ja rikkomusten määrät ovat kasvaneet viimeisen kymmenen vuoden aikana, vaikka luvut suhteuttaisi väestönkasvuun.

Samalla alle 65-vuotiaiden tekemien rikosten ja rikkomusten määrät ovat pienentyneet.

Kun vertaa vuosien 2009–2011 aikana tapahtuneita rikoksia vuosiin 2016–2018, väestönkasvuun suhteutettu muutos näyttää seuraavaa: 65–69-vuotiaiden tekemät rikokset +17 prosenttia, 70–74-vuotiaiden tekemät rikokset +33 prosenttia ja yli 75-vuotiaiden tekemät rikokset +47 prosenttia.

Samaan aikaan kaiken ikäisten tekemät rikokset ovat vähentyneet 12 prosenttia.

Jos taulukko ei näy, voit katsoa sen tästä.

Kun vuonna 2009 alle 65-vuotiaat tekivät yhteensä 16 824 rikosta 100 000 asukasta kohti, vuonna 2018 luku oli enää 15 133. Samat luvut yli 65-vuotiailla näyttää 3 314 ja 5 513.

Yli 65-vuotiaat tekevät siis suhteessakin edelleen selvästi vähemmän rikoksia kuin heitä nuoremmat, mutta ikäryhmien välinen trendi on päinvastainen. Siinä missä muiden tekemien rikosten määrä laskee, yli 65-vuotiaiden tekemät ovat olleet hienoisessa nousussa.

Vanhusten tekemiä rikoksia ei ole Suomessa juuri tutkittu, mutta Helsingin yliopiston oikeustieteen professori Kimmo Nuotiolla saattaa olla selitys tälle ilmiölle.

– Nykyään puhutaan paljon siitä, että 65-vuotias ei ole vielä vanhus. 80-vuotiaskin voi olla vielä täysin toimintakykyinen. Se voi liittyä siihen, että iäkkäät ovat paremmassa kunnossa kuin ennen, Nuotio spekuloi.

Jos taulukko ei näy, voit katsoa sen tästä.

Tilastojen lähempi tarkastelu paljastaa, mistä vanhusten tekemien rikosten kasvu johtuu. Vuonna 2018 65–69-vuotiaat tekivät yhteensä 28 430 rikosta tai rikkomusta. Näistä nopeusrajoitusten rikkomisia oli leijonanosa, 75,6 prosenttia.

Suurin osa vanhusten, niin kuin kaiken ikäisten, tekemistä rikoksista ja rikkomuksista ovat siis lieviä ylinopeuksia.

Jos taulukko ei näy, voit katsoa sen tästä.

Lievien ylinopeuksien määrä on noussut niin alle kuin yli 65-vuotiailla. Liikenneoikeuden asianajaja Risto Tuori selittää sitä kahdella asialla. Kasvaneena automaattivalvontana sekä poliisin puuttumiskynnyksen madaltumisena.

Puuttumiskynnyksen madaltaminen konkretisoituu helpommin silloin, kun ylinopeuden havaitsee kamera eikä ihminen.

– Jos ajaa maantiellä viisi kilometriä tunnissa ylinopeutta, ja poliisi tulee vastaan, se ei välttämättä lähde perään. Kamera kuitenkin välähtää aina, Tuori selittää.

Jos taulukko ei näy, voit katsoa sen tästä.

Kasvua on nähtävissä myös ikääntyneiden henkeen ja terveyteen kohdistuvissa rikoksissa, erityisesti pahoinpitelyissä. Kun kaiken ikäisillä pahoinpitelyt ovat tarkastelujaksolla laskeneet seitsemän prosenttia, on ne yli 75-vuotiailla lisääntyneet 28 prosenttia. Toki on hyvä ottaa huomioon, että 75-vuotiaiden tekemiä pahoinpitelyrikoksia tapahtui vuonna 2018 vain 66 kappaletta.

Pahoinpitelyjen määrä on ollut kymmenen vuotta laskussa alle 65-vuotiailla. Yli 65-vuotiailla luvut ovat kuitenkin pysyneet vuodesta toiseen suurin piirtein samana.

Jos taulukko ei näy, voit katsoa sen tästä.

Koska vanhusten tekemiä rikoksia ei ole tutkittu, soittokierros tutkijalta tutkijalle tuo vesiperän. Kukaan ei tiedä selitystä tälle ilmiölle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?