Vieraat eivät olleetkaan Kangasalan kunnan hommissa: sitoivat 88-vuotiaan mummon rautalangalla – piilossa ollut pojanpoika hälytti apua

Julkaistu:

Tekijöille liki neljä vuotta vankeutta törkeästä ryöstöstä ja useista muista rikoksista.
88-vuotiaan isoäidin viattomien lasten päivän vietto katkesi dramaattisesti kesken kukkien kastelun joulukuussa 2017 Kangasalla. Nainen oli kotosalla kahden pojanpoikansa kanssa, kun hän huomasi pihalla vieraita miehiä metalliputkia käsissään.

Isoäiti luuli vieraita ensin kunnan työmiehiksi, kunnes hän huomasi lähestyvien miesten päässä huput. Keskustelu sisälle saapuneiden miesten kanssa oli lyhyt: isoäiti kysyi, ”mitä miehiä olette”, johon toinen miehistä vastasi, ”missä rahat ovat?”.

– Olemme köyhiä ihmisiä. Ei meillä ole rahaa, sanoi isoäiti.

Siitä alkoi vanhuksen piina. Miehet kävivät väkivaltaisiksi, kaatoivat isoäidin ja painoivat häntä lattiaan vasten. Isoäiti koki olevansa ”kuin prässin alla”.

Onneksi talossa oli kotona myös noin 25-vuotias pojanpoika, joka havahtui pian isoäidin avunhuutoihin. Toinen miehistä kulki talon eri huoneissa, muttei huomannut pojanpoikaa.

Niin rajua ja härskiä oli vieraiden toiminta, ettei pojanpoika uskaltanut puuttua tapahtumiin. Hän päätti soittaa apua hätäkeskuksesta.

Isoäidin avunhuudot lakkasivat, kun miehet teippasivat hänen kasvonsa. Isoäiti ei saanut kunnolla henkeä ja pelkäsi tukehtuvansa. Lisäksi miehet sitoivat naisen kädet rautalangalla ja narulla.

Oikeudessa isoäiti kertoi jo ajatelleensa, ”että päivät olivat tässä”. Piina kesti isoäidin arvion mukaan 10–20 minuuttia ja päättyi, kun asuntoa penkoneet miehet löysivät vihdoin etsimänsä laatikoista.

Saalis oli muhkea, peräti noin 15 000 euroa. Yllätyksestä ei ollut kyse, sillä miehillä oli vihiä taloon piilotetuista rahoista.

Rahat kuuluivat isoäidin omalle pojalle, hieman alle 60-vuotiaalle miehelle, joka istui tapahtuma-aikaan vankilassa. Mies oli tuomittu pari vuotta aikaisemmin 11 vuodeksi vankeuteen taposta ja huumausainerikoksesta.

Saaliin löydettyään tekijät poistuivat talosta. He jäivät kiinni samana päivänä.

Tekijät, tamperelaiset Jani Petteri Aarnio ja Pyry-Valtteri Heino, kiistivät olleensa paikalla, mutta Pirkanmaan käräjäoikeus katsoi todisteiden riittävän miesten tuomitsemiseen. Miesten katsottiin syyllistyneen törkeän ryöstön ja törkeän kotirauhan rikkomisen lisäksi muutamiin muihin pienempiin rikoksiin.

Vaasan hovioikeus vahvisti heinäkuussa Aarnion, 35, vankeusrangaistuksen mitaksi kolme vuotta ja yhdeksän kuukautta. Heino, 30, sai tuomiokseen kolme vuotta ja kymmenen kuukautta.

– Käräjäoikeus pitää 88-vuotiaan henkilön teippaamista ja sitomista tekotavaltaan raakana ja julmana, ottaen vielä huomioon sen, että häntä oli painettu lattialla maatessaan voimakkaasti selästä ja niskasta, mikä sekin osoittaa tekijöissä päättäväisyyttä ja piittaamattomuutta (isoäidin) terveydestä ja turvallisuudesta, oikeus kirjasi ratkaisuunsa.

– Raskauttavana käräjäoikeus pitää vielä sitä, että 88-vuotias (isoäiti) oli jätetty sidottuna asuntoon.

Kaksikko joutuu maksamaan isoäidille kipu- ja kärsimyskorvauksia hieman yli 5 000 euroa. Uhrin korkea ikä lisäsi korvaussummaa.

Vankilassa ollut poika tunsi ryöstäjät, mutta hänen mukaansa rahoista piti olla tietoa vain ”pienellä piirillä”, johon tekijät eivät kuuluneet.

Asiasta kertoi aiemmin Iltalehti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt