IS oli paikalla, kun poliisi talutti kaksi poikaa maijaan – näin häiriköivät ”teinijengit” näkyivät Vuosaaren perjantai-illassa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

IS oli paikalla, kun poliisi talutti kaksi poikaa maijaan – näin häiriköivät ”teinijengit” näkyivät Vuosaaren perjantai-illassa

Julkaistu: 3.8.2019 6:15, Päivitetty 3.8.2019 6:20

Ilta-Sanomat lyöttäytyi nuorisoa kohtaavan Saapaspartion mukaan Vuosaaren perjantai-iltaan.

Itä-Helsingin Saapas-ryhmän vetäjä Juha Kasari katsoo puhelintaan Kontulassa sijaitsevan kerrostalon alakerroksessa. Hän kertoo Saapaspartion neljälle muulle jäsenelle, että Itä-Helsingissä on tänään jalkautuneena paitsi Saapas, myös kaupungin nuorisotyön partio.

Lisäksi Helsingissä on liikkeellä kaksi ennalta estävään toimintaan keskittynyttä poliisipartiota.

Kasari lukee infoa WhatsApp-ryhmästä, jossa kadulle jalkautuvat ryhmät kertovat suunnitelmistaan.

Evankelisluterilaisen kirkon palveluoperaatio Saappaan tarkoitus on tavata kadulla nuoria heidän omilla ehdoillaan. Partio vastaa tarvittaessa nuorten fyysisiin, psyykkisiin tai sosiaalisiin tarpeisiin. Itä-Helsingissä partio on toiminut 1980-luvulta asti.

Nyt viiden hengen Saapaspartio valmistautuu perjantai-iltaan Itä-Helsingissä. Tarkoitus on tavata nuoria ainakin puoleen yöhön asti, tarvittaessa pidempäänkin. Ensimmäinen kohde on Vuosaari, joka nousi alkuviikolla otsikoihin häiriköivien teinijengien vuoksi.

Saapas partioi omalla tila-autollaan. Sillä voidaan tarvittaessa kuljettaa nuoria myös tarvittaessa kotiin.

Tiistaina eräs perheenisä tilitti Vuosaaren Facebook-ryhmässä, miten nuorisojengi oli maanantaina häiriköinyt Vuosaaren ja Aurinkolahden alueella. Hänen mukaansa nuoret ja lapset kiipeilivät asukkaiden parvekkeille, työntelivät ostoskärryjä autotiellä ja haastoivat riitaa. Facebook-ryhmän keskustelun perusteella kyse ei ollut poikkeuksellisesta ilmiöstä.

Nyt edessä on viimeinen perjantai-ilta, ennen kuin nuorten koulut alkavat. Voi siis olettaa, että liikkeellä on paljon nuoria viimeisistä kesäpäivistä nauttimassa.

Kasarille Vuosaaren alue on tuttu. Hän kertoo, että se nousee esille samassa yhteydessä muutaman vuoden välein. Kun ongelmista kuullaan, niihin puututaan, jonka jälkeen ne yleensä loppuvat.

– Tänä kesänä olemme nähneet Vuosaaressa paljon nuorista koostuvia porukoita, mutta emme ole todistaneet häiriköintiä. Meitä kohtaan on käyttäydytty asiallisesti, sanoo Kasari.

– Monet muutkin alueet välillä nostavat päätään. Yleensä kyse on jostain tietystä porukasta, joka aiheuttaa ongelmia.

Saapas kohtaa nuoria ja rupattelee heille. Taskussa on myös nuorille tarkoitettuja Marianneja.

Saappaan auto lähtee liikkeelle Kontulasta. Kasari ajaa tottuneesti Mellunmäen leikkipuiston vierestä. Saapaslaisten silmät etsivät nuorisoporukoita, mutta ketään ei näy.

Matka jatkuu etelän suuntaan, kohti vanhaa Vuosaarta. Saapaspartio nousee autosta Lohikäärmepuistossa.

Puistossa on useampi teiniporukka. Bluetooth-kaiuttimista soi musiikki. Puiston penkeillä istuu selvästi alaikäisten poikien porukka. Pöydällä on olutkoppa, mutta tunnelma on rauhallinen.

  • Katso jutun pääkuvan paikalla olevalta videolta, miten Vuosaaren tilanne on näkynyt Saappaan liikkuessa alueella.

Kasari jututtaa yhtä pojista. Tämä kertoo tietävänsä porukkaa, jotka ovat aiheuttaneet ongelmia Vuosaaressa. Samaa sanoo kaksi Lohikäärmepuistossa aikaansa viettävää 15-vuotiasta tyttöä.

– Kyllä he ovat minullekin jotain huudelleet. Se on sellaista yleistä häiriköintiä, kertoo toinen tytöistä.

Lohikäärmepuistossa hengailevien nuorten näkemys on, että kyse on korkeintaan muutamasta porukasta, joka Vuosaaressa liikkuu.

Vuosaarelaisessa puistossa aikaansa viettävät nuoret joivat olutta. Saappaalla ei ole valtuuksia ottaa juomia pois. Nuoret käyttäytyivät asiallisesti.

Kasari tuntuu olevan samaa mieltä. Ylivoimaisesti suurin osa nuorista, joita Vuosaaressa on paljon, käyttäytyy esimerkillisesti. Alusta asti Saappaassa mukana ollut Kasari kertoo, että meininki on rauhoittunut takavuosista merkittävästi.

Samaa mieltä on pitkän linjan saapaslainen Jarkko Virta.

– Vielä vuosituhannen alussa oli aina kymmeniä nuoria ensiaputeltoissa, kun oli isoja juhlia, kuten vappu tai uusi vuosi. Nykyään nuoret eivät edes laumaannu samalla tavalla kuin ennen, koska he ovat netissä, Virta toteaa.

Monelle Vuosaaressa perjantai-iltaansa viettäneelle nuorelle häiriköivät teinijengit olivat tuttu ilmiö. Heidän mukaansa kyse on kuitenkin korkeintaan muutamasta yksittäisestä porukasta.

Seuraavaksi matka jatkuu Columbuksen kauppakeskukselle. Juuri tämä on paikka, joka on noussut esille uutisoinnissa huonosti käyttäytyvistä teinijengeistä. Kauppakeskuksen vieressä sijaitsee Vuosaaren metroasema.

Aluksi tunnelma Columbuksessa on rauhallinen. Eräs teini-ikäinen tyttö tunnistaa huomioliivejä käyttävän Saapaspartion. Niin käy usein, sillä Saapas on tuttu näky itähelsinkiläisille teineille.

Teini kertoo Saapaspartion jäsenille, Tuula Kähköselle, Maarit Jaakolalle ja Mikaelin seurakunnasta vierailukäynnillä olevalle Ulla Mikkolalle, että Vuosaaressa on tänään ollut tavallista enemmän poliiseja.

Se voi hyvinkin pitää paikkansa. Vanhempi konstaapeli Susanna Mara kertoi nimittäin Ilta-Sanomille tiistaina, että Vuosaaren ongelmat ovat poliisin tiedossa, ja että poliisi aikoo lisätä partiointia alueella.

Kävelemme Columbuksen kauppakeskuksen läpi, kun Kasari huomaa yhtäkkiä ulkona olevan poliisipartion.

Kaksi polkupyöräpoliisia jututtaa kahta arviolta teini-ikäistä tai sen kynnyksellä olevaa poikaa. Poliisipartio on juuri toinen Helsingissä liikkeellä olevista ennalta estävän toiminnan partioista.

Toinen pojista tuntuu olevan kiihkeässä tilassa. He seisovat Vuosaaren metroaseman uloskäynnin ja Columbuksen kauppakeskuksen välisellä kadulla.

Kauppakeskus Columbuksen edustalla kaksi nuorta poikaa joutuivat poliisin jututettaviksi. Pojat ohjattiin pian paikalle saapuneeseen maijaan.

Poikien ja poliisien käymästä keskustelusta käy ilmi, että polkupyöräpoliisit odottavat paikalle saapuvaa maijaa. Ilmeisesti poikia ollaan kuljettamassa kotiin.

Pian maija saapuu paikalle ja pojat laitetaan auton takatilaan.

Polkupyöräpoliisi ei kerro, mistä kyseisessä välikohtauksessa on tapahtunut. Hän kuitenkin puhuu yleisellä tasolla Vuosaaren tilanteesta.

– Kuten huomaat, aika nuorista on kyse. Välillä aina joku alue nostaa päätään. Juuri olimme Itiksessä ja siellä oli ihan seesteistä, vaikka se oli yhdessä vaiheessa se rauhaton paikka.

Kaljakallioksi ristityllä kokoontumispaikalla on kaljoittelemassa nuorisojengi. Tunnelma on rauhallinen.

Kun tilanne Columbuksessa on ohi, Kasari nousee takaisin Saappaan autoon. Muut partion jäsenet ovat jo lähteneet kävelemään lähialueen puistoon.

Myöhemmin koko partion ollessa koolla tila-autossa, käy ilmi, että muut partion jäsenet törmäsivät kauppakeskuksen edustalla myös 14-vuotiaaseen poikaan, joka kertoi joutuneensa tappeluun. Hänen puhelimensa oli hajonnut.

Tämänkin kahakan yksityiskohdat jäävät kuitenkin pimentoon.

Pienen matkan päästä Columbuksessa sijaitsee ”kaljakallioksi” nuorison suussa ristitty pieni kokoontumispaikka. Sieltä löytyy kaljaa juova nuorisojengi.

Myös tämän rauhallisesti käyttäytyvän jengin mielestä Vuosaaren ongelmista saa syyttää muutamaa yksittäistä porukkaa.

– Tuolla niitä näkee, metriksen portaiden alla yrittävät polttaa salaa tupakkaa, yksi tyttö kertoo.

Juha Kasari on tehnyt Saapaspartiointia Itä-Helsingissä jo 30 vuotta.

Jos ei tietäisi paremmin, Aurinkolahden uimarannan voisi kuvitella sijaitsevan jossain paljon Helsinkiä etelämpänä. Hiekkaranta on melko pitkä ja Suomenlahti avautuu sen edessä aavempana kuin monella muulla Helsingin uimarannalla.

Itämeren vesikin näyttää siniseltä, eikä myrkynvihreältä, niin kuin maailman saastunein meri niin usein näyttää. Kun laskuun lisätään hiekkarannan takana sijaitsevat uudehkot kerrostalot, voi hyvällä omalla tunnolla sanoa, että paikka on idyllinen.

Ei ihme, että nuoret tykkäävät viettää aikaa täälläkin. Myös Aurinkolahti on noussut esille, kun Vuosaaren häiriköivistä teineistä on kirjoitettu mediassa.

Ennalta estävään toimintaan keskittynyt poliisipartio oli liikkeellä polkupyörillä.

Kasari kiertää tottuneesti Aurinkolahden uimarannan edustalla. Nyt nuorisoa ei paikalla näy.

Auto kiertää vielä läheisen nuorisotalon ohi. Sen piha on tyhjä. Kello on yli yhdeksän, kun matka jatkuu Herttoniemensalmen pohjoisen sillan yli kohti Itäkeskusta. Saapaslaisten partiointi jatkuu loppuillan muualla Itä-Helsingissä.