Poliisi sai tarpeekseen kaljakellunnasta – viimeksi joesta löytyi kondomeja, tölkkejä ja jopa arkkupakastin: ”Maksimirangaistus 6kk vankeutta”

Itä-Uudenmaan poliisi tiedottaa huolestaan liittyen Vantaanjoen perinteiseen kaljakelluntaan.

Kuva kaljakellunnasta vuodelta 2014. Tapahtumaa on kritisoitu sen aiheuttaman roskamäärän takia runsaasti viime vuosina.

1.8.2019 17:55

Itä-Uudenmaan poliisi julkaisi Facebookissa vakavan varoituksen liittyen tulevan viikonlopun kaljakelluntatapahtumaan Vantaalla.

Poliisi ilmoittaa suoraan, että ei voi antaa lupaa kaljakellunnalle.

– Huhujen mukaan Vantaalla järjestetään tulevana lauantaina taas kaljakellunta. Emme voi antaa lupaa tällaiselle toiminnalle ja olemme poliisissa huolissamme siitä, millaista haittaa tästä koituu paikallisille asukkaille ja luonnolle, poliisi tiedottaa.

Poliisi varoittaa, että kaljakelluntaan osallistuvia tullaan valvomaan tarkasti. Häiriökäyttäytymiseen, roskaamiseen ja ulostamiseen tullaan puuttumaan.

Poliisi kehottaa pitämään huolta ainakin seuraavista asioista, jos aikoo joka tapauksessa osallistua kaljakelluntaan:

– Katso kaverin perään. Ketään ei saa päästää vesille vaarallisen päihtyneenä.

– Jokainen vastaa roskiensa siivoamisesta roskakoreihin. Roskia ei saa heittää luontoon eikä jättää lillumaan tai uppoamaan Vantaajokeen. Tölkit, pullot ja muut romppeet kulkevat mukanasi rannalle ja roskikseen asti.

Poliisi muistuttaa, että roskaamisesta voidaan kirjoittaa rikoslain mukaan 80 euron rikesakko ja tapauksia tutkitaan ympäristörikkomuksina.

– Maksimirangaistus ympäristörikkomuksesta on enintään kuusi kuukautta vankeutta.

Kaljakellunta 2019 -tapahtuman virallisilla verkkosivuilla kerrotaan, että tapahtuma järjestetään 3. elokuuta.

Kaljakellunnan esitellään olevan avoin kesätapahtuma, jossa satunnainen määrä osallistujia kelluu itse valitsemillaan kelluvilla välineillä olutta samalla juoden pitkin Keravanjokea tai Vantaanjokea.

Kaljakelluntaa on järjestetty Uudellamaalla 22 vuoden ajan, ja se on kasvanut jopa tuhansien kävijöiden kesäjuhlaksi.

Kotisivuilla kerrotaan avoimesti, että tapahtumaa on kritisoitu viime vuosina paljon sen aiheuttaman sotkun takia. Sivulla kuitenkin ilmoitetaan, että tapahtumaa ei voida kieltää, sillä ”järjestämätön julkinen kokoontuminen on laillista”.

Poliisin julkaiseman Facebook-tiedotteen kommenttikentässä ihmetellään, miksi tapahtumaa ei voida kieltää. Näin kuului poliisin vastaus:

– Tapahtumalla ei ole virallista järjestäjää, joka pyytäisi tapahtumalle lupaa. Kokoontumisvapaus on myös vahva perustuslaissa määritelty oikeus. Emme voi estää tapahtumia ennalta, mutta voimme muistuttaa ja varoittaa etukäteen, ja valvoa paikan päällä lain noudattamista, poliisi selventää.

Roskia roskiksen vieressä Kaljakellunta-tapahtumassa Tikkurilassa Vantaalla 1. elokuuta 2015.

IS uutisoi viime vuoden elokuussa, että Vantaanjoki oli täynnä muoviroskaa kaljakellunnan jälkeen.

Juhlaa seuranneena päivänä vedessä ei enää kellunut humalaisia juhlijoita, vaan valtava määrä laidan yli heitettyjä muovipusseja, kondomeja, juomatölkkejä, pakastepusseja, hajonneita kumilauttoja ja jopa arkkupakastin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?