Jäämeren virtaus tuo Suomeen yhä kylmempää ilmaa – ”Aurinko ei pääse lämmittämään lainkaan”

Tänään nautiskellaan kesäisestä säästä, mutta huomenna koillisvirtaus viriää, kertoo meteorologi Jari Tuovinen.

1.8.2019 14:31

Foreca tiedottaa Twitter-tilillään viime yönä mitatuista halla- ja yöpakkaslukemista. Länsi- ja pohjoissuomessa mitattiin miinusmerkkisiä lämpötiloja usealla mittausasemalla.

  • Katso yllä olevalta videolta lauantai-iltaan ulottuva sääennuste!

Kylmimmät havainnot tehtiin Itä-Lapissa Sallan Naruskalla, missä mitattiin -3,9 astetta hallaa ja -0,9 astetta yöpakkasta. Muita hallahavaintoja tehtiin Virroilla, Kauhajoella, Alajärvellä ja Sodankylässä. Yöpakkasta oli Sallan lisäksi Ylitorniolla -0,2 astetta.

Hallalla tarkoitetaan kasvukauden aikana maanpinnan tasalta mitattuja pakkaslukemia. Jos taas pakkasta on kahden metrin korkeudella, mistä viralliset lämpötilat mitataan, puhutaan yöpakkasesta.

Ilmatieteen laitoksen meteorologin Jari Tuovisen mukaan tänään nautiskellaan vielä kesäisistä lämpötiloista maan etelä- ja keskiosissa. Huomenna sää viilenee taas ja heikkojen sadekuurojen riski kasvaa myös Etelä-Suomessa.

– Koillistuuli viriää tuolta Jäämereltä Kuolan niemimaalta uudemman kerran. Se tietää sitä, että pilvisyys tulee lisääntymään. Sateet ovat kuitenkin aika heikkoja, jos sellaisia kohdalle osuu, Tuovinen kertoo.

Tuovisen mukaan koillistuuli on huomisiltaan mennessä vallitseva myös Lounais-Suomessa. Viikonloppu on viileä ja pilvinen koko maassa. Lämpimimmillään mittari nousee 15–20 asteeseen. Idässä ja pohjoisessa päivälämpötila on 10–15 astetta.

– Koleisiin lukemiin jäädään viikonloppuna. Kun on pilvistä, niin aurinko ei pääse lämmittämään lainkaan.

– Kun kyse on koillistuulesta, niin kaikkein lämpimin alue on tietysti kauimpana siitä koillistuulen alkupisteestä eli lounais-länsirannikolla. Jos aurinko pääsee paistamaan, niin lämpötila voi kohota viikonloppuna vähän yli kahdenkymmenen asteen – niukin naukin, Tuovinen lisää.

Alkuviikosta pilvipeite pääsee maan länsiosissa rakoilemaan Tuovisen mukaan sen verran, että lämpötila pääsee kohoamaan Länsi-Lapissa yli 15 asteeseen ja länsirannikolla yli 20 asteeseen. Itärajalla jäädään 9 ja 15 asteen välille.

– Vaikka virtaus heikkenee, niin pilvisyys ei lähde mihinkään. Säätyyppi on kuitenkin normalisoitumassa ja lämpöä on tulossa vähitellen lännestä alkaen, Tuovinen sanoo.

Tiistaina ilma on jo selvästi lämpimämpää. Hellelukemiin ei ylletä, mutta Tuovisen mukaan kesäisen lämpimiä päiviä on taas tiedossa. Heikko korkeapaineen selänne yrittää muodostua Baltiasta Suomen ylle.

– Ei ehkä vielä ihan itärajalla, mutta jo Savon seudulla parikymppiä voisi olla mahdollinen. Etelässä ja lounaassa voi olla jo 22–24 astetta. Länsi-Lapissa on keskimääräistä lämpimämpää, mutta Itä-Lapissa on vain kymmenkunta astetta.

Keskiviikkona sää säilyy samankaltaisena, mutta idässä ja pohjoisessa otetaan askel aurinkoisempaan suuntaan. 20 asteen raja voi nousta Oulun korkeudelle tai jopa Lounais-Lappiin. Itä-Lapissa ja Kainuussa voidaan yltää jo 15–18 asteeseen.

Sateiden suhteen tilanne on Tuovisen mukaan epävarma. Venäjän puolella on hänen mukaansa yhtenäisempiä sateita, jotka saattavat yltää myös Suomeen.

– Ne kieppuu laajalti meidän itäpuolella. Voi olla, että Pohjois-Karjalaan Ilomantsin tienoille osuu joitain sateita viikonvaihteessa, mutta se on vielä epävarmaa, missä kohtaa matalapaineen keskus sijaitse.

Tuovisen mukaan Keski-Euroopasta on lähestymässä matalapaine, joka tuo sateita Etelä-Ruotsin kohdalle keskiviikon aikana. Tämän myötä Lounais-Suomessa sadekuurojen riski kasvaa, mutta ilma pysyy lämpimänä.

– Viikon puolivälissä voi kehittyä iltapäiväkuuroja erityisesti lounaassa.

Pohjois-Atlantilla majaileva matalapaine tulee Tuovisen mukaan pelaamaan suurta roolia Suomen säässä alkuviikon jälkeen. Tällä hetkellä se näyttäisi liikkuvan Suomen ohitse Itä-Eurooppaan, jolloin Suomi jäisi lämpimimmän ilmamassan pohjoispuolelle.

– Matalapaine on saapumassa torstain ja perjantain aikana Pohjanmerelle ja Tanskaan. Sen reitti ratkaisee aika pitkälti, mitä seuraavana viikonloppuna tapahtuu Suomen säässä. Pysyykö se enemmän Puolan ja Etelä-Baltian alueella vai pyörähtääkö se Itämeren päälle niin, että siitä yltäisi sateita Suomenkin alueelle. Se on vielä pitkälti auki.

– Ei ole mitään voimakkaita systeemejä, mitkä liikuttaisivat voimallisesti lämpöä etelästä kohti pohjoista, vaan matalapaineen keskukset ovat pienialaisia ja aika heikkoja. Niiden liikesuunnat muuttuvat helpommin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?