Sibelius-monumentin kyljessä kaupataan turistilaumoille maatuskoja – Wenzel Hagelstam: ”Ihmettelen, ettei kaupunki ole puuttunut” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Sibelius-monumentin kyljessä kaupataan turistilaumoille maatuskoja – Wenzel Hagelstam: ”Ihmettelen, ettei kaupunki ole puuttunut”

Sekalaista tavaraa myyvät kojuyrittäjät ovat levittäytyneet pääkaupungin hittinähtävyyksien äärelle. Liikkuvat myyntikojut eivät tarvitse toimilupia kaupungilta.

1.8.2019 13:42

Sibelius-monumentin kainaloon, arviolta parinkymmenen metrin alueelle, on levittäytynyt kaikkiaan yhdeksän kojua. Kojut ovat vastassa turistibusseista nousevia ryhmiä, jotka kävelevät kojujen ohi Sibelius-patsaalle Helsingin Taka-Töölössä.

Kojuista kolmessa myydään erilaisia Helsinki-aiheisia magneetteja ja avaimenperiä, ja muita matkamuistotuotteita, kuten lippalakkeja. Eksoottisempaa Suomi-kuvaa kaupataan viidessä kojussa, joista kolmessa myydään tuorepuristettua granaattiomena- ja appelsiinimehua. Kaksi muuta tarjoavat hippihenkisiä kuukivikoruja sekä maatuska-aiheisia avaimenperiä ja koristeita.

Sibelius-monumentin lähistöllä myytäviä Suomi-tuotteita.­

Vain yksi kojumyyjistä näyttää tarjoavan perinteiseen suomalaisuuteen liittyvää tuotetta, porontaljoja Pohjois-Suomesta.

– Sisu, sauna, Sibelius, Joulupukki ja poro. Eikös siinä ala olla ne valttikortit Suomesta, taljakauppias ja käsityöläinen Nikolai Jokinen sanoo.

Jokinen kertoo nimenomaan suomalaisen käsityön olevan myyntipisteensä juju.

Persoonallisesti tyylitellyt kojut tunnettujen maamerkkien edessä saattavat kuitenkin pistää ikävästi silmään.

– Ihmettelen sitä, ettei kaupunki ole puuttunut kojujen sijaintiin monumenttien läheisyydessä, kommentoi Helsingissä antiikkihuutokauppaa pyörittävä Wenzel Hagelstam.

Osa myytävistä matkamuistoista ei liity suomalaisuuteen mitenkään.­

Paljon matkustellut antiikkiasiantuntija ei muista nähneensä ulkomaisten monumenttien kainalossa sekalaista matkamuistotavaraa myyviä kojuja. Ne eivät hänen mielestään kuulu arvokkaiden nähtävyyksien viereen.

– Pienet matkamuistotavarat ovat yleensä vieläpä muualla kuin Suomessa tehtyjä, se on toki ristiriitaista, Hagelstam sanoo.

Tuotteiden alkuperästä kysyttäessä, osa kojumyyjistä kieltäytyy kommentoimasta asiaa. Sekalaisten tuotteiden ristiriitaisuus Suomi-teeman kanssa ei vaivaa kauppiaita. Ihmetys kojujen sijainnista Sibelius-monumentin vieressä saa yhden myyjistä puuskahtamaan.

– Suomi on niin konservatiivinen maa. Matkamuistojen myyminen turistinähtävyyksien luona on täysin normaalia, nimettömänä pysyttelevä kauppias sanoo.

Sibelius-monumentin luona myydään tilpehöörin lisäksi esimerkiksi hedelmiä.­

Sekalaisia myyntikojuja on ilmestynyt kesän turistisesongin tultua myös kaupungin keskustan suosituimmille turistialueille, kuten Esplanadille ja Senaatintorille.

– Liikkuva kaupustelu kaupungin yleisillä alueilla ei vaadi kaupungin lupaa, kirjoittaa sähköpostissaan alueiden käytön tiimipäällikkö Iiro Grönberg Helsingin kaupungilta.

– Tietojemme mukaan Sibeliuksen puistossa myynti tapahtuu useimmiten polkupyörästä tai liikkuvasta kärrystä. Polkupyörästä, kärrystä tai moposta saa myydä ilman erillistä lupaa, jos myyntitoiminta on lyhytkestoista, eikä maahan pystytetä rakenteita, kirjoittaa Grönberg.

Helsingin kaupunki ei rajoita myyntikojujen tuotevalikoimaa millään tavalla. Etäisyyttä monumenteista ja muista turistinähtävyyksistä ei ole myöskään linjattu.

Sibelius-monumentti on suosittu turistikohde.­

Antiikkiyrittäjä Hagelstam ymmärtää, että kojukauppiaat ovat ilmaantuneet sankoin joukoin myymään mitä tahansa paikkoihin, joissa pyörii paljon asiakkaita.

Monumenttien teema voisi silti ulottua myös myytäviin tuotteisiin, eikä riidellä suomalaisuuden kanssa.

Hagelstam ehdottaa kaupungille myyntikojujen brändäämistä suomalaisen muotoilun avulla. Keskenään samannäköiset kojut eivät riitelisi Sibelius-monumentin kanssa niin suuresti, kuin mitä ne tällä hetkellä tekevät.

Keskenään samannäköiset myyntikojut eivät olisi monumenttien luona niin häiritseviä, ehdottaa Wenzel Hagelstam.­

Hagelstam antaa esimerkiksi Senaatintorin Tuomaan markkinat, joiden aikana joulutorilla myydään sekalaisia tuotteita, samannäköisistä mökeistä.

Helsingin kaupunki ei voi kuitenkaan vaikuttaa kojujen sekavaan ulkoasuun.

– Koska toiminta liikkuvan myynnin osalta ei tarvitse kaupungin lupia, niin myöskään myyntitoiminnan ulkoasuun liittyviä määräyksiä ei voida antaa, Iiro Grönberg vastaa.

Sibelius-monumentti on paikka, jonne turisteja Helsingissä virtaa. Kärsiikö sen arvokkuus matkamuistomyyjistä?­

Maatuskat monumentin jaloissa ihmetyttävät.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?