Kommentti: Kansanedustajat tekivät oman maalin – Rautavaaran kultasakaali kiittää

Julkaistu:

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta teki viime maaliskuussa oman maalin, kirjoittaa Tuomas Manninen.
Ihan aluksi voisi tietysti pohtia, mihin perustuu vaatimus, että Suomen luonnonvaraisen eläimistön kehitys pitää pysäyttää heinäkuun 22. päivään vuonna 2019. Sanotaan vaikka auringonlaskuun, koska pedot liikkuvat pimeässä.

Ja kaikki sen jälkeen rajojen yli tulleet uudet lajit pitää tappaa.

Eli rajat kiinni. Erityisesti niin sanotuilta petoeläimiltä, jotka syövät toisia eläimiä. Myös sekasyöjät ovat epäilyttäviä. Kauristyypin lajeista ei ole niin väliä. Tervetuloa ruokapöytään.

Sillä kuten eräs Maaseudun Tulevaisuuden kultasakaalikeskusteluun osallistunut herrasmies laittamattomasti, joskin hiukan epäloogisesti totesi: ”Jokainen ylimääräinen petoeläin on muulle riistakannalle liikaa.”

Toisaalta, eihän mitään muutakaan kehitystä ole katkaistu keinotekoisesti. Esimerkiksi Maalaisliitosta tuli vuonna 1965 Keskustapuolue ja Keskustapuolueesta tuli vuonna 1988 Suomen Keskusta. Ihmiset ovat koko ajan muutoksen tilassa, miksi muun luonnon pitäisi jähmettyä tiettyyn asentoon, eläväksi fossiiliksi?

Sitten meillä on tämä keskustalainen termi ”suomalaisten erityinen luontosuhde”. Se on käsite, joka jakaa suomalaiset. Toisille se on kaunis ja hyötyisä alibi, toisille irvokas vitsi.


Lähestymme kultasakaalia. IS otsikoi jo helmikuussa 2016 Sakaalit tulevat Suomeen – onko maamme valmis?

Nyt näyttää siltä, että toisten mielestä kultasakaalien pitää saada äkkiä maistaa ”suomalaisten erityistä luontosuhdetta”, toisten mielestä voi laittaa jäitä hattuun, sillä kultasakaali ei ole ilmestyskirjan peto, paitsi ehkä rusakoille.

Muistetaan vielä, että lasten kehityksessä on vaihe, jolloin oma tahto korostuu ohi ympäröivän todellisuuden. Asia on kuin lapsi sen tahtoo olevan, vaikka ei oikeasti olisikaan. Musta on valkoista, jos lapsi sanoo sen olevan valkoista. Aikuisen turha sanoa mitään.

Yleensä vaihe menee ohi. Hankalampaa on, jos kyse on aikuisista ihmistä. Tällainen regressiivinen joukkosuggestio tapahtui Anne Kalmarin (kesk) johtamassa maa- ja metsätalousvaliokunnassa maaliskuussa. IS otsikoi tuolloin Pelätty kultasakaali repi historiallisella tavalla rikki eduskunnan: Vain oppositio tuki hallituksen esitystä!

Koiransukuista kultasakaalia eli euroopansakaalia, suden ja ketun puolivälin versiota, ei ollut tavattu Suomessa, mutta sen tiedettiin säiden lämpenemisen ja muiden syiden vuoksi leviävän pohjoiseen ja asuttaneen Viron.

Hallitus halusi valmistautua.

Sitten Kalmarin valiokunta teki oman maalin. Se alkoi noudattaa kansanedustaja Reijo Hongiston (sin) pelikirjaa. Hongisto on vimpeliläinen poliisikonstaapeli. ”Se on häijy kaveri. Monsteri”, Hongisto kauhisteli. Jokainen ymmärtää, että jos poliisi on peloissaan, siitä voi olla leikki kaukana.

Oman maalintekoon ei silti osallistunut koko valiokunta, pelkästään sen enemmistö: puheenjohtaja Kalmari, varapuheenjohtaja Kari Kulmala (sin), Pertti Hakanen (kesk), Teuvo Hakkarainen (ps) Lasse Hautala (kesk), Hongisto, Susanna Koski (kok) ja Juha Pylväs (kesk).

Tästä porukasta valtakunnallisesti tunnettuja ovat Hakkarainen ja Koski, eri syistä. Sekä Kalmari. Ei voi väittää, että omaa maalia olisi ollut tekemässä eduskunnan ykkösketju, mutta kaikki omat maalit lasketaan.

Samana päivänä kun Juha Sipilän hallitus erosi, äänestivät edellä mainitut hallituspuolueiden edustajat nurin hallituksen tekemän ja maa- ja metsätalousministeriön substanssivirkamiesten laatiman esityksen, joka olisi siirtänyt kultasakaalin vieraslajilistalta riistaeläinten listalle.

Maa- ja metsätalousministeriö halusi siirrolla mahdollistaa kultasakaalien kannanhoidon eli metsästämisen siinä tapauksessa, että laji saapuu Suomeen luontaisesti, mikä oli odotettavissa ja paljon todennäköisempää, kuin että kultasakaali saapuu Suomeen matkalaukussa (ahdasta) tai viinaturistin auton peräkontissa (vielä ahtaampaa).

Kuvio meni näin: vaikka kultasakaali olisi vieraslajilistalla, luontaisesti omin tassuin ja vainuin Suomeen saapuessaan se olisi tulokaslaji, ei vieraslaji. Tulokaslajina se olisi automaattisesti luonnonsuojelulain tarkoittama rauhoitettu laji kuten kaikki Suomen luonnonvaraiset lajit, jotka eivät ole rauhoittamattomia lajeja tai riistaeläinlajeja.

Vieraslajit ovat sitten erikseen. Vieraslajilista on eri asia kuin vieraslista tai kutsuvieraslista. Se on täsmälleen eri asia.

Luontodirektiiviä ei kuitenkaan sovelleta luontaisen levinneisyysalueen ulkopuolella harhaileviin yksittäisiin yksilöihin, joten kultasakaali olisi hyvin voitu muiluttaa riistalajiksi, ympäristöministeriön nenän edestä.

Mitä hallitus ehdottikin.

Hallituksen esitystä kannattivat valiokunnan oppositiopuolueita edustavat kansanedustajat Jari Myllykoski (vas), Mats Nylund (r), Harry Wallin (sd) ja Peter Östman (kd) sekä Hanna Halmeenpää (vihr), joka oli perusteluissaan hieman eri linjoilla kuin muut neljä.

Asetelma oli erikoinen: oppositio puolustamassa hallituksen esitystä, jonka hallituspuolueet kaatavat.

Sketsi vain parani, kun se odotettu tapahtui: tiistaina 23. heinäkuuta kultasakaali kulki Kiparintietä Rautavaaralla, koillisessa Pohjois-Savossa. Havainto oli varma, koska siitä saatiin valokuva.

Kiparinmäellä järjestettiin vuonna 1998 luonnonratakelkkailun maailmanmestaruuskilpailut, mutta se on toinen tarina. Sittemmin rata on purettu. Rautavaara on taantuva pitäjä. Edes sakaaliturismia ei ole syntynyt, kuten aikoinaan Ruokolahdelle tultiin leijonan perässä.

Rautavaaran kultasakaali oli autuaan tietämätön siitä poliittisesta sekamelskasta, jonka se oli aiheuttanut kevättalvella Suomen eduskunnassa.

Anne Kalmari ei häkeltynyt. Tai luultavasti häkeltyi, mutta säilytti aluksi toimintakykynsä ja kehotti poistamaan Rautavaaran kultasakaalin maasta, s.o. päiviltä.

Maa- ja metsätalousministerin neuvotteleva virkamies Sami Niemi joutui – luultavasti vahingoniloisena, mutta joka tapauksessa viran puolesta – toteamaan kansanedustajan kehottaneen tekemään luonnonsuojelurikoksen. Oli päädytty juuri siihen tilanteeseen, jonka Niemen ministeriö oli halunnut välttää.

Viime aikoina Kalmarista ei ole kuultu. Eikä Rautavaaran kultasakaalista, mutta jossain ne kumpikin liikkuvat.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt