50-vuotias pirkanmaalainen lento-oppilas menetti henkensä lentoturmassa – Otkes: Pienkone kaartoi vasemmalle, teki ympyrän ja syöksyi maahan - Kotimaa - Ilta-Sanomat

50-vuotias pirkanmaalainen lento-oppilas menetti henkensä lentoturmassa – Otkes: Pienkone kaartoi vasemmalle, teki ympyrän ja syöksyi maahan

Tampere-Pirkkalan lento-onnettomuuden pienlentokone syöksyi jyrkässä kulmassa maahan siivelleen heti lentoon noustessaan.

Pelastustöitä Pirkkalan lentokentällä vähän pienkoneen putoamisen jälkeen.

1.8.2019 8:41 | Päivitetty 1.8.2019 12:10

Poliisin mukaan onnettomuudessa kuollut lentäjä oli noin 50-vuotias ja kotoisin Pirkanmaalta. Rikoskomisario Pasi Nieminen Sisä-Suomen poliisilaitokselta kertoo, ettei poliisi epäile tällä hetkellä tapauksessa rikosta, mutta tutkinta on vielä kesken.

Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) ilmailuonnettomuuksien johtava tutkija Ismo Aaltonen kertoo, että Otkesilla on video tapahtuneesta.

Videolla näkyy, kuinka ultrakevyt pienlentokone alkaa kiitotieltä lentoon lähtiessään välittömästi kaartaa vasemmalle. Kone tekee noustessaan kokonaisen ympyrän ja yhtäkkiä kaatuu jyrkässä kulmassa siivelleen kiitotien viereiselle nurmikolle.

Kone oli Aaltosen mukaan ultrakevyt kaksipaikkainen Eurostar-kone.

Aaltosen mukaan mikään ei häirinnyt konetta sen noustessa ilmaan. Arveluita konetta häirinneestä kuumailmapallosta hän luonnehtii "huuhaaksi". Myös Nieminen torppaa huhut kuumailmapallosta.

Aaltosen alustavan arvion mukaan myös sää oli hyvä.

2010-luvun ensimmäinen oppilaalle sattunut lento-onnettomuus

Aaltosen saamien tietojen mukaan lentäjä oli lento-oppilas, jolla ei ollut vielä lupakirjaa. Lentäjän lentokokemuksesta ei ole tietoa. Poliisi ei kommentoi lentäjän taustoja enempää kuin on jo kerrottu. Tutkinnanjohtaja Pasi Niemisen mukaan onnettomuudessa ei ollut osallisena muita tahoja.

Aaltonen kuitenkin arvioi, ettei lentäjä voinut olla juuri aloittanut, sillä hän lensi yksin. Lentämään opettelevat lentävät aluksi opettajan kanssa.

Onnettomuus on siinä mielessä erikoinen, että se sattui lento-oppilaalle.

– Tämä on 2010-luvulla ensimmäinen tapaus, joka sattuu lento-oppilaalle, Aaltonen sanoo.

Onnettomuus tapahtui keskiviikkona illalla kello yhdeksän maissa. Lentokentän päällikkö Mari Nurminen kertoi STT:lle tekstiviestillä kello kahdeksan aikaan, että Tampere-Pirkkalan kiitotie on jälleen auki ja kenttä toimii normaalisti.

Aaltonen kertoo Ilta-Sanomille, että Otkes tutkii onnettomuuden ”sopivassa laajuudessa”. Otkesilla ei ole tutkintavelvollisuutta ultrakeveiden lentokoneiden onnettomuuksissa, mutta Aaltosen mukaan Pirkkalan tapaus on poikkeuksellinen.

– Koska kyseessä on lentokoulutus, näemme, että siinä varmasti on asioita, joita on hyvä tarkastella. Olemme iltapäivällä viisaampia, miten lähdemme etenemään. Päätöksiä tutkinnasta tehdään tämän päivän aikana, Aaltonen kertoo.

Tutkinta jatkuu Aaltosen mukaan materiaalin keräämisellä ja eri tahojen, kuten lentokoulutusorganisaation kuulemisella. Otkes tekee tutkinnassa yhteistyötä poliisin kanssa ”sopivassa määrin”.

Otkes on muun muassa auttanut ja opastanut poliisia käytännön asioissa turmapaikalla, koska lento-onnettomuus on poliisille normaalia oudompi ympäristö. Muuten Otkes ja poliisi tutkivat onnettomuutta kumpikin omalla tahollaan.

– Poliisille kuuluu vainaja ja kuolinsyytutkinta. Me hoidetaan tämä niin sanottu lentopuoli tässä tilanteessa, ja he katsovat oikeudellisia vastuita. Me etsitään syitä eikä syyllisiä, Aaltonen sanoo.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin yleisilmailukoordinaattori Jani Hottola kertoo, että lento-oppilaiden kuolemaan johtaneet onnettomuudet ovat todella harvinaisia.

– Se, että kuollut on oppilas, tekee tästä onnettomuudesta erityisen traagisen. Jokaisen lennonopettajan pahin painajainen on, että oma oppilas joutuu onnettomuuteen, saati sitten kuolemaan johtaneeseen, Hottola sanoo.

Myös ultrakevyiden pienkoneiden lentäjille sattuneet onnettomuudet ovat vähentyneet vuosi vuodelta. Vuosina 2009–2014 niissä kuoli 13 ihmistä. Vuoden 2015 jälkeen eilinen onnettomuus oli ensimmäinen.

Otsikko korjattu kello 10.46: Poliisi ei vahvista onnettomuuden uhrin sukupuolta tai asuinkuntaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?