Mopopoikien käytös liikutti vainajaa saattaneita Lapualla – IS tavoitti Iisakin, Iiron ja Lukan: ”Vanhemmat ovat opettaneet meille, miten käyttäydytään” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Mopopoikien käytös liikutti vainajaa saattaneita Lapualla – IS tavoitti Iisakin, Iiron ja Lukan: ”Vanhemmat ovat opettaneet meille, miten käyttäydytään”

16-vuotiaan mopopojan Luka Kojolan mukaan saattokulkueen kunnioittaminen on lapualaisille ”normaali juttu”.

31.7.2019 21:41

Lapualaiset ”mopopojat” Iisakki Laurila, Iiro Luoma ja Luka Kojola ihmettelevät runsasta julkisuutta, jonka yksi Lapuan Sanomissa julkaistu yleisönosastokirjoitus sai lopulta aikaan.

Kirjoituksessa ulkopaikkakuntalainen nainen kiitteli kolmea tuntematonta mopopoikaa, jotka pysäyttivät ajopeilinsä ja riisuivat kypäränsä, kun vastaan tuli saattokulkue.

Ilta-Sanomat siteerasi Katjan kirjoitusta sekä kertoi lapualaisesta saattoperinteestä keskiviikkona. Juttua jaettiin sosiaalisessa mediassa vimmalla, ja päivän mittaan selvitettiin myös tuntemattomien poikien nimet.

16-vuotiaat kaverukset ovat runsaasta julkisuudesta ihmeissään. He kertoivat ajatuksistaan ensin Sana-lehdelle.

Luka Kojolan mukaan saattokulkueen kunnioittaminen on lapualaisille ”normaali juttu”.

– Vanhemmat ovat opettaneet meille, miten käyttäydytään saaton aikana. Aivan pienestä pitäen on toimittu näin, kertoo Kojola, jonka mukaan kolmikko tunnisti itsensä paikallislehden yleisönosastokirjoituksesta heti.

– Eihän sinä iltana paljon muita kavereita ollut liikkeellä. Ja kyllä me huomattiin, kun jostain saattoautosta nostettiin peukkua.

  • Yllä olevalta videolta voit katsoa, miltä saatto näytti keskiviikkoiltana Lapualla.

Kiitosta satelee kaikkialta, samoin haastattelupyyntöjä. Keskiviikkona myös tuntematon yrittäjä lupasi mopopojille palkinnon.

– Vähän oudolta se tuntuu, mutta kyllä me palkinto otetaan vastaan, Kojola kommentoi.

Tällä paikalla Luka Kojola, Iisakki Laurila ja Iiro Luoma pysähtyivät kunnioittamaan vainajaa ja suruväkeä Lapualla.

Iiro Luoma komppaa kaveriaan ja hämmästelee ihmettelyä.

– Kyllä tästä nyt aivan liian iso juttu on tullut. Meille tämä on tuttua ja normaalia. Saattoja tulee vastaan muutaman kerran vuodessa, ja aina on pysähdytty. Koskaan ei ole tullut mieleen jatkaa matkaa siinä tilanteessa.

Luoma on ollut itsekin joskus mukana saattokulkueessa, kun tuttua vainajaa kuljetettiin terveyskeskuksen kappelista talvihautaan Simpsiölle.

Saaton aikana kaikki muu liikenne pysähtyy ja liikennevalot alkavat vilkkua. Myös kirkonkellojen soitto kuuluu saattoperinteeseen. Autoja voi olla saattoletkassa useita kymmeniä.

Kojola ei osaa sanoa, miksi tapa on juurtunut juuri Lapualle.

– Eihän tällainen oikein isommassa kaupungissa toimisi. Lapua on ehkä sopivan kokoinen tällaiseen.

Laurila, Kojola ja Luoma ovat olleet tiivis kaverikolmikko, mutta tänä syksynä he siirtyvät kaikki eri opinahjoihin: Laurila menee lukioon, Kojola metsäkouluun Ähtäriin ja Iiro aloittaa sähköalan opinnot.

Mutta vaikka pojat lähtisivät Lapualta, Lapua ei lähde pojista.

– Kyllä tällaisia perinteitä on hyvä kunnioittaa, kiteyttää Iisakki Laurila.

Juttua muokattu 31.7.2019 kello 21.58: Jutussa ollut nimivirhe korjattu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?