Video: Ilmavoimien koneet alkoivat kierrellä jännityselokuvasta tutun saaren yläpuolella – syy oli mielet rauhoittava

rac

Julkaistu:

Vaihtokatselmus huomioi Jarmo ”Charles” Lindbergin lennokkaan henkilöhistorian.
Pirttisaaren vesillä Porvoon ulkosaaristossa purjehtineet hätkähtivät keskiviikkona puolen päivän jälkeen.

Puolustusvoimien lentokone lensi 15 kierrosta saaren yllä.

Purjehtivat alkoivat luonnollisesti heti pohtia syytä: saksalainen purjevene laiturissa vai venäjää puhuneet ihmiset saaressa?

Hybridioperaation torjuntaoperaatio? Pieniä vihreitä miehiä Muumikirjojen maisemissa?

Vaikka kysymys oli huumorista, maailmanpoliittinen jännitys löi leimansa leikinlaskuun ja antoi sille aavistuksen väkinäisen alavireen.

Sitten ilmatilaan jylisi kaksi Hornet F/A 18 -torjuntahävittäjää, jotka kiersivät Pirttisaaren yllä kaksi lenkkiä. Mukaan liittyi vielä Hawk -harjoitushävittäjä.

Kaikki neljä lähtivät yhteisessä muodossa jatkamaan matkaa, kohti Helsinkiä. Ensimmäisenä Pirttisaaren ylle saapunut kone oli Pilatus PC-12NG -yhteyskone.

Helsinkiläinen Matti Ikonen oli parhaillaan kävelemässä Pirttisaaren laiturille ja hän sai kuvattua ohilennon videolle. Ikosella oli aavistus, että sinitaivaallinen esitys saattoi liittyä Puolustusvoimien komentajan vaihtumiseen.

Lähtevä komentaja Jarmo Lindberg on lentäjä. Hän on lentänyt kaikkia nyt nähtyjä koneita. IS uutisoi vuonna 2012, kuinka salama iski Jarmo ”Charles” Lindbergin ohjaamaan Pilatukseen, ja hän tuli loppumatkan Helsinkiin junalla.

Lempinimi Charles tulee lentäjäkollegalta Charles Lindberghiltä (1902-1974).

Ikosen epäilys oli oikea. Puolustusvoimat on tiedottanut komentajan vaihtokatselmuksesta, joka järjestettiin Santahaminassa.

Uusi Puolustusvoimain komentaja, kenraaliluutnantti Timo Kivinen aloittaa tehtävässään 1. elokuuta. Samalla astuu voimaan hänen ylennyksensä kenraalin arvoon.

Kenraali Jarmo Lindberg siirtyy reserviin. Hänen taustansa on ilmavoimissa, ja Ilmavoimat juhlisti tapahtumaa ylilennolla kello 13.30. Juhlallisuudet olivat alkaneet jo aamulla Hietaniemen sankarihautausmaalla, jossa komentajat laskivat seppeleet Sankariristille ja Suomen marsalkka Mannerheimin haudalle.

Päivän ohjelmaan kuuluivat Lindbergin muotokuvan paljastaminen sekä Puolustusvoimain komentajan lipun luovutus.

Santahaminassa vaihtokatselmukseen osallistuivat joukot Pääesikunnasta, Maavoimista, Merivoimista, Ilmavoimista sekä Maanpuolustuskorkeakoulusta. Joukkoja komensi uusi Pääesikunnan päällikkö, kenraaliluutnantti Eero Pyötsiä.

Kenttähartauden piti kenttäpiispa Pekka Särkiö, ja musiikkipuolesta vastasi Puolustusvoimien edustuspumppu, Kaartin soittokunta.

Pirttisaari eli Pörtö on jännittävä saari. Siellä toimi aikaisemmin rannikkotykistön linnake, ja siellä kuvattiin vuonna 1936 Kino-Palatsissa ensi-iltaan tulleen pirtun salakuljetuksesta kertovan jännityselokuvan VMV-6 ulkokohtaukset.

VMV-6 oli merivartioston huippunopea alus, aikansa Hornet, mutta vetten päällä. Ohjaaja, elokuvan, oli Risto Orko.

Pirttisaaresta löytyy yhä tykki, tulenjohtotorni ja bunkkereita. Nämäkin seikat olivat omiaan siivittämään mielikuvitusta lentoon, kun Puolustusvoimien kone alkoi kiertää saaren yllä, kierroksen toisensa jälkeen.