Tuntemattomien mopopoikien käytös liikutti vainajaa saattaneita Lapualla - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tuntemattomien mopopoikien käytös liikutti vainajaa saattaneita Lapualla

”Kyllä saavat poikien kotiväet olla ylpeitä jälkikasvustaan.”

Kurikassa asuva Katja ylistää mopopoikia heidän käytöksestään. Kuvituskuva.

31.7.2019 7:04

”Mopopojat” ovat käsite, johon harvoin liitetään mitään erinomaista. He ovat ”the usual suspects”, kun jotain syvää porvarillista rauhaa ja sopusointua häiritsevää tapahtuu.

Lapualla Etelä-Pohjanmaalla kolmen mopopojan hieno tilannetaju ja käytös on herättänyt ihailua, ensin paikallisessa mediassa ja nyt myös sosiaalisessa mediassa, kun kirkollisen Sana-lehden päätoimittaja Heli Karhumäki jakoi Facebookissa Lapuan Sanomien tiistaisen yleisönosastokirjoituksen.

Kirjoittaja on Kurikassa asuva Katja, joka oli viime viikolla saattamassa läheistään. Autosaattue lähti Lapuan terveyskeskuksen takaa hitaasti kohti niin sanottua talvihautaa Simpsiöllä.

Vastaantulevat autoilijat tekivät kunniaa pysähtymällä. Tapa on vanha Lapualla. Aivan kaikki autoilijat eivät pysähtyneet, minkä Katja ymmärsi hyvin. Mutta: ”Erityisen hienolta tuntui, kun kolme mopopoikaa pysäyttivät ajopelinsä tien laitaan. Tämän lisäksi pojat yllättäen ottivat vielä kypärät päästä. Aivan uskomatonta!”

Katja ylistää mopopoikien pelisilmää ja tilannetajua, jollaista ”ei kaikilta aikuisiltakaan aina löydy”.

”Kyllä saavat poikien kotiväet olla ylpeitä jälkikasvustaan”, Katja kirjoittaa.

Kolmen mopopojan teko sai Katjan hyvin liikuttuneeksi. Se kantoi häntä kauniilla tavalla eteenpäin saattueen edetessä kohti määränpäätä, Simpsiötä. Katja toivoo, että vanha perinne ei katoa Lapualta.

”Se on todella kaunis ja kunnioittava tapa.”

Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan suntio Juha Ahopelto kertoo Katjan mainitseman talvihaudan tarkoittavan Simpsiön hautausmaalla olevaa kylmiötä.

”Talvihautaan saatto” on Lapualla käsite ja tarkoittaa matkaa terveyskeskuksen kappelilta kylmiöön odottamaan varsinaista viimeistä matkaa siunauskappeliin ja Etelä-Pohjanmaan poveen.

Talvihautaan saattoon saattaa osallistua runsaasti autokuntia, sillä lähtökohtaisesti kaikki ovat tervetulleita.

Kun saatto tulee vastaan, liikenne pysähtyy.

– Tämä on aivan ainutkertaista Suomessa, sanoo Lapuan kukka ja hautauspalvelu Latva-Rasulan omistaja Tiina Joensuu.

– Liikennevalot laitetaan vilkulle keskustassa.

Joensuu ei ihmettele, että mopopojat ovat pysähtyneet ja riisuneet kypäränsä. Hänen omat poikansa olivat pieninä hoidossa terveyskeskuksen vieressä.

– Kerran pojat ottivat asennon ja lakit pois päästä ja kuulin, kun he sanoivat ”nyt tytöt hiljaa, saatto tulee”. He olivat silloin kolmen ja neljän.

– Se on niin syvällä se tapa täällä.

Mustaa autoa ajava Pertti Latva-Rasula kertoo nähneensä useinkin mopopoikien pysähtyvän.

– Kyllä ne melkein järjestänsä pysähtyvät, osa riisuu kypärän, osa ei.

Lapualaiset autoilijat erottaa ulkopaikkakuntalaisista pysähtyminen. Pieniä peräänajoja sattuu silloin tällöin.

– Lähinnä talvikeleillä ja pimeässä, ei niitä montaa ole, pieniä peltikolareita, Latva-Rasula muistelee.

Pysähdyttäessä ei ole tapana laittaa varoitusvilkkuja päälle.

Saattueessa eli saatossa saattaa mustan auton perässä ajaa kymmeniä, jopa yli viisikymmentä autoa, omaisia, ystäviä ja vieraampia kyläläisiä, jotka haluavat kunnioittaa vainajaa.

Autot lähtevät matkaan terveyskeskukselta, mutta jos vainaja on matkalla kauemmaksi, esimerkiksi Kauhajärven hautausmaalle, kyläläiset voivat odottaa matkan varrella liittyäkseen autoillaan saattoon.

”Mopopoijat teki miehen teon” otsikoidun Katjan kirjoituksen Facebookissa jakanut Heli Karhumäki toimi ennen Sana-lehteä Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan tiedottajana. Hän on kotoisin Lapualta, ja on omien sanojensa mukaan ”kuudennen polven körtti”, – sekä myös entinen Ilta-Sanomien toimittaja.

Sanaa julkaisee Kansan Raamattuseura.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?