Muutti Suomeen ja päätyi katumuusikoksi – tällainen on lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista epäilty ”Eno”

Julkaistu:

Maanantaina paljastuneessa, laajassa seksuaalirikosepäilyssä epäilty 64-vuotias mies muutti Suomeen 2000-luvun alussa.
Poikkeuksellisen laajassa, lapsiin kohdistuneiden seksuaalirikosten tutkinnassa epäiltyä ”Enoksi” kutsuttua helsinkiläismiestä on epäilty epätasapainoiseksi jo vuonna 2008.

Oikeuden vanhoista asiakirjoista selviää, että nykyään 64-vuotiaan miehen silloisesta lähipiirissä on kerrottu miehen olevan välillä aggressiivinen ja epäluotettava. Hänen on kuvailtu olleen välillä hyvin kiihtyneessä tilassa.

Miehen taloudellinen tilanne on myös ollut hyvin heikko. Hänelle on maksettu vuosien varrella sekä työmarkkinatukea että toimeentulotukea vuokrakuluihin. Miehen vuonna 2008 tekemän ilmoituksen mukaan hän sai työmarkkinatukea 28,44 euroa päivässä ja toimeentulotukea 368,57 euroa kuukaudessa.

Alkujaan rikoksista epäilty ”Eno” on kotoisin Marokosta.

Marokosta pois muuttamisen jälkeen mies on asunut jonkin aikaa Ranskassa. Hän on käyttänyt myös Suomen oikeudessa ranskankielen tulkkia.

Miehen julkisessa ansioluettelossa listataan lukuisia eri työkokemuksia Pariisissa ja Länsi-Ranskan Angersissa sijaitsevista yrityksistä.

Hän kertoo työskennelleensä muun muassa tietojärjestelmien suunnittelun, ohjelmoinnin ja myynnin parissa. Työtehtävien lisäksi mies kertoo järjestäneensä tietojenkäsittelyyn liittyviä koulutuskursseja Angersissa. Monilta yrityksiltä ei löydy nykyään verkkosivuja.

Suomeen mies on muuttanut 2000-luvun alkupuolella perhesyistä. Julkisten osoitetietojen mukaan hän on muuttanut Laajasaloon vuonna 2005, jota ennen miehellä ei löydy osoitetietoja Suomesta.

Ranskasta poismuuttamisen jälkeen hän on kertonut verkkosivuillaan, että asuu Suomessa ja etsii töitä. Hän on kertonut tekevänsä mielellään työkeikkoja myös ulkomaille.

Erityisiksi taidoikseen mies on maininnut tietojenkäsittelyn ohella muun muassa suorien lähetysten tekemisen.

IS:n tietojen mukaan mies on työskennellyt myös Helsingissä ääni- ja valotekniikan työharjoittelijana. Työharjoittelujakso tapahtui useita vuosia sitten.

Musiikki on ollut ”Enolle” keskeinen asia elämässä. Hän on paitsi harrastanut musiikkia myös esiintynyt joissain helsinkiläisissä ravintoloissa. Hän on viettänyt vapaa-aikaa runsaasti Kalliossa ja siellä sijaitsevissa ravintoloissa. Mies on jakanut sosiaalisessa mediassa runsaasti kuvia, jossa soittaa kitaraa joko yksin tai porukassa.

Mies on esittänyt musiikkiaan myös Helsingin kaduilla.

”Enon” naapurit kertoivat maanantaina IS:lle nähneensä miehen pyörimässä asuinalueella.


Muutama naapuri kertoi nähneensä ”Enon” välillä lapsen kanssa. Moni sanoo kiinnittäneensä huomiota lähinnä hänen erikoiseen, hippityyppiseen ulkonäköön.

Naapurit myös kertoivat, että mies on välillä pyörinyt läheisessä ”puskabaariksi” tai ”risubaariksi” kutsutussa metsikössä, jossa laitapuolen kulkijat ovat silloin tällöin viettämässä aikaa.
”Enon” epäillyt rikokset ovat alkaneet pian Suomeen muuttamisen jälkeen. Poliisi kertoi maanantaina, että miestä epäillään 25:sta rikoksesta.

Poliisin tämänhetkisten tietojen mukaan rikosten uhriksi on joutunut ainakin kaksitoista tekoajankohtana alaikäistä tyttöä. Rikokset ovat tapahtuneet miehen Laajasalossa sijaitsevassa asunnossa useiden vuosien aikana vuodesta 2006 alkaen.

Epäilty oli houkutellut alaikäisiä nuoria asunnolleen tarjoamalla näille alkoholia ja huumaavia lääkkeitä. Poliisi epäilee, että moni uhreista on saattanut olla hyväksikäytön aikana tiedottomassa tilassa.

Epäillyistä lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista osa oli kertaluontoisia, mutta osa raiskauksista ja hyväksikäytöistä oli toistunut uhrien kohdalla vuosien ajan. Poliisi julkaisi miehestä myös kuvan edistääkseen tutkintaa ja mahdollisten uusien uhrien tavoittamista.

Miestä epäillään muun muassa törkeästä raiskauksesta ja lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Lisäksi häntä epäillään sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta, josta mies vangittiin IS:n tietojen mukaan viime maaliskuussa.


IS:llä ei ole tietoa, onko miehellä rikosrekisteriä Suomen ulkopuolelta. Poliisi on pyytänyt, että kaikki miehen rikoksista tietävät ottaisivat poliisiin yhteyttä.

– Kyseessä on vakava rikoskokonaisuus, jonka selvittämisessä uhrien ja todistajien tiedoilla on suuri merkitys, tutkinnanjohtaja Saara Asmundela korosti maanantaina.