Asiantuntija arvioi, miksi ”Eno” sai toimia yli kymmenen vuotta jäämättä kiinni – ”Se on ihan yleistä meillä ja maailmalla”

Epäilty ehti toimia yli 10 vuotta, ennen kuin jäi kiinni.

1950-luvulla syntynyttä miestä epäillään lukuisista lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

29.7.2019 20:52

Helsingin poliisi tiedotti maanantaina epäilyistä, joiden mukaan ”Enona” tunnettu, nykyisin 64-vuotias mies teki useita lapsiin kohdistuneita seksuaalirikoksia useana vuonna vuodesta 2006 alkaen.

Epäilyjen mukaan ”Eno” käytti seksuaalisesti hyväksi ja raiskasi useita tekoaikaan alaikäisiä tyttöjä. Tällä hetkellä tiedossa on 12 uhria, mutta poliisin mukaan heitä saattaa olla useampikin. Mies on ollut vangittuna maaliskuusta asti.

Epäilty ehti siis toimia yli 10 vuotta, ennen kuin jäi kiinni.

Pelastakaa lapset ry:n erikoisasiantuntija ja psykoterapeutti Nina Vaaranen-Valkonen muistuttaa, että lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset jäävät varsin usein täysin pimentoon. Kyse on piilorikollisuudesta.

– Häpeä on aivan valtavan merkittävä hiljentäjä. Se on ihan yleistä meillä ja maailmalla, että lapset eivät kerro heihin kohdistuneesta seksuaaliväkivallasta, hän sanoo.

Vaaranen-Valkonen sanoo, että usein varsinkin lapsiuhrit ajattelevat vääristyneesti, että teot olisivat jotenkin heidän syytään. Syyllisyys hiljentää uhrin.

Toinen syy häpeään voi olla se, että alaikäiset ovat itse nauttineet esimerkiksi alkoholia. Tällöin alaikäinen uhri kokee tehneensä jotain, mitä ei olisi saanut. Syyllisyys johtaa siihen, että vakavakin seksuaalirikos saattaa jäädä kertomatta.

Vaaranen-Valkonen kuitenkin muistuttaa, että esimerkiksi alkoholin käyttö ei muuta asiaa rikosoikeudellisesti mitenkään. Vastuu seksuaaliväkivallasta ja rikoksesta on aina tekijällä.

Poliisin mukaan myös ”Enon” toimintatapa oli se, että hän houkutteli Helsingin Laajasalossa sijainneeseen asuntoonsa alaikäisiä tarjoamalla heille alkoholia ja huumaavia lääkkeitä. Epäilyn mukaan on mahdollista, että jossain tapauksissa uhrit eivät ole edes tienneet tulleensa hyväksikäytetyksi, koska ovat olleet päihteiden vuoksi tiedottomassa tilassa.

”Eno” asui Helsingin Laajasalossa.

Usein lapsena koettu seksuaalirikos tulee usein ilmi vasta kun teosta on kulunut jo vuosia.

– Usein vielä niin, että poliisin tehokkaan esitutkinnan kautta alkaa paljastua lisää tietoa ja uusia uhreja, kertoo Vaaranen-Valkonen.

Niin näyttää käyneen myös nyt ”Enon” tapauksessa.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Saara Asmundela kertoi aiemmin maanantaina Ilta-Sanomille, että tutkinta lähti liikkeelle poliisille tehdyn ilmoituksen ja poliisin oman toiminnan vuoksi.

– Esitutkinnassa tehtiin sellaisia toimenpiteitä, joiden johdosta uusiakin rikosepäilyjä alkoi paljastua, Asmundela kertoi.

Alkuperäinen ilmoitus liittyi juuri useita vuosia sitten tapahtuneeseen epäiltyyn rikokseen, jota lähdettiin selvittämään.

Vaaranen-Valkonen tunnistaa ilmiön myös työstään psykoterapeuttina.

– Aika usein seksuaaliväkivaltaa kokenut henkilö tulee esimerkiksi psykoterapiaan käymään läpi lapsuuden aikaisen seksuaaliväkivaltakokemuksensa. Se on yleistä, että uhri haluaa jossain vaiheessa elämäänsä läpikäydä tapahtuneen.

Yksi tapahtuman käsittelemiseen laukaiseva asia voi olla esimerkiksi väkivallan tekijän kuolema, varsinkin jos tekijä on uhrin lähipiiristä. Vaaranen-Valkosen kokemuksen mukaan uhrin on silloin helpompaa käydä tapahtumaa läpi.

Poliisi toivoo, että epäillyn tekijän uhriksi joutuneet, mahdollisesti sittemmin aikuisikään tulleet, uhrit ilmoittautuisivat nyt poliisille. Poliisilla on tiedossa ainakin yksi uhri, jonka henkilöllisyys ei ole selvillä.

Lainsäädännön mukaan alle 18-vuotiaisiin kohdistuneet seksuaalirikokset vanhenevat aikaisintaan siinä vaiheessa, kun uhri täyttää 28 vuotta.

– Tietysti se raja pitää vetää johonkin, mutta oman kokemukseni mukaan se on äärimmäisen surullista joidenkin uhrien kohdalla. Ei ole mitään yhteistä kaikille uhreille sopivaa ikää tai hetkeä kertoa kokemastaan seksuaaliväkivallasta.

– Oman kokemukseni mukaan rikoksen vanhentumisaika ei ole uhrin oikeusturvan osalta oikeudenmukainen. Osa uhreista tarvitsee enemmän aikaa tapahtuman käsittelemiseen ja rikosilmoituksen tekemiseen, pohtii Vaaranen-Valkonen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?