Meteorologilta suorat sanat – näin todennäköisesti hellevetti palaa Suomeen

Nautitaanko tänä kesänä vielä hekumallisesta helteestä? Meteorologin mukaan 30 asteen ”hellevetti” on elokuussa äärimmäisen harvinainen ilmiö.

29.7.2019 20:39

Viikonloppuna lähes kaikkialla Suomessa kärvisteltiin niin kutsutun hellevetin kourissa. Samaan aikaan kun kansalaiset paistattelivat päivää uimarannoilla ja kesämökeillä ympäri maata, sääasemilla mitattiin innoissaan kaikkien aikojen lämpöennätyksiä.

Helsingissä Kaisaniemessä mitattiin sunnuntaina kyseisen sääaseman kaikkien aikojen ennätys, joka oli 31,8 astetta. Sen jälkeen koko kesän lämpöennätys kautta maan pamahti rikki Porvoon Emäsalossa: siellä mitattiin hurjat 33,7 astetta lämmintä.

Ahvenanmaallakin oli sunnuntaina saarimaakunnan mittaushistorian lämpimin päivä. Ahvenanmaan uudeksi lämpöennätykseksi kirjattiin Jomalassa 31,6 astetta.

Mutta jo sunnuntain ja maanantain välisenä yönä säärintamalla alkoi tapahtua. Maanantai-iltana Helsingissä on 14 astetta kylmempää kuin sunnuntaina iltapäivällä. Porvoossa lämpöä on 16 astetta vähemmän kuin sunnuntaina.

Osassa maata lämpötila romahti alle vuorokaudessa jopa 24 astetta. Lappeenrannan Konnunsuon säähavaintoasemalla mitattiin sunnuntaina aamupäivällä 26 asteen lämpötila. Maanantaina aamuviideltä Konnunsuolla oltiin vain täpärästi plussan puolella kahdessa asteessa.

Todennäköisyydet puhuvat hellettä vastaan

Nyt kysymys kuuluukin, että tullaanko tänä kesänä vielä nauttimaan hekumallisista helteistä, vai oliko tämä kesä niin sanotusti tässä.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Hannu Valta sanoo suoraan, että elokuun ja syyskuun alun säätä on nyt mahdotonta ennustaa.

Helsingissä Kaisaniemen mittausasemalla rikottiin 74 vuotta vanha lämpöennätys sunnuntaina.

– Kymmenen vuorokauden sään voi ennustaa, mutta sen jälkeen menee kuitenkin pieleen, Valta sanoo.

Tällä hetkellä kymmenen vuorokauden ennuste näyttää eri puolilla maata tasaisen kolealta. Maan eteläosissa on päivisin noin 18–20 astetta lämmintä, mutta esimerkiksi Jyväskylässä, Savonlinnassa ja Oulussa päivälämpötilat vaihtelevat vain 11–16 asteen välillä.

Meteorologi myöntää, että elokuun puolivälin jälkeen yli 30 asteen lämpötila Suomessa on hyvin harvinainen ilmiö. Hellesää eli yli 25 asteen lämpötila on mahdollinen, mutta ei missään tapauksessa varma säätilanne.

– Sanotaan niin, että elokuun puolivälissä voi olla hellettä noin kerran kahdessa tai kolmessa vuodessa. Syyskuun alussa hellettä on kerran kymmenessä vuodessa, Valta arvioi.

Voikin käydä niin, että viileämpi kesäsää ikään kuin ”lukkiutuu päälle”, eikä käyrä enää nouse ylöspäin tämän kesän aikana.

– On todella hankala sanoa, muuttuuko tämä tästä enää helteiseen suuntaan. On kuitenkin ihan todennäköistä, että jossain päin maata saadaan vielä jokunen hellepäivä, meteorologi tuumaa.

Porvoossa rikottiin sunnuntaina kesän lämpöennätys, kun elohopea kohosi 33,7 asteeseen.

”En heittäisi toivoa nurkkaan”

Forecan päivystävä meteorologi Joanna Rinne on samoilla linjoilla. Hänen mukaansa ei ole täysin poissuljettua, että lämpötila nousisi ensi viikolla hellelukemiin, mutta erittäin epätodennäköistä se kyllä on.

– Lämmin ilmamassa on tällä hetkellä Puolan yläpuolella. Jos jotain jännittävää tapahtuu, voihan se lämpö tulla ensi viikolla Suomeenkin. En heittäisi toivoa täysin nurkkaan, hän arvioi.

– Mutta on se enemmän epätodennäköistä kuin todennäköistä, että lämpö palaisi.

Rinne muistuttaa, että lämpötilat ovat tällä hetkellä tilastojen valossa täysin vuodenajalle tyypilliset. Maan pohjoisemmissa osissa voi olla hieman koleampaa kuin heinä-elokuun vaihteessa yleensä.

– Esimerkiksi huomenna puolessa Suomea pysytään yksinumeroisissa lukemissa. Pohjois-Suomessa saattaa tulla jopa hallaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?