”Enon” naapurit järkyttyivät karmeista rikosepäilyistä – ”ihmeen kauan hän on saanut tehdä tällaista”

64-vuotiaan erikoinen ulkonäkö on kiinnittänyt naapureiden huomion, mutta hän ei ole vaikuttanut ihmiseltä, joka aiheuttaisi häiriötä.

29.7.2019 15:53

Helsingin Laajasalossa sijaitsevalla kerros- ja rivitaloalueella ollaan järkyttyneitä maanantaina julkisuuteen tulleesta uutisesta. Poliisi tiedotti tänään, että 64-vuotiasta ”Eno”-nimellä tunnettua miestä epäillään lukuisista lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan ”Eno” muutti Helsingin Laajasalossa sijaitsevaan kerrostaloasuntoon vuonna 2005. Ennen tätä miehestä ei löydy osoitetietoja Suomesta.

Lähialueen asukas, 2000-luvun alkupuolelta asti alueella asunut Ellu kertoo nähneensä ”Enon” usein bussissa sekä alueella käveleskelemässä. Ellu sanoo, ettei ole jutellut miehen kanssa, mutta hänen erikoinen ulkonäkönsä on kiinnittänyt huomion. Samaa sanovat useat muut IS:n jututtamat naapurit.

– En ole huomannut, että hän olisi aiheuttanut mitään häiriötä. Ei tullut edes mieleen, että hän olisi sellainen henkilö, joka aiheuttaisi häiriötä, Ellu sanoo.

– Tämä on kyllä ihan kauheaa, hän jatkaa.

Ellu sanoo, että on hyvä, että mies on vihdoin otettu kiinni. Häntä kuitenkin ihmetyttää, miten touhu ehti jatkua yli kymmenen vuotta ennen kuin asia tuli poliisin tietoon.

– Ihmeen kauan hän on saanut tehdä tällaista ilman että kukaan on tehnyt mitään.

Ellu oli kiinnittänyt huomiota ”Enon” erikoiseen ulkonäköön, muttei koskaan jutellut tälle.

Ellun naapuri, eläkkeellä oleva nainen, ihmettelee samaa.

– Ehkä lapset pelkäävät kertoa asiasta kotona, jos on saanut alkoholia ja tupakkaa ja muuta siinä, naapuri sanoo.

– On tämä jännää, kun ei ihmisistä koskaan tiedä. Oma lapsenlapseni on juuri täyttänyt 12 vuotta, joten pienellä huolella aina miettii, millaisiin ihmisiin lapset tutustuvat ja osaavatko he miettiä, milloin on hyvä häipyä, naapuri miettii.

Asuinaluetta, jossa ”Enon” huoneisto sijaitsee, asukkaat kuvailevat rauhalliseksi muutamia viime vuosien rikoksia lukuun ottamatta.

Muutama naapuri kertoo nähneensä ”Enon” välillä lapsen kanssa. Moni sanoo kiinnittäneensä huomiota lähinnä ”Enon” erikoiseen, hippityyppiseen ulkonäköön, mutta muutoin IS:n jututtamilla naapureilla ei ole hänestä tietoja.

– Heti, kun näin lehdessä hänen lärvinsä, tiesin, että hän on se, joka täällä aina kitaran kanssa touhottaa menemään, vuosia alueella asunut nuorehko nainen sanoo.

IS:n tietojen mukaan mies harrastaakin musiikkia ja hän on työskennellyt työharjoittelijana ääni- ja valotekniikan parissa Helsingissä useita vuosia sitten.

– Ei hän mitään häiriötä aiheuttanut, nainen jatkaa.

Hän kertoo tapauksen herättäneen hänet miettimään sitä, ettei ihmisistä voi koskaan tietää, millaisia he todellisuudessa ovat.

– Se voi olla kuka tahansa naapuri, joka tekee tuollaista. Ei voi ikinä tietää.

– Yäk.

Esitutkinnassa on selvinnyt, että nuoret viettivät aikaa miehen asunnolla, koska mies tarjosi alaikäisille alkoholia ja huumaavia lääkkeitä.

”Eno” asuu kerrostalolähiössä Helsingin Laajasalossa.

Naapurit kertovat, että ”Eno” on pyörinyt välillä läheisessä ”puskabaariksi” tai ”risubaariksi” kutsutussa metsikössä, jossa laitapuolen kulkijat ovat silloin tällöin viettämässä aikaa.

– On tämä aika järkyttävää, kun itselläkin on lapsia. Kävisin kyllä vetämässä turpaan, jos olisi tästä tiennyt ennen kuin hänet otettiin kiinni. Onhan noita sairaita ihmisiä, paikallinen mies sanoo.

Kukaan haastatelluista naapureista ei ollut huomannut, että ”Enon” asunnolla ravaisi alaikäisiä nuoria.

Rikokset, joista poliisi tänään tiedotti, ovat tapahtuneet vuodesta 2006 alkaen, ja poliisin tämänhetkisen tiedon mukaan uhriksi on joutunut ainakin kaksitoista tekoajankohtana alaikäistä tyttöä. Poliisi epäilee miestä muun muassa useasta törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. ”Eno” on vangittu Ilta-Sanomien saamien tietojen mukaan maaliskuussa.

Poliisi on pyytänyt, että kaikki asiasta tietävät ottaisivat poliisiin yhteyttä.

– Kyseessä on vakava rikoskokonaisuus, jonka selvittämisessä uhrien ja todistajien tiedoilla on suuri merkitys, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Saara Asmundela Helsingin poliisilaitokselta korostaa.

Yhteydenotot pyydetään tekemään sähköpostitse osoitteeseen seksuaalirikokset.helsinki@poliisi.fi. Henkilön ei tarvitse tietää, onko hänelle tai jollekin toiselle tehty asia rikos tai minkä rikoksen tunnusmerkistön teko täyttää.

Lue lisää: Tämä tiedetään lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista epäillystä ”Enosta” – rikokset jatkuivat joidenkin uhrien kohdalla vuosia

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?