Arto todisti peltoon pudonneen pienkoneen vaikeuksia: ”Yritin huitoa kuskille, että älä mene sinne” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Arto todisti peltoon pudonneen pienkoneen vaikeuksia: ”Yritin huitoa kuskille, että älä mene sinne”

Lentäjä kuoli sunnuntai-iltana Kajaanin Vuolijoella tapahtuneessa turmassa. Silminnäkijät kertovat nähneensä koneen ongelmissa.

”Menin keskelle pihaa ja yritin huitoa kuskille, että älä mene sinne päin, vaan käänny takaisin, jotta pystyt laskeutumaan”, vuolijokinen Arto Haataja kertoo.

29.7.2019 10:10

Onnettomuuspaikka sijaitsee linnuntietä mitaten vain reilun kilometrin päässä Vuolijoen entisestä kuntakeskuksesta. Senpä takia onkin suoranainen ihme, että epäonnistunutta pakkolaskua ei ole kukaan nähnyt.

Silminnäkijähavaintoja vaikeuksissa olleesta lentokoneesta on sunnuntai-illalta ainakin pari kappaletta. IS tapasi onnettomuuspaikalla varhain maanantaiaamuna vuolijokisen yrittäjän, joka oli havainnut punaisen pienkoneen ongelmat sunnuntai-iltana noin kello 19.30 aikaan. Hätäkeskus sai ilmoituksen kateissa olleesta pienkoneesta vasta lähempänä kello 23 illalla.

– Olin kotipihalla, kun kuulin Otanmäen suunnasta tulevan matalalla lentävän lentokoneen. Sen moottori kävi huonosti ja se tuntui välillä yrittävän sammua. Ääni oli todella iso, niin kuin autosta olisi pakoputki mennyt, Arto Haataja kuvailee.

Lue myös: Kadonnut lentokone löytyi pellolta, lentäjä oli kuollut – kuvat turmapaikalta osoittavat ohjaushytin kärsineen

Arto Haataja hukkasi näköyhteyden vaikeuksissa olleeseen pienkoneeseen ja luuli lentäjän voittaneen ongelmat.

– Menin keskelle pihaa ja yritin huitoa kuskille, että älä mene sinne päin, vaan käänny takaisin, jotta pystyt laskeutumaan. Se varmaan näki minut ja lähti kaartamaan tännepäin. Se oli Ouluun päin menossa, mutta minä huijoin, että älä lähde sinne metsän päälle menemään.

Kone lähtikin kaartamaan takaisin päin, mutta sen jälkeen havainnot loppuivat. Kone hävisi jonnekin metsän taakse.

– Minä lähdin sitten autolla seuraamaan konetta, mutta hukkasin sen. Pysäytin auton ja sammutin moottorinkin, mutta mistään ei mitään kuulunut enää. Ei sitä koneen lentosuuntaa osannut kuitenkaan oikein hahmottaa ja minäkin menin tuonne toiselle puolelle tietä konetta etsimään, Haataja kertoo.

Pellolle päätyneen pienkoneen lentäjä kuoli.

Lähimmät asutut talot sijaitsevat onnettomuuspaikalta vajaan kilometrin päässä. Matkaa viereiselle maantielle olisi vielä vähemmän, mutta sankka metsä estää näkyvyyden.

Yrittäjälle tuli maanantaiaamuna onnettomuuspaikalla täytenä yllätyksenä se, että onnettomuuskone löydettiin lähistöltä vasta yli kolme tuntia hänen havaintojensa jälkeen.

– Minulla ei käynyt edes mielessä, etteikö lentäjä olisi ilmoittanut ongelmistaan radiopuhelimella. Kun en konetta löytänyt, niin ajattelin, että se kone rupesi pelaamaan ja lentäjä jatkoi matkaansa, mies huokaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?