Poliisi epäilee: ”Enona” tunnettu mies raiskasi alaikäisiä vuosikausia – kuva epäillystä julki

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet miehen asunnossa Helsingin Laajasalossa.

Poliisi julkaisee rikoksesta epäillyn kuvan, koska se on välttämätöntä rikosten selvittämiseksi.

29.7.2019 9:14 | Päivitetty 29.7.2019 12:27

Poliisi epäilee 1950-luvulla syntynyttä miestä lukuisista lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista, jotka ovat tapahtuneet useiden vuosien aikana vuodesta 2006 alkaen.

Rikosten uhreiksi on poliisin tämänhetkisen tiedon mukaan joutunut ainakin kaksitoista tekoajankohtana alaikäistä tyttöä. Poliisi epäilee miestä muun muassa useasta törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Rikoksista epäilty on vangittu.

Poliisi julkaisee rikoksesta epäillyn kuvan, koska se on välttämätöntä rikosten selvittämiseksi. Kyseessä on vakava lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten kokonaisuus, joten selvittämisintressi on erittäin suuri. Kuvan avulla henkilöt, jotka ovat olleet miehen kanssa tekemisissä, voivat arvioida, onko heillä mahdollisesti tietoja, jotka voivat edistää rikostutkintaa.

– Tiedossamme on ainakin yksi asianomistaja, jonka henkilöllisyyttä emme vielä ole saaneet selville. Voi olla, että osa uhreista ei edes tiedä joutuneensa hyväksikäytetyksi, koska useat poliisin tiedossa olevista uhreista ovat olleet tekohetkellä epäillyn tarjoaman alkoholin tai muiden päihteiden vuoksi tiedottomassa tilassa, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Saara Asmundela Helsingin poliisilaitokselta.

Viittaako tämä siihen, että uhreista on olemassa kuva- tai videomateriaalia?

– Sellaista seikkaa en voi kommentoida, Asmundela sanoo.

Hänen mukaansa tapaus tuli poliisin tietoon vasta tänä vuonna alkuvuodesta.

– Tämä lähti liikkeelle poliisille tehdyn ilmoituksen vuoksi ja poliisin oman toiminnan vuoksi. Esitutkinnassa tehtiin sellaisia toimenpiteitä, joiden johdosta uusiakin rikosepäilyjä alkoi paljastua.

Asmundela on vaitonainen ilmoituksen yksityiskohdista.

– Se liittyi useita vuosia sitten tapahtuneeseen epäiltyyn rikokseen, jota lähdettiin selvittämään.

Esitutkinnassa on selvinnyt, että nuoret viettivät aikaa miehen asunnolla, koska mies tarjosi alaikäisille alkoholia ja huumaavia lääkkeitä. Miestä on kutsuttu nuorten keskuudessa nimellä ”Eno”.

– Pyydämme, että kaikki, jotka epäilevät joutuneensa rikoksen uhriksi tai tietävät mahdollisesti jotain, joka voisi olla hyödyksi asian selvittämisessä, ottaisivat meihin yhteyttä. Kyseessä on vakava rikoskokonaisuus, jonka selvittämisessä uhrien ja todistajien tiedoilla on suuri merkitys, Asmundela korostaa.

Osa uhreista on tänä päivänä aikuisia, ja teoista on voinut kulua jo useita vuosia. Siitä huolimatta tiedot ovat asiakokonaisuuden selvittämisen kannalta merkityksellisiä, ja teoista saatetaan edelleen voida tuomita rangaistus.

Yhteydenotot pyydetään tekemään sähköpostitse osoitteeseen seksuaalirikokset.helsinki@poliisi.fi. Henkilön ei tarvitse tietää, onko hänelle tai jollekin toiselle tehty asia rikos tai minkä rikoksen tunnusmerkistön teko täyttää.

Asian selvittäminen on poliisin tehtävä. Poliisi pyytää, että kaikki tutkintaa hyödyntävät tiedot välitetään asianmukaisesti poliisille ja muistuttaa, että myös voimakkaita reaktioita herättävistä tapauksista esimerkiksi sosiaalisessa mediassa käytävä keskustelu on pidettävä asiallisena.

Syytteen nostamisen määräpäivä on 11.9.2019. Syyttäjä on Elina Hyppönen.

Poliisi tahtoo suojella uhreja, eikä siksi kerro julkisuuteen tarkempia tietoja uhreista tai yksityiskohtia tapauksista.

Juttua päivitetty kello 12.27. Lisätty Asmundelan kommentti tutkinnan aloittamisesta sekä vastaus kysymykseen mahdollisesta kuvamateriaalista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?