IS vieraili Suomen kuumimmassa kaupungissa: 33,7-asteisessa Porvoossa helle tuntui suorastaan hautovan paikoillaan – ”Nyt on liian kuuma”

rac

Julkaistu:

Sää
Sveitsistä ja Kreikasta kotiseudulle tulleet porvoolaiset kuvittelivat pääsevänsä kokemaan kolean Suomen kesän. Toisin kävi.
Porvoossa ihmisten ilmeet näyttävät sunnuntaina iltapäivällä nuutuneilta. Se ei ole ihme, sillä Porvoossa on sunnuntaina kärvennytty kesän ennätyshelteissä.

Sunnuntaina noin kahden aikaan iltapäivällä Porvoon Emäsalossa elohopea nousi tukahduttavaan 33,7 asteeseen, ja samalla poksahti tämän kesän lämpöennätys.

Lue lisää: Kesän lämpöennätys meni rikki Porvoossa!

Porvoon keskustassa helle tuntuu sunnuntaina suorastaan hautovan paikoillaan.

Joen rannalla seitsemän ihmisen seurue pakkautuu parhaillaan veneeseen. He ovat matkalla mökille.

Venettä valmistelevat Sveitsissä asuvat Anna ja Antti Ylikorkala. He kertovat, että Suomen superhelle tuli pienenä järkytyksenä.


Ylikorkalat olivat tuoneet Sveitsistä Porvooseen mukanaan ystäviään ja heidän lapsiaan, ja Ylikorkalat kertovat mainostaneensa Suomea maana, jossa kesä on mukavan viileä.

– Asumme kaikki samassa kylässä Sveitsissä. He tulivat meidän mukaamme kokemaan Suomen viileän kesän. Toivoimme raekuuroja ja kaikkea, Anna Ylikorkala sanoo ja nauraa.

– Zürichissä on ollut hirveät helteet koko kesän. Ajattelimme, että ihanaa päästä tänne viileään, mutta täällä onkin yhtä lämmin kuin siellä.

Ylikorkala sanoo, että on ihanaa, kun sää vihdoin viilenee alkuviikosta.

– Mutta auringonlaskut ovat olleet täällä upeita. En tiedä, johtuuko se lämmöstä vai mistä.

– On se mukavaa, kun on pari päivää tällaista, mutta 24 astetta on parempi, kun pystyy kävellä ja urheilla ja muuta.

Myös Ylikorkaloiden lapset Lydia ja Linnea sanovat, että nyt Porvoossa on hieman liian kuuma. Samaa mieltä ovat heidän sveitsiläis-italialaiset ystävänsä Letizia ja Emma.

– Kyllä. Nyt on liian kuuma, lapset huokaavat.


Heidän mielestään 20–25 astetta on sopiva lämpötila, mutta 33,7 on jo reippaasti liikaa. Lapset kertovat, että heillä on kuitenkin monia niksejä viilentymiseen kuumalla säällä.

– Uiminen ja se, että juo paljon vettä.

– Ja kaiken kylmän syöminen. Esimerkiksi jäätelön!

Kreikassa asuva porvoolaislähtöinen Laura Pakkanen, 27, on hämmentynyt Porvoon hurjasta helteestä. Sunnuntaina iltapäivällä hän ei vielä ollut ehtinyt kuulla kesän helle-ennätyksestä, mutta ei epäillyt hetkeäkään sen paikkansapitävyyttä.

– Voin kuvitella. Täällä on kyllä sen verran lämmin, hän sanoo ja naurahtaa.

– Tulin Suomeen sillä ajatuksella, että pääsisin tänne viilenemään.


Pakkanen kertoo yrittäneensä viilentää itseään käymällä kuumassa suihkussa ja saunassa – sen jälkeen kuuma ilma tuntuu viileämmältä.

Pakkanen myöntää myös hieman palaneensa perjantaina auringonpaahteessa.

– Yllätyin siitä, että Suomenkin aurinko voi lämmittää näin paljon, hän sanoo ja virnistää.


Kokonniemen maauimalan rannalla on kova meteli, sillä rannalle vaikuttaa pakkautuneen jokainen kynnelle kyennyt porvoolaisperhe. Vedestä haetaan viilennystä, vaikka vesikin on kuumentunut Porvoon ennätyshelteessä.Anna Vahtera, 39, ja Aaron-poika, 8, myöntävät, että viime päivät Porvoossa ovat olleet hikisiä. Annan mielestä vieläkään ei ole kuitenkaan liian kuuma.

– Jotenkuten sietää vielä, Aaron puolestaan sanoo.

Kesän kuuminta päivää perhe on viettänyt pääosin sisätiloissa ilmalämpöpumpun välittömässä läheisyydessä.

– Emme ole olleet hirveästi ulkona. Nyt vasta iltapäivällä tulimme, Vahtera kertoo.


Kuuma sää on vaikuttanut koko perheen ruokavalioon.

– Minulle on maistunut keitot ja salaatit, ja Aaronille letut. Ei mitään hirveän raskasta pysty syömään.

Ylikorkaloiden tapaan myös Vahtera on sitä mieltä, että pari päivää hellettä riittää. Sitten on taas mukavaa viettää kesää hieman viileämmässä säässä.

– On huomattavasti mukavampaa olla töissäkin, kun ei ole niin kuuma.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt