Silmitön ilkivalta tuhosi taidenäyttelyn Riihimäellä, kaikki meni yhdessä yössä – ”Se näky järkytti”

Julkaistu:

Poliisi tutkii asiaa. Toiminnanjohtaja Sirpa Taulun mukaan ensi vuoden näyttely on vaakalaudalla.
Riihimäkeläinen taidenäyttely on joutunut vakavan ilkivallan kohteeksi.

Vanhalle lasitehtaalle varta vasten vapaehtoisvoimin rakennettu näyttely tuhoutui käytännössä kokonaan torstain ja perjantain välisenä yönä.

Paikalle sorkkaraudan avulla murtautuneet henkilöt varastivat kahdeksan videotykkiä, sotkivat lattioita ja tuhosivat taideteoksia. Lisäksi jauhesammuttimia oli tyhjennetty ja siten tuhottu sisätiloja.

Asiasta on tehty rikosilmoitus ja poliisi on ottanut paikalta muun muassa kengänjälkiä ja muuta todistusaineistoa.

Näyttely oli 28 taiteilijan yhteistyö. Lisäksi sitä oli kasaamassa useita vapaaehtoisia.

Ars-Häme ry:n toiminnanjohtaja Sirpa Taulu vastaa puhelimeen murtuneena.

– Näyttelyä oli suunniteltu vuosi ja rakennettu kuukausi vapaaehtoisvoimin. 20 päivää se ehti kestää. Kyllä se näky järkytti. Tällainen silmitön ilkivalta pysäyttää.

Ja vain yhdessä yössä se tuhoutui. Jotain murtautujien tuhoamisvimmasta osoittaa se, että he olivat varastaneet yhdestä taideteoksesta kettingin ja käyttäneet sitä tuhotakseen muita taideteoksia.

– Sen kanssa ne siellä olivat heiluneet.

– Toivon tekijöiden ymmärtävän, että kuinka tavattoman suuret kerrannaisvaikutukset tuollaisella nopeallakin riehumisella voi olla, Taulu toteaa hiljaa.

Hän kertoo, että ilmaisnäyttelyssä ehti vierailla reilut 1200 ihmistä. Enemmänkin olisi ollut tulijoita. Elokuussa järjestettävän Riihimäen taiteiden yön aikana olisi ollut odotettavissa jopa tuhat päiväkävijää.

Ne jäävät unelmaksi. Taulu sanoo, että näyttelyä ei ole mahdollista koota uudestaan ja rahallinen tappio voi vaikeuttaa myös ensi vuoden näyttelyn järjestämistä.

– Se oli suunnitelmissa, mutta en uskalla luvata mitään. Niin naurettavan pienellä budjetilla me tätä tehdään, ettei tämä voi olla heijastumatta meidän tulevaisuuteen. Ja kyllähän tämä vie motivaatiota.

Näyttely oli vakuutettu, mutta Taululla ei ole täyttä varmuutta, mitä kaikkea se korvaa.

– Meillä kaikilla on ollut vahva palo tähän hommaan, mutta rahaa tähän tarvitaan. Tämäkin näyttely oli suunniteltu täsmälleen vanhalle lasitehtaalle. Jokainen installaatio oli tehty sitä ajatellen ja me olimme asettaneet tehdashalliin varta vasten ajatellut valot. Nyt nekin on revitty alas.

Näky on Taulun mukaan hirveä. Hetkessä sali muuttui taidetilasta hylätyksi tehdashalliksi. Remuaminen on myös herättänyt hämäläisen taideyhteisön sympatiat.

Taulu kertoo saaneensa paljon tsemppiviestejä, jotka auttavat jaksamaan.

Ryöstössä oli myös koomisia piirteitä. Taulu sanoo, etteivät varkaat olleet ihan sieltä välkyimmästä päästä – ei ollut ehkä ihan koko Karhukopla Ankkalinnassa.

– Heille kelpasivat videotykit, mutta ei niihin sopivat virtapiuhat tai hdmi-kaapelit. Olisi nekin ehkä kannattanut heidän viedä, sillä osaan malleista ei käy kaikki vaihtoehdot, hän naurahtaa.

Vakavammin puhuttuna Taulu ei ymmärrä, mikä ajaa ihmisen tuhoamaan kaikille iloa tuottavan taidenäyttelyn.

– Me olimme saaneet tosi hyvää palautetta. Miten ihmisillä voi olla tuollaisia patoutumia? Tämä on oikeastaan näyttelynjärjestäjän painajainen.

Hän haluaa, että tieto tihutöistä tavoittaa mahdollisimman monet.

– Toivottavasti kukaan ei tule turhaan oven taakse kolkuttelemaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt