Onko Sofia Belórfiin kytkeytynyt tapaus Suomen historian laajin huumerikos? ”Tässä on piirteitä, jotka poikkeavat aiemmista”, sanoo professori

Julkaistu:

Sofia Belórfin tapauksessa on mielenkiintoista saada oikeuden linjaus siitä, miten silmät ummessa perheessä saa käyttää varoja, sanoo rikosoikeuden professori.
Fitnessmalli Sofia Belórfin rikosepäilyt nousivat julkisuuteen viime viikolla, kun hänet pidätettiin ja vangittiin epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta.

Belorfin kanssa samanaikaisesti vangittiin hänen avopuolisonsa Niko Ranta-aho, jota epäillään törkeästä huumausainerikoksesta ja törkeästä dopingrikoksesta.

Belorf ja Ranta-aho ovat kiistäneet syyllisyytensä.

Alla olevalla videolla esitellään Sofia Belórfin vuodet julkisuudessa.


HS:n tietojen mukaan lauantaina vangittu Helvetin enkelien johtohenkilö liittyy myös tapaukseen. Hänet vangittiin epäiltynä törkeästä huumausainerikoksesta. STT:n mukaan tapaukseen kytkeytyy myös Helsingin poliisin poliisimies, joka on pidätetty törkeästä dopingrikoksesta epäiltynä jo viime tammikuussa.

Ranta-ahon omaisuutta määrättiin aiemmin tällä viikolla vakuustakavarikkoon neljän miljoonan euron edestä.

Kysymys kuuluu, onko kyseessä maan rikoshistorian laajin huumerikos.

– Kyllä tässä sellaista luonnehdintaa on, että suurimmasta ja laajimmasta päästä tämä varmaankin on, tutkinnanjohtaja Kaarlo Lehmus pyörittelee.

Lehmus lisää, että nyt on kyseessä poikkeuksellinen tapaus.

– Varsinkin jos peilataan tätä ”normaaleihin”, perinteisiin rikoskokonaisuuksiin, niihin verrattuna tässä on omia erilaisia poikkeavia piirteitä.


Lehmus ei ala kertoa esimerkkejä, minkälaisia poikkeavia piirteitä on rikosjutussa. Kaikki on vielä alkuvaiheessa.

Käräjäoikeus on julistanut suuren osan päätöksistä salaisiksi. Helsingin käräjäoikeus päätti viime viikolla Belórfin ja hänen miesystävänsä tutkintavankeudesta.

Belórfia epäillään tuottamuksellisesta rahanpesusta. Hänen miesystäväänsä Niko Ranta-ahoa epäillään törkeästä huumausainerikoksesta sekä törkeästä dopingrikoksesta.

Rikosoikeuden professori Matti Tolvanen pohtii, että tapauksesta on saatu niukasti tietoa. Niukankin tiedon perusteella tapaukseen liittyy mielenkiintoisia piirteitä.

– Laajoja huumejuttuja on ollut aiemminkin. Tässä on piirteitä, jotka poikkeavat aiemmista.

Tolvasen mielestä on mielenkiintoista, mikä on fitnessmallin osuus kokonaisuudessa.

– Häntä epäillään tuottamuksellisesta rahanpesusta. Kyse on siitä, että jos varoja käyttää perheessä, miten pitää ottaa selvää siitä, mistä varat ovat peräisin.


Sofia Belórfin puolustus on vedonnut siihen, ettei hän tiennyt, mistä miesystävän varat ovat peräisin. Hän luuli seurustelevansa varakkaan, hyvästä suvusta olevan miehen kanssa.

Tolvanen sanoo, että yleensä vedotaan siihen, että lahjoittaja on varakkaasta suvusta. Joko lahjan saaja ei välitä, mistä rahat ovat peräisin tai hän luuli hyväuskoisesti, että puoliso on hyvissä bisneksissä.

Tolvanen muistuttaa, ettei lahjoja saa ottaa vastaan silmät ummessa.

– Mitä enemmän käytetään varoja elämiseen, sen suurempi on selonottovelvollisuus.

Tolvasen mielestä on mielenkiintoinen oikeudellinen kysymys saada linjaus siitä, miten perheessä saa käyttää varoja.

Jutun tekee Tolvasen mielestä mielenkiintoiseksi myös se, huumejuttuun liittyy rahanpesu.

– Huumejutuissa ei kovin usein ole ollut rahanpesua.

Rahanpesu tarkoittaa rikoksella saadun omaisuuden häivyttämistä. Tolvanen sanoo, että ensin pitää olla rikos taustalla ja varat olla rikoksesta peräisin. Sitten rahan alkuperä yritetään muuttaa erilaisin toimin, joko rahaa käyttämällä tai muuhun muotoon muuttamalla.

– Yleensä on niin, että joka itse syyllistyy huumausainerikokseen, ei voi enää syyllistyä rahanpesuun.

– Eli rahanpesu koskee henkilöitä, jotka eivät ole osallisia huumausainerikoksessa, kuten tässäkin näyttää olevan. Fitnessmallia epäillään muun muassa siitä, että hän on käyttänyt varoja, jotka ovat rikollisesta toiminnasta peräisin.