”Antakaa lapsen­lapsillenne lahja” – lue Bill Clintonin koskettava puhe merten­suojelusta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

”Antakaa lapsen­lapsillenne lahja” – lue Bill Clintonin koskettava puhe merten­suojelusta

Bill Clinton puhui Ahvenanmaalla merien suojelusta.

Bill Clinton puhui Ahvenanmaalla merien suojelusta.

Julkaistu: 26.7.2019 5:15

Clinton puhui torstaina Maarianhaminassa ahvenanmaalaisen kauppaneuvos Anders Wiklöfin syntymäpäiväjuhlassa.

”Minulle on kunnia olla täällä ensimmäistä kertaa. Olen tietääkseni ensimmäinen Yhdysvaltain presidentti, joka vierailee Ahvenanmaalla.

Olen iloinen, että se tapahtui Andersin 73:na syntymäpäivänä, vain pari viikkoa ennen kuin itse täytän 73. Olen iloinen, että sain vierailla hänen kotonaan ja tavata hänen mainion vaimonsa Ritan, joka on saman ikäinen kuin Hillary. Olemme myös olleet naimisissa lähes yhtä kauan, mikä tarkoittaa, että meillä on paljon yhteistä.

Minulle on myös kunnia, että hänen edesmenneen veljensä poika Peter, joka on hyvin tärkeä henkilö Ahvenanmaan hallinnossa, haastattelee minua lopuksi. Olen saanut tänään uusia ystäviä. Vanhemmalla iällä on erittäin tärkeää saada uusia ystäviä.

Monet asiat tässä paikassa ovat aina kiehtoneet minua. Juhlitte 150:ttä rauhan vuotta. Kansainliitto takasi autonomianne ja puolueettomuutenne vuonna 1921. Uskoakseni se on ainoa Kansainliiton julistus, joka on edelleen voimassa. Teidän pitää olla siitä ylpeitä.

Tämä päivä ei ole tärkeä vain siksi, että on Andersin syntymäpäivä. Tällä konsertilla on vuosittain vaihtuva teema, ja tämän vuoden teema on Itämeren ympäristön suojelu. Tänä vuonna vietetään myös Itämeren suojelurahaston 30-vuotisjuhlaa.

30 vuotta sitten ihmiset ajattelivat, että se mitä teen on typerää. Nyt he ajattelevat, että minun olisi pitänyt tehdä se nopeammin ja antaa vielä enemmän rahaa sitä varten.

Kerroin tämän, koska valtameret ovat välttämättömiä elämän jatkumiselle planeetallamme. Suurin osa ihmisistä ympäri maailmaa ei ymmärrä vieläkään, kuinka suuren rasituksen alla valtameremme ovat.

Meret säätelevät säämallejamme. Tiedämme, että maapallon lämpötila nousee hallitsemattomasti ja vesistöt lämpenevät. Meret pidättävät neljäsosan maapallon hiilidioksidista. Maapallomme on koti yli 200 000 lajille, ja todennäköisesti monille muille, joita ei ole vielä edes tunnistettu. Maailmanlaajuisesti yli 200 miljoonaa ihmistä kalastaa merellä työkseen. Kala on pääasiallinen proteiinin lähde yli miljardille maailman asukkaalle.

Valtameret tuottavat yli puolet hengittämästämme hapesta. Kun astronomit etsivät kaukaa avaruudesta merkkejä elämästä, ensimmäinen asia mitä he etsivät, on vesi. Se on nykytiedon valossa välttämätön edellytys kaikelle elämälle.

Ihmiset täällä tietävät, kuinka tärkeää se on. Vaikka olemme täällä kuuntelemassa konserttia, me tunnemme ja haistamme meren. Mitä me sitten voimme tehdä tälle kaikelle? Kun valtameret imevät itseensä enemmän hiilidioksidia pitääkseen planeetan turvassa, ne muuttuvat happopitoisemmiksi ja kaikenlaisen elämän ylläpitäminen meressä muuttuu haastavammaksi; kalojen, koralliriuttojen, kasvien ja muiden eläinten.

Rakensin kotiosavaltiooni presidentillisen keskuksen, jossa ovat kaikki viralliset paperini. Sen on tarkoitus olla julkinen alusta ihmisille, jotka asuvat kotikaupungissani ja niille, jotka saapuvat sinne ympäri maata ja maailmaa. Tänä kesänä meillä on näyttely, jonka nimi on ”rannalle huuhtoutuneet”. Taidetta, joka pelastaa meret.

Näyttelyssä on 20 valtavaa veistosta, jotka esittävät mereneläviä. Veistokset on tehty sataprosenttisesti valtameristä ja rannoilta kerätystä jätteestä. Suurin osa siitä on muovia.

Muovi täyttää merenelävien vatsat. Ne tukehtuvat muoviroskaan. Jätteet haittaavat koralliriuttoja ja kemikaalit saastuttavat veden, jota syömämme kalat juovat. Nuo pullot, pakkaukset ja roskat hajoavat aikojen saatossa mikrohiukkasiksi, jotka leviävät ilmaan. Tutkijat havaitsivat tänä vuonna valtamerien mikromuovin putoavan taivaalta Pyreneiden vuoristoon.

Te, jotka asutte Itämeren alueella, kohtaatte näitä ongelmia. 90 miljoonaa ihmistä asuu Itämeren alueella. Ihmisen toiminta on täälläkin suuressa roolissa. Veden määrä Itämeressä on rajallinen. Sen vaihtuvuus on hidasta. Siksi on täällä on hankalampaa päästä eroon haitallisista asioista meressä.

Hyvä uutinen on, että meidän meret ja valtameret ovat erittäin sitkeitä. Niillä on ihmeellinen kyky elvyttää itsensä verrattain lyhyessä ajassa. Jos asioita tehdään oikein. Maailma ja tämä alue on täynnä positiivisia esimerkkejä toimivista ratkaisuista.

Tärkein asia, jonka haluan teille kaikille kertoa on, että voimme kaikki tehdä jotain pelastaaksemme vesistömme. Jokainen pieni ja suuri teko todistaa, että on mahdollista sekä suojella ympäristöä ja taistella ilmastonmuutosta vastaan sekä vahvistaa taloutta.

Asun itse kaukana täältä, joten minun työni on kohdistunut Karibianmerelle, Yhdysvaltain eteläpuolelle. Siellä autoimme rakentamaan puhtaita energianlähteitä. Siellä käytetään eniten sähköä maailmassa, vaikka aurinko paistaa yli 300 päivää vuodesta. Autamme pieniä valtioita kehittämään kestävää yhteiskuntaa, mikä auttaa hillitsemään ilmastonmuutosta.

Yksi asia, minkä haluan sanoa, vaikka se on ilmiselvä suurimmalle osalle täällä – jotkut lukevat siitä eivätkä silti usko sitä – on, että hyvä ympäristöpolitiikka on samalla hyvää talouden hoitamista.

Me kaikki voimme, ja meidän pitää tehdä enemmän. Vuodesta 1990 alkaen miljardi ihmistä on nostettu köyhyydestä. 50 biljoonaa dollaria uutta varallisuutta on syntynyt. Samalla kun hoidimme ympäristöämme paremmin.

Hyvää syntymäpäivää Anders, ja hyvää 30:tta vuosipäivää Itämeren suojelurahastolle.

Kolme päivää sitten minä ja Hillary juhlimme kolmannen lapsenlapsemme syntymää. Tärkein asia hänen kolmevuotiaalle veljelleen ja pian viisivuotiaalle siskolleen oli, onko lapsi tyttö vai poika.

Tärkein asia hänen isovanhemmilleen oli, että lapsi syntyy terveenä. Toiseksi tärkein asia oli, että hänellä on tulevaisuus. Tulevaisuus on riippuvainen siitä, että me teemme oikeita asioita. Meidän täytyy oppia elämään planeettamme kanssa, ei sitä vastaan.

Antakaa lapsenlapsillenne lahja. Tukekaa Itämeren suojelua, tukekaa kaikkea. Ja muistakaa, että jokaisella teolla, riippumatta siitä onko se pieni vai iso, on merkitystä. Lapset, joita ette koskaan tule tapaamaan, kiittävät teitä.”

Paikalle oli saapunut runsaasti yleisöä.

Paikalle oli saapunut runsaasti yleisöä.

Bill Clinton ja Anders Wiklöf tervehtivät tuttavallisesti lavalla ennen Clintonin puhetta.

Bill Clinton ja Anders Wiklöf tervehtivät tuttavallisesti lavalla ennen Clintonin puhetta.

Tuoreimmat osastosta