Miljonääri-Wiklöf kertoo Clintonille antamastaan saksofonista IS:lle: Tanskasta ostettu soitin on ainutlaatuinen – naseva vastaus hinnasta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Miljonääri-Wiklöf kertoo Clintonille antamastaan saksofonista IS:lle: Tanskasta ostettu soitin on ainut­laatuinen – naseva vastaus hinnasta

Yhdysvaltain entisen presidentin vierailu Suomessa huipentui ainutlaatuiseen saksofonilahjaan.

25.7.2019 23:39

Helsingissä hieraistiin silmiä torstaina päivällä, kun Yhdysvaltain entinen presidentti Bill Clinton nähtiin keskustassa kävelemässä.

Syy yllätysvisiitille selvisi nopeasti.

Ahvenanmaan mediat kertoivat, että Clinton saapui Suomeen ahvenanmaalaismiljonäärin Anders Wiklöfin vieraaksi tämän 73-vuotisjuhlille jättimäiseen ulkoilmakonserttiin.

Kun Clinton lopulta saapui Miramarparkenin ilmaiskonserttiin puoli kahdeksan jälkeen illalla, oli Maarianhaminan kesäillassa vaikea päättää, kumpi sai lämpimämmät aplodit yleisöltä: Clinton vai Ahvenanmaan kuninkaaksikin tituleerattu Wiklöf.

Selvää oli, että väkeä päivänsankari ja puhuja ainakin kiinnostivat. 29 asteen paahtavaan helteeseen oli kerääntynyt väkeä tuhatpäisesti – koko puiston täydeltä.

Monelle Clintonin näkeminen tuntui selvästi epätodelliselta. TV:stä tuttu poliittinen johtaja ja idyllisen kesäinen Maarianhamina tuntuivat sangen erikoiselta yhdistelmältä.

Bill Clinton ja Anders Wiklöf viihtyivät toistensa seurassa ulkoilmakonsertin lavalla Maarianhaminassa.

73 vuotta täyttävälle Wiklöfille tapaaminen oli pitkäaikainen haave.

– Kyllä häntä voisi kutsua idolikseni. Hän on tunnettu demokraatti, ja olen aina pitänyt hänestä sekä hänen tekemästään politiikasta, Wiklöf kertoi.

Clintonin vierailun päätteeksi Wiklöf lahjoitti Yhdysvaltain entiselle presidentille saksofonin.

Saksofoniin oli kaiverrettu teksti, jossa kehotettiin laittamaan ihmiset ja ympäristö etusijalle. Molemmat miehet ovatkin innokkaita ympäristön puolesta puhujia.

Clinton on tunnettu myös intohimoisena saksofonin soittajana, ja hän soitti saksofonia julkisuudessa useaan otteeseen presidentinvaalikampanjansa aikana vuonna 1992.

– Eräänä päivänä kysyin itseltäni: ”Vaikka harjoittelisin kuinka kovasti, tulenko koskaan yhtä hyväksi kuin John Coltrane”. Katsoin itseäni peilistä ja vastasin: ”En”, Clinton hauskuutti yleisöä.

Wiklöf puolestaan tunnusti, ettei tiedä itse mitään sen soittamisesta. Mutta yhden asian hän osasi soittimesta sanoa: Tanskasta erityisesti tilaisuutta varten ostettu soitin on ainutlaatuinen.

Bill Clinton painotti puheessaan huoltaan merien tilasta.

Päätös saksofonin antamisesta lahjaksi syntyi, ei sentään hetken mielijohteesta, mutta nopeasti.

– Tiesin, että hän on soittanut saksofonia koko elämänsä. Uskon, että hän arvosti lahjaa todella paljon.

Soittimen hintaa tiedustellessa hän vastasi nasevasti:

– Voit soittaa Clintonille ja kysyä häneltä.

Jo nopeasti kävi selväksi, että suurten juhlien keskellä monesta asiasta sopii kysyä saaren ”omistajaksikin” tituleeratusta Wiklöfistä, mutta yksi aihe on suljettu pois: raha.

– Me emme puhu täällä rahasta. Järjestimme hienon vieraan ja artistin paikalle, joten onko tämän kaiken hinnalla väliä, hän näpäytti.

Ennen juhlia syntymäpäiväsankari sai kunnian esitellä Ahvenanmaata ja kotiaan Clintonille. Tapaamisesta hän ei kertonut tarkempia yksityiskohtia, mutta ikimuistoinen se hänen mukaansa oli:

– Hän on hyvin samanlainen kahden kesken. Huumorintajuinen kaveri.

Toverilliset välit välittyivätkin yleisölle asti. Kaksikko taputteli toisiaan olkapäille ja jammaili lavan sivussa hetki ennen Clintonin raikuvien aplodien saattelemaa poistumista paikalta.

Clinton huomautti myös puheessaan miesten yhtäläisyyksistä. Ympäristönsuojelun ohella Clinton täyttää myös pian 73 vuotta, ja molemmat ovat olleet avioliitossa liki saman ajan puolisoidensa kanssa.

– Tämä oli ensimmäinen, mutta ei varmasti viimeinen kerta, kun tapaamme. Hän kutsui minut vierailemaan Yhdysvaltoihin.

– Voisi sanoa, että meistä tuli kuin veljeksiä, Wiklöf virnistää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?