Kymmeniä syöpäpotilaita lähetetään Ruotsista Suomeen

Julkaistu:

Tukholmalaiset rintasyöpäpotilaat viettävät muutaman viikon hoitojakson helsinkiläisessä Docrates-syöpäsairaalassa.
Suomeen saapuu tulevien kuukausien aikana kymmeniä rintasyöpäpotilaita Tukholmasta.

Helsinkiläisessä Docrates-syöpäsairaalassa hoidettavat potilaat käyvät Suomessa läpi noin kolmen viikon sädehoitojakson. Matkat, majoituksen ja hoitokustannukset maksaa Tukholman maakunta. Tukholman lääninhallitus teki asiasta päätöksen alkuviikosta.

Tapauksesta uutisoi ensimmäisenä Ruotsissa Mitt i Stockholm ja Suomessa Yle.

Syynä potilasvaihtoon on epätavallisen suuri määrä sädehoitoa vaativia potilaita sekä Tukholman sairaaloiden ruuhkautuminen.

Potilasjonot johtuvat uusien sädehoitolaitteiden käyttöönoton viivästymisestä, jonka vuoksi Tukholman alueella ei pystytä antamaan kaikkia suunniteltuja hoitoja ajallaan, Dagens Nyheter kertoo. Uudet laitteet oli määrä ottaa käyttöön kuluneen puolen vuoden aikana.

Suomalaisen sairaalan kanssa tehdyn sopimuksen selittää Ruotsin lainsäädäntö. Ruotsi velvoittaa sairaanhoitoa julkistamaan niin syövän hoitoon pääsyn ajat kuin hoitopolut. Suomessa vastaavia, sitovia aikarajoja ei ole.

– Ruotsissa seurataan hyvin tarkasti hoitoon pääsyn aikoja, eikä potilaita voi pitää jonossa, kuten Suomessa. Tämä kannustaa maakuntia etsimään erilaisia ratkaisuja hoitojonojen purkamiseksi, avaa johtava ylilääkäri Tom Wiklund Docratesista.


Suomeen hoitoon saapuminen on ruotsalaisille potilaille kuitenkin vapaaehtoista, ja hoitoa voi halutessaan jäädä jonottamaan myös Ruotsiin.

Ruotsalaisia potilaita on hoidettu Docratesissa runsaasti aiemminkin. Syöpäsairaalassa on ollut ruotsalaisia potilaita viime vuosina 250–300 vuodessa.

Aiemmissa tapauksissa ruotsalaiset potilaat ovat saapuneet oma-aloitteisesti hoitoon Suomeen, jolloin he ovat maksaneet hoitonsa joko itse tai vakuutuksen kautta. Ruotsissa voi myös hakea sairaanhoitokorvauksia Kelan tapaan paikalliselta sosiaaliturvalaitokselta.

Wiklundin mukaan syöpäsairaalassa ei ole kuitenkaan aiemmin otettu potilaita vastaan mallilla, jossa terveysviranomainen hoitaa potilaiden kaikki hoitokustannukset etukäteen.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun on tehty tällainen sopimus. Kyllä tämä on suhteellisen harvinaista Suomessa.

Docratesissa hoidetaan vuosittain noin 1400–1500 uutta potilasta. Tukholmasta saapuvat potilaat eivät aiheuta poikkeuksellisia järjestelyitä, sillä potilaiden määrä on syöpäsairaalan kokoon nähden pieni.


Kesän ja syksyn aikana Helsinkiin saapuvat potilaat asuvat hoitojakson sairaalan läheisissä hotelleissa. Ensimmäisille potilaille tarjotaan hoitovaihtoehtoa jo tällä viikolla.

– Isoissa sairaaloissa voi kestää, kun rattaat lähtevät rullaamaan, mutta meillä on mahdollisuus ottaa näitä potilaita vastaan jo vaikka samana päivänä, Wiklund sanoo.

Ulkomailta saapuvat potilaat ovat yksityiselle sairaalalle tuottavaa liiketoimintaa.

Wiklundin mukaan kuluneen 11 vuoden aikana sairaalaan on hakeutunut potilaita 60 eri maasta. Kaikkiaan ulkomaisia potilaita on noin 35 prosenttia Docratesin kaikista uusista potilaista.

Vuonna 2018 Docratesin liikevaihto oli 16,6 miljoonaa euroa ja sairaala työllisti 60 henkilöä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt