Israelin Helsingin-suurlähetystön rakennuksen ikkunaovet rikottiin viime viikonloppuna

Julkaistu: , Päivitetty:

Helsinki
Suurlähetystöön on kohdistunut ilkivaltaa jo aiemminkin.
Israelin Helsingin-suurlähetystön rakennuksen ikkunaovet rikottiin ikkuna viime viikon lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Israelin Suomen ja Viron suurlähettiläs Dov Segev-Steinberg vahvistaa asian STT:lle.

Hän uskoo tapauksen kohdistuneen nimenomaan Israelin suurlähetystöön aiempien tapausten perusteella. Rakennuksen edustalla sijaitsevaan suurlähetystön kylttiin on suurlähettilään mukaan kiinnitetty aiemmin tarroja, joita oli liimattu kylttiin myös ikkunaovien rikkoutumisen jälkeen.

Tarroissa on Segev-Steinbergin mukaan ollut esimerkiksi hakaristejä ja Daavidin tähteen kohdistettuja nyrkkejä, joita uusnatsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliike on hänen mukaansa käyttänyt.

Israelin lipun keskellä on Daavidin tähti.

– Tämä on uudenlaista väkivaltaa Israelin suurlähetystöä vastaan, Segev-Steinberg sanoo.

Segev-Steinberg arvioi viimeisen puolentoista vuoden aikana olleen noin 15 tapausta, jossa tarroja on liimattu edustuston kylttiin.

– Uskon tämän olevan yhteydessä aiempaan 15 tapaukseen. Siitä on todisteita. Tarroissa on samoja symboleita, Segev-Steinberg kertoo.

Hän ei osaa sanoa, onko tekijä kaikissa tapauksissa sama. Hänen mukaansa viikonloppuna kylttiin liimatut tarrat ovat samoja kuin mitä aiemminkin on kiinnitetty.

– Olemme huolissaan ja ällistyneitä siitä, että tällainen ilmiö on jatkunut puolitoista vuotta ja se ei lopu, Segev-Steinberg sanoo.

Suomen ulkoministeriön edustaja kutsuttiin Israelissa maan ulkoministeriön kuultavaksi keskiviikkona tapauksen vuoksi, Segev-Steinberg kertoo. Suomen viranomaisten toivotaan selvittävän tekijät ja löytävän keinoja sille, että vastaavan kaltaiset tapaukset voidaan ehkäistä tulevaisuudessa.

Suurlähetystö ei kommentoi sitä, onko rikkoutuneista ikkunaovista tehty rikosilmoitusta. Rakennuksessa toimii myös Ranskan suurlähetystön talous- ja finanssiasiain osasto sekä yksityisiä toimistoja.

Korkein oikeus on väliaikaisesti kieltänyt Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) toiminnan, kunnes se on lopullisesti ratkaissut jutun, joka koskee liikkeen määräämistä lakkautettavaksi. Turun hovioikeus päätti viime syyskuussa, että PVL ja sen taustayhdistys Pohjoinen perinne on lakkautettava.