Kahden keski-ikäisen miehen epäillään tulleen laittomasti Venäjältä Suomeen – hakevat turvapaikkaa Suomesta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kahden keski-ikäisen miehen epäillään tulleen laittomasti Venäjältä Suomeen – hakevat turvapaikkaa Suomesta

Julkaistu: 25.7.2019 11:04

Tieto rajanylittäjistä tuli Venäjän viranomaisilta.

Pohjois-Karjalan rajavartiosto otti keskiviikkona kiinni kaksi miestä, joiden epäillään tulleen luvatta jalkaisin Venäjältä Suomeen. Rajavartioston partio otti epäillyt miehet kiinni Kiteen Valkeavaaran alueelta läheltä Venäjän rajaa.

Rajan ylittäneet keski-ikäiset miehet ovat hakeneet turvapaikkaa Suomesta. Rajavartiosto ei kerro miesten kansalaisuuksia.

Tieto mahdollisista laittomista rajanylittäjistä tuli ennakkoon Venäjältä, kertoo tutkinnanjohtaja, yliluutnantti Tomi Salmi.

– Saatiin Venäjän viranomaisilta ennakkotieto, että heillä on mahdollisesti etsinnät siellä käynnissä, ja joitakin henkilöitä saattaa pyrkiä rajan ylitse. Tämän ilmoituksen jälkeen tehostettiin omaa valvontaa alueelle, ja valvonnan tuloksena meidän partio sai hetikohta rajanylityksen jälkeen kaksi henkilöä kiinni, Salmi kertoo.

Ennakkotieto koski ainoastaan kahta henkilöä. Salmen mukaan rajavartiosto ei ole saanut tähän mennessä viitteitä siitä, että ryhmässä olisi ollut enemmän ihmisiä liikkeellä.

Rajavartiosto on aloittanut esitutkinnan epäillyistä valtionrajarikoksista. Miehet ovat tällä hetkellä rajavartiostolla kiinniotettuina esitutkintaa varten. Tämän jälkeen heidät siirrettäneen vastaanottokeskukseen, Salmi kertoo.

Rajavartiosto on myös ollut yhteydessä Venäjän Suojärven alueen rajavaltuutettuun tapahtumaan liittyen. Kyseessä on maiden välinen normaalikäytäntö aina, kun havaitaan epäilty luvaton rajanylitys.

– Rajavaltuutetut sopivat keskenään Suomen ja Venäjän yhteisestä tutkinnasta rajalla, missä mahdollinen rajanylityspaikka käydään yhdessä tutkimassa ja tehdään yhteiset havainnot, Salmi kertoo.