Yllättävä löytö alelaarista: Raakojen punaisten pihvien kaverina möllötti raaka ruskea pihvi – jopa valmistaja ällistyi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Yllättävä löytö alelaarista: Raakojen punaisten pihvien kaverina möllötti raaka ruskea pihvi – jopa valmistaja ällistyi

Yksi ei kuulu joukkoon. Onko syytä huoleen?

Julkaistu: 25.7.2019 6:28

”En ole ikinä törmännyt tällaiseen.”

Mitä ihmettä? Mikä ei kuulu joukkoon?

Pohjoiskarjalaisessa elintarvikeliikkeessä asiakas sai käteensä naudan paistipihvejä sisältäneen pakkauksen, joka sisälsi kolme punertavaa pihviä ja yhden ruskean pihvin.

Koska viimeinen käyttöpäiväkin oli lähellä, väriero ei heruttanut vettä kielelle, päinvastoin.

Oliko tuote pilaantunut?

– Kyllä minä kuvan perusteella sen söisin, sanoo valmistajan Tammisen tuotekehityksen ja tekniikan päällikkö Mikko Jääskeläinen.

– Se on tietysti aistinvarainen asia. Pihvi ilmoittaa nenään, mikä hän on miehiään. Ruskeaan taittava väri ei kerro, että se olisi syömäkelvoton. Vihreä olisi eri asia, Jääskeläinen rinnastaa.

Raakojen pihvien punainen väri aiheutuu niiden omasta myoglobiinista, joka vertautuu ihmisen veren hemoglobiiniin.

Mistään tavallisesta näystä ei ole kysymys. Jopa punaisen lihan ammattilainen on ällikällä tai lihanuijalla päähän lyöty.

– En ole ikinä törmännyt tällaiseen, vaikka tämä on kolmastoista vuosi alalla, Jääskeläinen sanoo. Hän aloitti lihanleikkaajana, joten tuntee tuotteen kuin omat taskunsa.

Mistä on kyse?

Teoriassa syitä voidaan Jääskeläisen mukaan hakea neljästä suunnasta: kylmäketju, mureus, happamuus eli pH ja pintakosketukset.

– Jos kylmäketju olisi katkennut jossain vaiheessa, silloin kaikki pihvit olisivat vaihtaneet väriä, Jääskeläinen sanoo.

– Se voidaan sulkea vaihtoehdoista pois.

Jääskeläinen pohtii, voisiko yhden pihvin pH olla alhaisempi kuin muiden. Sen selvittäminen vaatisi laboratoriotutkimuksia.

– Naudanlihan pH on viiden ja kuuden välillä. Sinne olisi silloin periaatteessa jäänyt maitohappoa, mutta en usko siihen, Jääskeläinen sanoo.

Lähestymme arvoituksen avaimia.

– Lähtisin hyvin vahvasti siitä, että tämä yksi pihvi on eri mureutusvaiheessa olevasta paistista kuin ne kolme muuta.

Jääskeläinen innostuu viemään värisyyden pohdiskelua yhä uusille alueille.

– Jos se yksi olisi paistin pintaosasta, voisi syytä hakea siitä, että pinta olisi altistunut helpommin bakteereille kuin sisäosa.

– Mutta tämä on aika kaukaa haettua, Jääskeläinen lisää.

Hän on valmis lukitsemaan vastauksena mureuteen. Mutta miten eri mureutta olevia pihvejä voi päätyä samaan pakkaukseen?

– Kyseisen erän numeron alla voi olla kahta tai kolmea eri lihaerää. Tässä vaiheessa syytä on mahdoton sanoa, mutta voisi ajatella, että esimerkiksi kolme olisi tehty kaksi viikkoa mureutuneesta paahtopaistista ja yksi olisi leikattu neliviikkoisesta sisäpaistista, Jääskeläinen miettii.

– Ei se mahdotonta ole, mutta...

Mutta todennäköisin selitys?

– Kyllä.

Jääskeläinen mainitsee vielä pakkausteknologian.

– Tässä ollaan lähellä viimeistä käyttöpäivää eli suojakaasu on alkanut häviämään.

Pakkauksesta on poistettu typpipitoinen huonekaasu, ja pakkauskone on korvannut sen 25–30 prosenttisesti hiilidioksidilla ja loput on puhdasta happea.

Happi ylläpitää punaista väriä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?