Korkeasaareen muutti uhanalaisia harjasgekkoja – lajin luultiin jo kertaalleen kuolleen sukupuuttoon

Julkaistu:

Korkeasaaren kuraattorin mielestä harjasgekot pitäisi saada mukaan CITES-sopimukseen, jolla rajoitetaan uhanalaisten lajien kansainvälistä kauppaa.
Korkeasaari tiedottaa, että eläintarhaan on muuttanut kymmenen uhanalaista harjasgekkoa.

Gekot olivat jääneet tullin haaviin Lontoossa Heathrow’n lentokentällä viime talvena. Isoon-Britanniaan oli yritetty tuoda yhteensä noin neljäsataa gekkoa ilman asianmukaisia tuontilupia. Korkeasaaren eläintarhan kuraattori Ville Vepsäläinen ei tiedä asiaa varmaksi, mutta hän arvelee, että gekot olivat matkalla laittomasti lemmikkimarkkinoille.

Gekot takavarikoitiin ja ne siirtyivät Ison-Britannian valtion omaisuudeksi.

– Eurooppalaiselle eläintarhayhdistykselle tuli sitten kyselyä, että löytyisikö Euroopasta tarhoja, joihin gekkoja voitaisiin sijoittaa, Vepsäläinen kertoo.

Osa gekoista onkin nyt sijoitettu eri puolille Eurooppaa. Korkeasaareen harjasgekot saapuivat toukokuussa.

Vepsäläisen mukaan harjasgekkoja ei ole aikaisemmin ollut Korkeasaaren eläintarhassa.


Harjasgekon uhanalaisuusluokitus on ”vaarantunut”, sillä sen luonnonkanta vähenee. Harjasgekon eläinympäristö kutistuu metsäpalojen ja maatalouden leviämisen vuoksi. Lisäksi sitä uhkaavat vieraslajit, kuten tulimuurahaiset, siat ja kauriit, sekä laittomat lemmikkimarkkinat.

Harjasgekko ei kuulu CITES-sopimukseen, jolla rajoitetaan uhanalaisten eläin- ja kasvilajien kansainvälistä kauppaa. Vepsäläinen on tästä huolissaan.

– Harjasgekot pitäisi saada CITES-sopimuksen piiriin, sillä ne ovat uhanalaisia, hän toteaa.

Vepsäläinen sanoo, että koska harjasgekot eivät kuulu sopimukseen, niiden pitäminen lemmikkinä on laillista, mutta moraalisesti arveluttavaa etenkin, jos gekko on pyydystetty luonnosta.

– Onhan ihmisillä näitä lemmikkeinä, ja näitä kasvatetaan esimerkiksi eri puolilla Eurooppaa. On tietenkin paljon enemmän okei ostaa gekko kasvattajalta kuin siten, että se on pyydystetty luonnosta.

– Ostajien pitäisikin aina ottaa selvää liskojen taustoista. Liskoa ostaessa pitäisi nähdä kasvattajatodistus, joka todistaa sen, että lisko on lisäännytetty vaikkapa Saksassa tai Ruotsissa eikä tuotu luonnosta.

Toisaalta mitä enemmän harjasgekkoja on lemmikkeinä, sitä enemmän niiden suosio kasvaa.

– Se lisää riskiä siihen, että niitä pyydetään luonnosta enemmän.


Harjasgekko on kotoisin Australian itäpuolelta Uuden-Kaledonian itäosista, ja sitä on tavattu myös pieneltä Ile des Pinsen saarelta.

– Osa harjasgekon levinneisyysalueesta on suojeltu, mutta muita aktiivisia suojelutoimia ei tällä hetkellä ole, Korkeasaaren tiedotteessa kerrotaan.

– Tarvetta olisi tutkimukselle, kannanseurannalle sekä gekkoa uhkaavien vieraslajien torjunnalle.

Lajin luultiin jo kertaalleen kuolleen sukupuuttoon, kunnes vuonna 1994 se löydettiin uudelleen.

Korkeasaaren tiedotteen mukaan luonnosta tunnetaan vain neljä harjasgekon elinaluetta, jotka ovat kooltaan yhteensä noin 1600 neliökilometriä. Laji elelee rannikoiden ja vuoristojen metsissä, joissa se liikkuu puiden oksistoissa öisin.

Lue myös: Tässä on Korkeasaaren uusi sammakko, joka hikoilee 200 kertaa morfiinia tehokkaampaa myrkkyä