Hanhiraivo puhkesi Helsingissä: Valkoposkihanhiin kohdistunut julmuutta – harva ymmärtää, miksi ne eivät väistä ihmisiä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Hanhiraivo puhkesi Helsingissä: Valkoposkihanhiin kohdistunut julmuutta – harva ymmärtää, miksi ne eivät väistä ihmisiä

Valkoposkihanhet kärsivät kesällä julmuuksia, koska monet eivät ymmärrä, miksi ne eivät väistä ihmisiä. Todellisuudessa aikuisetkaan hanhet eivät pysty lentämään sulkasadon aikaan, minkä vuoksi ne eivät pääse pakoon ihmistä.

Monet eivät tiedä, että ne ovat sulkasadon aikaan lentokyvyttömiä ja eivät siksi kykene väistämään ihmistä kyllin nopeasti. Kuvassa valkoposkihanhia Töölönlahdella Helsingissä.­

24.7.2019 16:40

Helsingin poliisi tiedottaa saaneensa kaupunkilaisilta suuren määrän huolestuneita viestejä liittyen valkoposkihanhiin. Kaupunkilaiset ovat huomanneet, että valkoposkihanhiin kohdistuu julmuutta ja väkivaltaa.

– Polkupyöräilijät ja sähköpotkulautailijat ovat ajaneet kovaa vauhtia hanhiparvien sekaan, koiria on usutettu tarkoituksella hanhien kimppuun ja hanhia on potkittu, poliisi tiedottaa.

Monet luulevat, että hanhet ovat vähän kuin ”tahallaan” väistämättä ihmisiä, tai että ne ovat niin kesyjä, että ne eivät pelkäisi ihmisiä.

Poliisin mukaan tämä ei pidä paikkaansa.

– Valkoposkihanhet eivät pysty lentämään sulkasadon aikana, joten ne eivät pääse riittävän nopeasti esimerkiksi kaahaavia pyöräilijöitä karkuun. Esimerkiksi Töölönlahdella on hiljattain havaittu suuri, tällä hetkellä lentokyvytön valkoposkihanhien parvi, poliisi kertoo.

Poliisi jyrähtääkin ankaran vastalauseen hanhia vastaan hyökkääville tahoille:

– Tahallisesti hanhia vahingoittava voidaan tuomita eläinsuojelurikoksesta. Eläinsuojelulain mukaan eläimiä on kohdeltava hyvin eikä niille saa aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä. Tämä pykälä koskee myös luonnossa villinä eläviä eläimiä.

Lakipalvelu Finlexin mukaan eläinsuojelurikos voidaan lukea lieväksi tai törkeäksi eläinsuojelurikokseksi sen laadusta riippuen. Lievästä eläinsuojelurikoksesta tuomitaan sakkoihin, kun taas törkeästä eläinsuojelurikoksesta tuomio voi olla vähintään neljän kuukauden ja enintään neljän vuoden vankeusrangaistus.

Lintujen suojelu- ja harrastusjärjestö Birdlifen mukaan kaupungeissa elävät hanhet pitävät yleensä ihmisiin riittävää turvallisuusväliä ja lähtevät liian lähelle tulevaa ihmistä karkuun. Emot saattavat suojella poikasiaan suhisemalla tai käyttäytymällä aggressiivisesti. Emot ovat huolissaan ja kokevat ihmisen uhkaavaksi pedoksi.

Järjestön mukaan kesällä aikuisetkin valkoposkihanhet ovat sulkasadon takia lentokyvyttömiä. Silloin sekä poikueet että emolinnut ovat helppoja saaliita pedoille, minkä takia ne suosivat rannan läheisiä nurmialueita.

Valkoposkihanhi on luonnonsuojelulailla rauhoitettu, ja se on EU:n erityisesti suojelema laji. Hanhen tappamisesta saa sakot. Lisäksi hanhen arvon joutuu korvaamaan valtiolle sekä menettää rikoksentekovälineen, esimerkiksi haulikon, valtiolle. Hanhen arvo on suojelujärjestön mukaan 336 euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?