Poliisi Helsingin Hietalahdenkadun ampumisesta: ”Ruotsista ja Norjasta tuttu ilmiö tullut Suomeen”

32-vuotias mies yritti poliisin mukaan murhata kolme tuntemaansa miestä Helsingin kantakaupungissa ja pakeni Vantaalle, jossa hänet otettiin kiinni.

24.7.2019 15:33

Helsingin Hietalahdenkadun tiistain ampumistapauksessa on kyse ilmiöstä, jota ei ole aiemmin nähty Suomessa, arvioi tapauksen tutkinnanjohtaja STT:lle.

– Tämä on sellainen ilmiö tai rikostyyppi, joka on ollut hyvin tyypillistä Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa, mutta minun tietojeni mukaan tämä on ensimmäinen tapaus, joka on tullut Suomeen, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jukka Larkio STT:lle.

Kahta miestä haavoitettiin vakavasti ampumalla tiistaina kello 16:n aikaan Hietalahdessa Helsingin kantakaupungissa. Tapahtumapaikan läheisyydessä oli kymmeniä jalankulkijoita ja autoja, Larkio kertoo.

32-vuotiasta miestä epäillään kolmesta murhan yrityksestä. Kolmanteen murhan yrityksen kohteeseen ei osunut, mutta hän oli aivan toisen uhrin vieressä.

Ampumisesta epäilty mies otetiin kiinni melko pian tapahtuneen jälkeen Vantaalta.

Larkio ei halunnut tarkentaa, mitä tarkalleen tarkoittaa muista Pohjoismaista tutulla rikostyypillä ja onko kyse järjestäytyneestä rikollisuudesta. Kyse on kuitenkin Larkion mukaan vakavasta rikollisuudesta, mutta viitteitä huumeisiin ei tällä tietoa ole.

Poliisilla käsitys motiivista

Epäilty ja uhrit, kaikki miehiä, tunsivat toisensa, ja poliisin mukaan kyse oli keskinäisten erimielisyyksien selvittelystä.

– Mistään perheen sisäisestä asiasta ei ole kyse, Larkio tarkentaa.

Poliisilla on käsitys myös motiivista.

Poliiseja ampumapaikalla Helsingin Hietalahdenkadulla tiistaina 23. heinäkuuta 2019.

– Mutta ennen kuin se vahvistuu, siitä ei voi sanoa mitään.

Epäiltyjä tai uhreja ei ole vielä kuultu. Larkion mukaan epäiltyä on puhutettu, ja hän on ollut asiallinen. Uhrit ovat puolestaan sairaalahoidossa ja vielä sellaisessa kunnossa, ettei heitä voida kuulla. Kaikki kolme epäillyn murhan yrityksen kohdetta ovat syntyneet 1990-luvulla.

Koska epäiltyä ei ole vielä kuultu, Larkio ei halua kertoa tarkemmin siitä, miten tapahtumat ovat edenneet.

Liikkeellä autolla käsiaseen kanssa

Se tiedetään, että sekä uhrit että epäilty olivat liikkeellä autoilla.

Ampuminen tapahtui vilkkaalla paikalla, ja sillä oli useita silminnäkijöitä. Yksi silminnäkijä kertoi STT:lle muun muassa, että ainakin toinen uhreista oli auton takapenkillä ja pistooli kädessä ollut mies poistui paikalta kävellen Kamppia päin.

Poliisi vahvistaa, että kyse oli käsiaseesta, mutta ei tarkenna, millainen ase oli.

Pian tapahtuneen jälkeen Ruoholahden metroaseman luona näkyi raskaasti aseistautuneita poliiseja. Jo ennen kello 18 illalla poliisi kertoi ottaneensa yhden ihmisen kiinni ja kertoi myöhemmin, että tätä epäillään kolmesta murhan yrityksestä.

Larkio ei kerro, onko miehellä aiempaa rikostaustaa. Hän ei myöskään kerro tämän kotipaikkaa tai kansallisuutta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?