Claes Anderssonin oli määrä soittaa keikalla elokuussa – Reiska Laine kertoo yli 50 vuoden ystävyydestä: ”Hän oli niin hieno tyyppi”

Julkaistu:

Jazzrumpali Reiska Laine muistelee haikeana edesmennyttä pitkäaikaista ystäväänsä Claes Anderssonia.
Vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja, ministeri, kirjailija, psykiatri ja kulttuurivaikuttaja Claes Andersson on kuollut pitkäaikaiseen sairauteen 82-vuotiaana.

Andersson teki politiikan lisäksi pitkän uran muusikkona ja jazzin tuntijana. Hän soitti muun muassa yhdessä Pentti Mutikaisen ja Reiska Laineen kanssa Claes Andersson Triossa.

– Me soitettiin kesäkuussa ja toukokuussakin yhdessä keikka joka maanantai Helsingin Storyvillessä, Laine kertoo Ilta-Sanomille.


Laine kuuli suru-uutisen Anderssonin kuolemasta keskiviikkoaamuna.

– Aamulla, kun puhelin soi ennen kahdeksaa, niin osasin pelätä, että jotain on pahasti vialla, Laine kertoo murheellisena.

Puhelimen toisessa päässä oli Mutikainen, joka kertoi hänelle Anderssonin kuolemasta.

– Toisaalta uutinen tuli yllätyksenä ja toisaalta ei. Tiesin, että hän oli ollut viime aikoina huonossa kunnossa ja melko väsynyt, mutta en ajatellut, että näin kävisi.
Laine ja Andersson olivat tunteneet toisensa yli 50 vuoden ajan. He olivat musiikillisten yhteyksien lisäksi yhtä aikaa mukana politiikassa.

– Minulla on Claesista todella paljon erityisesti hyviä muistoja. Keskustelimme paljon asioista, kuten politiikasta ja jazzista. Hän oli sellainen ihminen, jolta oli aina helppo kysyä neuvoa asioista, koska hän oli todella sivistynyt ja taitava monissa asioissa. Hän oli sellainen multi-ihminen ja hyvin harvoilla on yhtä paljon taitoja kuin hänellä oli, Laine kertoo edesmenneestä ystävästään.


– Hänen kanssaan oli helppo olla ystävä. Hän oli avoin ihminen, isähahmo ja suorastaan ihmeellinen ihminen.

Anderssonin oli määrä palata soittamaan Laineen ja Mutikaisen kanssa maanantai-iltojen keikkoja jälleen elokuussa, sillä heinäkuut hänellä oli aina tapana pitää vapaana.

– Tapasin Claesin viimeksi kesäkuun viimeisellä viikolla. Heinäkuun ajan meillä oli tuuraaja, ja perinteisen kokoonpanon piti jatkaa soittamista elokuun alussa, Laine kertoo surullisena.

– Ensi maanantain keikasta tulee varmaan pienimuotoinen muistotilaisuus – kuten monista muistakin keikoista.


Laineen mukaan myös varsinainen muistokonsertti on suunnitteilla.

– Pidämme hänelle varmasti myöhemmin myös muistokonsertin. Alamme suunnitella sitä nyt ja kysymme myös hänen omaisiltaan, mitä he haluaisivat siihen mukaan.

– Hän oli niin hieno tyyppi. Tämä on suuri menetys todella monille.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt