Claes Andersson on kuollut

Julkaistu: , Päivitetty:

Kirjailija, kulttuurivaikuttaja Claes Andersson on kuollut, omaiset kertovat STT:lle.
Vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja, kirjailija, psykiatri ja kulttuurivaikuttaja Claes Andersson kuoli pitkäaikaiseen sairauteen 82-vuotiaana. Hän oli syntynyt 30.5.1937.

Hän toimi Paavo Lipposen ensimmäisessä hallituksessa kulttuuriministerinä 13.4.1995–4.9.1998.

Kansanedustajana hän toimi 21.3.1987–23.3.1999 ja 21.3.2007–9.9.2008.

Anderssonilla on kuusi lasta.

Harvoin toimeton

Andersson kertoi Ilta-Sanomille marraskuussa 2018 olevansa harvoin toimeton. Hän kirjoitti joka päivä, musisoi flyygelillä tai katsoi jalkapalloa.

– Jos ei halua kuolla ikävään, täytyy tehdä jotain. Pitää olla koko ajan joku projekti meneillään, muuten elämä muodostuu tylsäksi, Andersson myönsi ja sanoi olevansa yllättynyt siitä, että on saanut elää näinkin kauan.

Alla olevalla HSTV:n videolla vuodelta 2016 Andersson puhuu ikääntymisestä ja kuolemasta.


Musiikin osaaja

Jazzin tuntija ja soittaja Claes Andersson keikkaili pitkään trionsa on kanssa useasti. Hän kertoi vuonna 2018, että tuorein levy oli tehty yhdessä laulaja Julia Korkmanin kanssa. Silloin tällöin Andersson järjesti kotikonsertteja.

Hän kertoi avoimesti, miten kansan työ politiikassa oli raskasta aikaa. Hän kärsi sydämen rytmihäiriöistä ministeriaikanaan.
Vuonna 1998 Andersonille tehtiin pallolaajennus. Kun Andersson aikoinaan jäi pois eduskunnasta, hänelle tehtiin kaksi ohitusleikkausta.

Jalkapallomies

Claes Andersson seurasi tarkasti jalkapalloa ja osallistui itse seuratyöhön. Hänen poikansa Ville Andersson pelasi 1990-luvulla FinnPassa. Claes Andersson toimi 90-luvulla myös FinnPan puheenjohtajana, kun FinnPa pelasi ylimmällä sarjatasolla.

Avoimia tilityksiä

Claes Andersson sanoi Ilta-Sanomille vuonna 2018, että hän ja hänen puolisonsa Katriina Kuusi ovat taitavia riitelemään.

Claes Andersson paljasti aikoinaan elämäkertateoksessaan pelkonsa siitä, että hän olisi sairastunut aidsiin.

Teoksessaan Varje slag mitt hjärta slår , hän kertoi joutuneensa voimakkaan luulosairauden valtaan 1980-luvulla aids-epidemian tulon myötä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt