Voiko Hussein al-Taee kutsua itseään kauppatieteiden maisteriksi? Asiantuntijat vastaavat

Julkaistu:

Aalto-yliopiston professori kertoo IS:lle, että al-Taeella on oikeus käyttää kauppatieteiden maisterin tutkintonimikettä.
Iltalehti ja Yle paljastivat maanantaina, että Sdp:n kansanedustaja Hussein al-Taee on ilmoittanut vääriä tietoja koulutuksestaan ja vähintään kaunistellut ansioluetteloaan.

Yksi keskustelua herättänyt seikka on ollut al-Taeen ilmoittama kauppatieteiden maisterin tutkinto.

Al-Taee on kertonut, että hänellä on kauppatieteiden maisterin (KTM) tutkinto Varsovan yliopistosta.

Koulutustausta on ilmoitettu eduskunnan ja al-Taeen eduskuntavaalikampanjan sivuilla.

Varsovan yliopistosta vahvistettiin Ilta-Sanomille, että al-Taee on valmistunut kansainvälisen liiketalouden (International Business Program) ohjelmasta johtamisen tiedekunnasta heinäkuussa 2017.
Iltalehti totesi kuitenkin artikkelissaan, että al-Taeella ei ole oikeutta käyttää kyseistä tutkintonimikettä ja ekonomin arvonimeä, sillä hän ei ole suorittanut kauppatieteiden maisterin tutkintoa suomalaisessa yliopistossa.

– Olen heinäkuussa pyytänyt, että eduskunnan sivuille oppiarvo joko laitettaisiin pitkässä muodossaan englanniksi (Masters Degree in International Management, International Business Programme) tai Bolognan sopimuksen hengessä suomennettuna KTM - kummin vain katsovat siellä asialliseksi, al Taee totesi Iltalehdelle.

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun varadekaani, professori Timo Saarinen arvioi IS:lle, että al-Taeella on oikeus käyttää kauppatieteiden maisterin tutkintonimikettä.

– Jos on ulkomailla yliopistossa suorittanut M.Sc:n (Master of Science), niin sen käännös Suomeen on kauppatieteiden maisteri KTM. M.Sc. on kansainvälinen tutkinto ja minun näkemykseni mukaan hän voi kauppatieteiden maisterin tutkintonimikettä käyttää.

Al-Taeen käyttämästä ekonomin arvonimestä Saarisella ei ole täyttä varmuutta.

– Voi olla, että ekonomin arvonimi taas voi liittyä nimenomaan suomalaiseen kauppatieteiden tutkintoon. Eipä siinä silti mielestäni isoa rikosta ole tapahtunut, mikäli hän on sitä käyttänyt.

Saarinen arvioi, että al-Taeen koulutussotku johtuu huolimattomuudesta.

– Sen verran mitä olen tapausta seurannut, niin myös muut ihmiset ovat hoitaneet al-Taeen asioita, kuten CV:n ja LinkedInin päivittämistä. Siihen missä kunnossa tiedot ovat, ei ole paljoakaan kiinnitetty huomiota.

Opetusneuvos Carita Blomqvist Opetushallituksesta sanoo, että on hyvän käytännön mukaista käyttää sitä tutkintonimikettä, jonka on ulkomailla valmistuttuaan saanut.

– Kun alkuperäinen tutkintonimike on esillä, niin tällöin on helpompi tietää, että kyse on ulkomaisesta tutkinnosta. Myös silloin, jos tutkintonimikkeen on kääntänyt suomeksi.

Al-Taeen tapauksessa kyse on yksittäisen henkilön tekemästä käännöksestä, josta ei ole olemassa asetusta.

– Hän ei ole Suomessa suorittanut kauppatieteiden maisteri -tutkintoa, sillä sen nimisen tutkinnon voi suorittaa vain Suomessa. Tässä on hyvä pitää erillään suomalaisen tutkinnon suorittaminen ja englanniksi samalla alalla suoritetun tutkintonimikkeen käännös.

– Tämä asia ei sinänsä kuulu Opetushallitukselle. Emme voi sanoa onko tämä al-Taeen tekemä tutkintonimikkeen kääntäminen oikein vai väärin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt