Vadelmasadon odottajat pääsevät runsaille apajille

Pensasmustikan keruu on alkamassa koko maassa - sadosta odotetaan hyvää.

Kotimaista vadelmaa Kauppatorilla Helsingissä 23. heinäkuuta 2013.

23.7.2019 15:02

Vadelmasadosta on tulossa erittäin hyvä tänä kesänä, kertoo Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto. Kasvustot talvehtivat hyvin, ja kesän kukinta on niin ikään onnistunut.

Pensasmustikan keruu on käynnistymässä koko maassa, ja sadosta odotetaan hyvää, liitto ennakoi.

Pensasmustikka on liiton erityisasiantuntijan Tuija Tanskan mukaan viljelymarjoista vähiten tunnettu laji eikä sen suosio ole lisääntynyt vuosien aikana. Viljelyn vähäinen määrä liittyy siihen, että pensasmustikan kasvatuksen aloittaminen on hintavaa. Pensaat täytyy myös suojata erityisen hyvin esimerkiksi jäniksiltä.

Pensasmustikka ja metsämustikka ovat tyystin eri lajeja.

– Osa ihmisistä tykkää käydä tiloilla poimimassa pensasmustikkaa, kun ei tarvitse mennä metsään saakka. Sitä on helppo poimia, eikä se sotke metsämustikan tavoin. Se säilyy myös siistinä pakastemarjana vaikkapa kakun päälle, Tanska kertoo viljellyn mustikan eduista.

Mustaherukka on ikisuosikki, viherversio harvinaisuus

Heinäkuun lopulla kypsyvät eri herukkalajit. Suomessa viljellään valko-, puna-, musta- ja viherherukoita sekä karviaisia. Niistä mustaherukka on eniten viljelty.

Runsaasti C-vitamiinia ja fenoliyhdisteitä sisältävän mustaherukan terveysvaikutukset on tiedetty pitkään. Nuoret aikuiset laittavat sitä smoothiensa joukkoon.

Viherherukka on oikeastaan mustaherukan värimutaatio ja kuuluu sen kanssa samaan kiintiöön.

– Se on puutarhaihmisten viljelemä harvinaisuus, jota käytetään viinin raaka-aineeksi. Se on maultaan mustaherukkaa pehmeämpi, Tanska kuvailee.

Myös karviaista viljellään Suomessa vain vähän, Tanskan mukaan lähinnä tori- ja rasiamarjaksi.

Suomessa viljellyistä marjoista mansikan pinta-ala on ylivoimaisesti suurin, 4 000 hehtaaria, vadelman vain kymmenesosa siitä.

Mustaherukan viljelypinta-ala on puolestaan 1 500 hehtaaria – teollisuudessa mehuksi käytetyn punaherukan vain reilu kymmenesosa sen lukemasta.

Puolukasta odotetaan hyvää satoa

Metsämarjoista hillan poiminta on alkanut heinäkuun jälkipuoliskolla. Luonnonvarakeskus Luken mukaan hillan eli suomuuraimen kukinta on ollut runsasta, mutta pakkasyöt ja alhaiset lämpötilat ovat todennäköisesti vaurioittaneet kukkia.

Luke on arvioinut, että metsämustikan sato olisi tänä vuonna korkeintaan keskinkertainen. Puolukkasadosta sen sijaan odotetaan hyvää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?