Jatkuuko lämpö hirmu­helteiden jälkeen? Nämä 5 asiaa ratkaisevat koko loppu­kesän sään – ja nyt näyttää hyvältä!

rac

Julkaistu:

Näillä näkymin lämpimästä säästä saadaan nauttia myös elokuussa. IS selvitti viisi asiaa, jotka ratkaisevat loppukesän sään.
Helle saapui Suomeen viime viikolla, ja tämän hetkisen ennusteen mukaan helteinen ilmamassa pysyttelee Suomen yllä vielä ainakin tämän viikon ajan.

Artikkelin videosta näet alkuviikon sääennusteen.


Meteorologi Jenna Salminen Forecalta kertoo, että pidemmän aikavälin ennusteissa on ollut suurta vaihtelua. Lämmintä kesäsäätä näyttäisi kuitenkin olevan luvassa myös elokuussa kesälomiaan viettäville.

Pyysimme Salmista listaamaan, mitkä asiat vaikuttavat loppukesän säähän Suomessa ja millaisia eri sääskenaarioita Suomeen on tarjolla.

1. Korkeapaine jämähtää Suomen ylle

Korkeapaineiden käyttäytymistä on Salmisen mukaan hankalaa ennustaa. Jos korkeapaine kuitenkin jämähtää paikoilleen, niin silloin sään ennustaminenkin helpottuu.

Jos korkeapaine pysyy paikallaan, niin sen alla sää pääsee lämpenemään. Lämpö jää maan pinnalle ja sää pysyy päivästä toiseen tukalan kuumana. Näin tapahtui esimerkiksi viime kesänä, kun hirmuhelteet kurittivat Suomea.

– Viimevuotinen käristyskupoli on monilla muistikuvissa, Salminen sanoo.

2. Matalapaineet tönivät korkeapaineen pois

– Korkeapaineiden sielunelämä on meteorologisesti hyvin haastava. Niiden syntymisiä ja poishiipumisia tutkitaan edelleen hyvinkin tarkasti, Salminen kertoo.

Suursäätilan vaihdokset syntyvät Salmisen mukaan juuri korkeapaineen alueiden vaihtelusta. Suursäätilalla tarkoitetaan esimerkiksi Euroopan kokoisen alueen yleistä säätilaa.


Jos korkeapaine ei jämähdä Suomen ylle vaan pysyy liikkeessä matalapaineiden tönimänä, on seurauksena yleensä ukkosia ja sateita.

– Monesti korkeapaineen väistyessä helteet väistyvät ukkosten kera, ja sää vaihtuu matalapaineen tuomiin sateisiin päiviin ja mahdollisesti hieman viileämpäänkin säähän.

3. Kylmä ilma puhaltaa Jäämereltä Suomeen ja viilentää sään

Heinäkuun alku oli viileä, koska kylmä ilma saapui Suomen ylle Jäämereltä päin. Jos tuuli kääntyy ja sama asetelma toistuu, niin kylmä ilma pääsee ehkä jälleen viilentämään sään.

– Toisaalta, jos matalapaineet kiertävät Suomen, ja meillä onkin korkeapaine, niin sitten meillä on kuuma sää myös elokuussa.


Matalapaineiden reitti kulkee Salmisen mukaan yleensä lännestä itään. Jos reitti kulkee Suomen yli, niin silloin sää on sateinen ja viileä. Jos reitti kulkee pohjoisen kautta, niin Suomi on silloin tyypillisesti korkeapaineen vaikutuksen alla ja sää on lämpimämpi.

Matalapaineiden reittiin vaikuttaa moni asia. Jos esimerkiksi Suomen yllä oleva korkeapaine on riittävän voimakas, se työntää Euroopasta saapuvat matalapaineet pohjoisemmaksi, jolloin ne kiertävät Suomen.

4. Korkeapaine siirtyy länteen ja idässä viilenee

Korkeapaineen asema vaikuttaa siihen, mistä päin Suomeen pääsee helteistä ilmaa tulemaan. Helteiden kannalta optimaalisin tilanne on, kun korkeapaine on hieman Suomen itäpuolella.

– Jos korkeapaine on Suomen itäpuolella, niin tuulet käyvät silloin kaakosta. Ilma pääsee mantereella lämpenemään, ja kun tuuli kuljettaa sitä lämmintä ilmaa Suomeen, niin täällä sää lämpenee, Salminen selittää.

Salmisen mukaan myös suoraan Suomen yllä oleva korkeapaine tarkoittaa lähtökohtaisesti sitä, että sää on lämmin.

– Jos korkeapaineen alla on valmiiksi helteistä ilmamassaa, niin silloinkin sää voi olla helteinen.


Mahdollisimman lämmintä säätä toivoville Suomen länsipuolelle sijoittuva korkeapaine on vaihtoehdoista huonoin. Silloin pohjoisesta saapuva viileä ilma saattaa päästä virtaamaan Suomeen.

– Silloin ainakin Itä-Suomen osalta on heikoimmat saumat, jos lämmöstä puhutaan, Salminen sanoo.

5. Suihkuvirtaus lässähtää

Suomen tämän hetkinen helle johtuu Suomen yllä olevasta korkeapaineen selänteestä, jonka odotetaan vahvistuvan ensi viikon aikana.

Jotta näin ei tapahtuisi, korkeapaineen pitäisi siirtyä itä-länsi suunnassa niin, että helteinen aallonkieleke ohittaisi Suomen.

Ylhäällä ilmakehässä ilmamassojen rajalla kulkevat suihkuvirtaukset ovat Salmisen mukaan liikkeiltään joko hyvin suoria tai hyvin aaltoilevia. Länsi-itäsuunnassa puhaltavat suihkuvirtaukset aaltoilevat pohjois-eteläsuunnassa.


Tällä hetkellä Euroopan ylitse Suomen ohi kulkeva suihkuvirtaus aaltoilee Salmisen voimakkaasti, mikä nostattaa Suomeen korkeapaineen mahdollisuuden ja lämpimän ilman Suomen ylle.

– Jos tuo suihkuvirtaus jättäisi aaltoilunsa välistä ja lässähtäisi länsivirtauksen puoleiseksi, niin Suomessa jäätäisiin tavanomaista viileämmän sään puolelle suihkuvirtauksen pohjoispuolelle ja lämpö jäisi sen eteläpuolelle. Sää olisi todennäköisesti myös sateinen.

– Jos aalto syntyisi eri kohtaan yhtä voimakkaana tai voimakkaampana, niin silloinkin voisi olla viileämpää, Salminen spekuloi.

Loppukesän sään ennustaminen on haastavaa

Salminen muistuttaa, että tällä hetkellä sääkartoilla voi tapahtua melkein mitä tahansa ja tällaisten skenaarioiden luominen on äärimmäisen hankalaa, sillä pidemmän aikavälin ennusteet eroavat huomattavasti toisistaan.

Hän painottaa, että edellä mainitut spekulaatiot eivät ole linjassa sen kanssa, mitä sääkartoilla todennäköisesti tulee tapahtumaan.

– Monet mahdollisuudet tästä pystyisi käymään lävitse, sen verran on ilmakehällä kaikenlaista takataskussaan, Salminen sanoo.

Reaaliaikainen sääseuranta:Päivän ylimmät lämpötilat: