Kuvat Luumäen turma­paikalta: Näin järkyttynyt venäläis­kuski kertoi törmäyksestä poliisille - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kuvat Luumäen turma­paikalta: Näin järkyttynyt venäläis­kuski kertoi törmäyksestä poliisille

Julkaistu: 21.7.2019 18:17

Kaksi henkilöä menetti henkensä aamuyön tunteina tapahtuneessa kuolonkolarissa. Poliisi on kuullut törmännyttä rekkaa kuljettanutta venäläismiestä, joka on järkyttynyt tapahtuneesta.

Kaksi ihmistä kuoli liikenneonnettomuudessa sunnuntain vastaisena yönä Luumäellä Etelä-Karjalassa.

Nelihenkinen kymenlaaksolaisseurue oli henkilöautolla matkalla Kouvolan suuntaan valtatiellä 6. Onnettomuushetkellä auto oli pysähtynyt tien reunaan Jurvalassa ja kolme matkustajista oli auton ulkopuolella. Kohtalokas tilanne tapahtui, kun takaa tullut rekka törmäsi ajoradalla olleisiin henkilöihin.

Vuonna 1979 syntynyt nainen ja vuonna 1996 syntynyt mies kuolivat välittömästi kolaripaikalla. Vuonna 1982 syntynyt mies loukkaantui tilanteessa. Autoa kuljettanut vuonna 1995 syntynyt nainen ei saanut vammoja.

Kaakkois-Suomen poliisi tiedotti sunnuntaina iltapäivällä, että onnettomuushetkellä tien reunaan pysähtynyt auto oli osittain ajoradalla.

Myös rekka sai silminnähtäviä vaurioita törmäyksessä.

Poliisin mukaan auton pysähtyminen johtui mahdollisesti autossa matkustajina olleiden henkilöiden erimielisyydestä, jota kolme matkustajaa oli noussut ulos selvittämään pysähdyksissä olleen auton takapuolelle tai sivulle. Auton kuljettaja oli jäänyt autoon istumaan.

– Jotain erimielisyyttä oli automatkalla ollut, minkä takia se auto oli päätetty pysäyttää, ja kolme matkustajaa nousi autosta ulos keskustelemaan ja selvittämään asiaa, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Saku Tielinen sanoo.

Tielinen kertoo, että erimielisyydestä ovat kertoneet henkilöauton kuljettaja ja loukkaantunut kolmas matkustaja, joita poliisi on puhuttanut alustavasti.

Törmäystilanteessa rekka osui myös pysähtyneeseen henkilöautoon aiheuttaen näkyviä vaurioita sen vasempaan takaosaan.

Tielisen mukaan toistaiseksi ei ole selvyyttä siitä, miten törmäystilanne on tarkalleen edennyt. Poliisi selvittää onnettomuuden syitä.

– Siihen en pysty sanomaan vielä mitään varmaa, että onko siinä ensin osuttu ajoradalla olleisiin ihmisiin vai autoon. Mutta kun henkilöauto oli ajettu tien sivuun, niin auton vasen reuna oli osittain ajokaistalla. Autot olivat siinä kylki kylkeä vasten osuneet törmäystilanteessa.

Tielisen mukaan ajokaistalle nousseiden matkustajien tarkasta paikasta törmäyshetkellä ei ole toistaiseksi varmuutta.

”Kuljettaja ei kyennyt riittävän ajoissa havaitsemaan”

Rekkaa kuljettanutta vuonna 1983 syntynyttä venäläismiestä epäillään tässä vaiheessa esitutkintaa liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, kahdesta kuolemantuottamuksesta ja vammantuottamuksesta.

– Sitä tutkitaan, että kun oli pimeää ja ajoradalla oli henkilöitä, niin vaikka kuljettaja olisikin kaikkea mahdollista huolellisuutta liikenteessä noudattanut, niin olisiko hänelle siltikään ollut mahdollista havaita henkilöitä ja väistää heitä ajoissa.

– Mikäli todetaan, että rekan kuljettajalla ei ollut käytännössä mahdollista näitä pimeässä olleita henkilöitä riittävän ajoissa havaita ja väistää, niin sitten tämä kääntyy enemmänkin tapaturmaksi, Tielinen jatkaa.

Tielisen mukaan rekan kuljettaja ja henkilöauton kuljettaja eivät olleet tilanteessa päihtyneitä.

– Näistä henkilöauton matkustajista en osaa sanoa, että olivatko he olleet päihtyneitä vai eivät.

Onnettomuuspaikalla Kuutostiellä Jurvalan kohdalla on kaksi ajokaistaa molempiin suuntiin. Nopeusrajoitus on 100 kilometriä tunnissa.

Tielinen sanoo, että rekan tilanteessa kulkema tarkka ajonopeus tullee selviämään myöhemmin piirturin tiedoista. Nopeusrajoitus oli onnettomuuspaikalla sata kilometriä tunnissa.

– Mutta eihän tuollaisilla rekoilla kovin paljoa yli kahdeksaakymmentä pitäisi pystyä ajamaankaan. En usko, että ajonopeus on ollut siinä ratkaisevassa roolissa, että olisiko törmäystä tapahtunut vai ei, Tielinen pohtii.

Tie onnettomuuspaikalla on suora ja keli oli tapahtumahetkellä hyvä. Tielisen mukaan onnettomuuspaikalla kulkee kaksi kaistaa molempiin suuntiin. Rekan kuljettaja on kertonut poliisille, että havaitsi henkilöt ja auton liian myöhään ehtiäkseen vaihtamaan vasemmalle kaistalle.

– Hän sanoi, että siinä vaiheessa, kun hän havaitsi ajoradalla ihmisiä ja auton, niin hän olisi yrittänyt väistää. Mutta hän oli jo niin lähellä, ettei oikein väistöäkään ihan ehtinyt tehdä.

– Ilmeisesti se mahdollinen väistöaika on ollut niin lyhyt, että en osaa sanoa, että olisiko siinä rekka ehtinyt hirveästi sivusuunnassa liikkua. Tapahtumapaikan tutkinnan perusteella vaikuttaisi siltä, ettei hän ole oikeastaan ehtinyt tehdä mitään.

Ilmoitus onnettomuudesta tuli hieman ennen kahta aamuyöllä sunnuntaina. Tielisen käsityksen mukaan tie ei ollut tapahtumahetkellä valaistu.

– Tapahtuma-aikaan oli pimeää. Kuljettajan lausunnon ydinsisältö oli se, että hän ei heitä pystynyt siinä pimeydessä havaitsemaan riittävän ajoissa, että olisi kerennyt tehdä oikein mitään.

Tielinen kertoo, että törmäyksessä loukkaantunut henkilöauton matkustaja sai vammoja jalkaan. Poliisin tiedon mukaan miehen vammat eivät ole vakavia.

Sekä kaksi hengissä selvinnyttä henkilöauton matkustajaa että rekan kuljettaja ovat tapahtuneesta hyvin järkyttyneitä.

– Tämä henkilöauton kuljettaja, joka ei fyysisesti loukkaantunut, kuljetettiin myös sairaalaan lähinnä kriisiapua saamaan. Rekan kuljettaja on tietysti yllättynyt ja järkyttynyt tapahtuneesta, että näin pääsi käymään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?