Koko ikänsä Tornionjoessa kalastanut Juha, 63, teki järkyttävän havainnon lohista – kuvat: ”Jotain on pahasti pielessä”

Julkaistu:

Tornionjoen lohia vaivaa mystinen tauti, joka muuttaa kalat harhaileviksi ”zombeiksi”.
Lähes koko ikänsä Tornionjoessa kalastanut Juha Pieskä on huolissaan joen lohikaloista, joita on alettu kutsua zombielohiksi niiden harhailevan uinnin ja kammottavan ulkonäön vuoksi.

Mystisistä zombielohista kertoi ensin Iltalehti.

Tilanne Tornienjoessa on Pieskän mukaan vakava. Pohjoisen tuntureilta Pohjanlahdelle laskeva Tornion-Muonionjoki on Euroopan pisin vapaana virtaava lohijoki.

– Lohien terveys on romahtanut, ja kuolleita lohia kelluu joessa, 63-vuotias Pieskä kertoo Ilta-Sanomille.


Pieskä tuntee alueen kalakannat, sillä hän aloitti kalastuksen jo pikkupoikana.

– 16-vuotiaasta saakka olen harrastanut jo pelkästään lohen kalastusta, hän kertoo.

Pieskä kertoo valaisevan esimerkin lohikantojen romahduksesta.

– Lappean alueen kesäkuun tilaston mukaan kesäkuussa 2016 tilastoitiin 598 pyydystettyä lohta. Vuonna 2019 vastaava luku oli vain 98, hän sanoo.


Saaliit ovat siten romahtaneet kuudennekseen viime vuosista.

– Pahiten sairaita kaloja näkyy joen alajuoksulla, aina Tornion-Muonionjoen yhtymäkohtaan saakka, ja nyttemmin niitä on havaittu aina Tornionjoen sivuhaaran Ruotsin Lainionjoenkin latvoilla asti. Viime yönäkin sellainen mystiseen sairauteen menehtynyt noin 10 kiloa painanut kala löytyi Tornion ja Muonionjoen yhtymäkohdan alapuolelta.

Pieskän mukaan taimenet eivät samalla tavoin kärsi taudista.

Taustalla ainakin kummallinen M74

– Taudille on annettu Ruotsissa nimi M74. Se tulee ruotsin kielen sanasta miljö eli ympäristö ja M74 tulee vuodesta 1974. Se onko tässä koko totuus zombiekaloihin, ei ole varmaa, Pieskä sanoo.

Luonnonvarakeskuksen eli LUKEn mukaan M74-nimellä kutsutaan Itämeressä syönnösvaelluksensa tehneitä lohia vaivaavaa lisääntymishäiriötä.


Taudin taustalla on tiamiinin eli B1-vitamiinien puutos. Suomessa luonnonvarakeskuksen ruokaviraston tutkijat ovat seuranneet taudin kehitystä.

– Viitteitä siitä on, että lohen ravintoketjussa Itämerellä on jotain pahasti pielessä, jota M74 ei yksin selitä, Pieskä väittää.

Suomen kalakirjaston mukaan oireyhtymä oli pahimmillaan ennen tätä 1990-luvun alussa ja puolivälissä. Pahimpina vuosina jopa 80–90 prosenttia naaraista on tuottanut M74-oireyhtymästä kärsiviä poikasia ja suurin osa ruskuaispussipoikasista on kuollut oireyhtymään.

Eivät jaksa enää uida

Kaloja koskee Pieskän mukaan toinenkin ongelma.

– Ne ovat niin jonkin mystisen taudin väsyttämiä, etteivät ne kiinnostu vieheistä, vaan ne uivat kuin hämärän rajamailla. Kutuvaellus kaukaa Bornholmista Tanskasta on niille valtava rasitus, hän uskoo.


– Kokonaan toinen juttu on niiden kutuvaelluksellaan saamat mekaaniset vauriot, kalojen iho on rikkoutunut monella tapaa ja näin ne altistuvat jokeen tullessaan vesihomeelle, joka sitten uuvuttaa ne lopullisesti. Myös näihin kaloja vioittaviin kalastusmuotoihin tulee saada muutos, ja on kehitettävä entistä hellävaraisempia pyydyksiä, hän kertoo.

Oletko havainnut Tornionjoessa ”zombielohia” ja ottanut niistä kuvia tai videoita? Lähetä viestiä sähköpostilla uutiset@iltasanomat.fi tai WhatsApp-viestinä numeroon 040 660 9019.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt