Mies ampui itseään jalkaan reserviläis­ammunnan SM-kilpailuissa

Julkaistu:

Kilpailija otti asettaan kotelosta, kun se laukesi vielä tuntemattomasta syystä.
Mies ampui itseään vahingossa jalkaan sovelletun reserviläisammunnan (SRA) suomenmestaruuskilpailuissa lauantaina. Kilpailut järjestetään Hangossa Syndalenin ampuma-alueella.

Onnettomuus tapahtui puoli kahdeksalta illalla.

Onnettomuus kävi rastilla, jossa suoritetaan ensimmäinen tehtävä kiväärillä, joka sen jälkeen vaihdetaan 9-milliseksi pistooliksi ja suoritetaan toinen ampumatehtävä, jossa tähdätään eri etäisyyksillä oleviin maaleihin.

Aseen vaihto oli sujunut oikeaoppisesti ja turvallisesti, mutta rastin toisella osuudella pistooli oli lauennut tuntemattomasta syystä.

– Kilpailijan ollessa seisaallaan ampumapaikalla, hän veti pistoolin kotelosta, ja siinä yhteydessä ase laukesi, kilpailunjohtaja Max Käär kertoo.

Laukaus osui keski-ikäisen miehen oikeaan alaraajaan. Käärin mukaan kilpailussa oli jäljellä enää kärkipään kilpailijoita, joten loukkaantunut on kokenut ampuja.

– Hän on tällä hetkellä sairaalahoidossa ja on saanut hoitoa viimeisen vuorokauden aikana. Hän on hyvässä kunnossa ja hyvällä mielellä, Käär sanoo.

Kilpailussa suoritetaan erilaisia rasteja, joista osa on toiminnallisia. Toiminnallisuudella tarkoitetaan, että rasteilla ei ole valmiita asemia, mitä ammutaan, vaan jokaisella rastilla on oma tilanteen mukainen haaste, joka kilpailijalla on mahdollisuus suorittaa haluamallansa tavalla.

– Jokaista suoritusta valvoo rastituomari joka on ampujan välittömässä läheisyydessä ja vastaa ampumasuorituksen turvallisuudesta.

Käärin mukaan poliisi tutkii onnettomuuden syytä. Onnettomuusrasti on suljettu pois käytöstä onnettomuudesta lähtien. Kilpailu jatkuu yhä sunnuntaina.

– Reserviläisurheiluliiton SRA-toimikunnan jäsenien kanssa tullaan käymään tekninen palaute läpi, kun tutkinta saadaan valmiiksi ja sen jälkeen katsotaan mitä toimenpiteitä se aiheuttaa.