Tämä tiedetään Sofia Belórfiin liitetystä mystisestä rikos­vyyhdestä: ”Liuta epäiltyjä, joiden toimintaa tutkimme ison rikos­kokonaisuuden sisällä”

rac

Julkaistu:

Rikosepäily
Ilta-Sanomat kokosi yhteen keskeiset tiedossa olevat seikat poliisin tutkimista rikosepäilyistä, jotka nousivat uutisotsikoihin Sofia Belórfin ja hänen avopuolisonsa pidätyksen myötä.
Torstaina uutisoitiin, että missinä, fitnessmallina ja somejulkimona tunnettu Sofia Belórf ja hänen avopuolisonsa Niko Ranta-aho on pidätetty rikoksista epäiltyinä.
  • Artikkelin tekstitetyssä videolla esitellään Sofia Belórfin julkisuusvuodet.
Eilen perjantaina Helsingin käräjäoikeus vangitsi Belórfin tuottamuksellisesta rahanpesusta ja Ranta-ahon törkeästä huumausainerikoksesta sekä törkeästä dopingrikoksesta epäiltynä.
Tänään lauantaina Helvetin enkelien johtohahmo määrättiin vangittavaksi epäiltynä törkeästä huumausainerikoksesta. Helsingin Sanomien tietojen mukaan kyseinen mies olisi epäiltynä samassa vyyhdissä, johon liittyen epäiltyinä Belórf ja Ranta-aho on vangittu.
Helsingin poliisi on ollut rikosepäilyistä tutkinnan keskeneräisyyden vuoksi hyvin vaitonainen. Poliisi ei ole ottanut kantaa epäiltyjen henkilöllisyyteen tai vahvistanut, että kyseiset rikosepäilyt linkittyisivät toisiinsa. Epäiltyjen henkilöllisyys on kuitenkin selvinnyt käräjäoikeuden julkisista pakkokeinotiedoista.

Ilta-Sanomat kokosi yhteen, mitä kyseisistä rikosepäilyistä tällä hetkellä tiedetään.

1. Näistä asioista Belórfia ja Ranta-ahoa epäillään

Belórf ja Ranta-aho otettiin kiinni tiistaina ja vangittiin perjantaina. Ranta-ahoa epäillään törkeästä huumausainerikoksesta ja törkeästä dopingrikoksesta ajalla 1.1.2017–16.7.2019. Tekopaikaksi on merkitty Helsinki.

Belórfia epäillään tuottamuksellisesta rahanpesusta. Tekoajaksi on ilmoitettu syyskuun 2018 ja 16. heinäkuuta 2019 välinen aika, ja tekopaikaksi Helsinki.

Pariskunnan molemmat osapuolet vangittiin perjantaina Helsingin käräjäoikeudessa todennäköisin syin kyseisistä rikoksista epäiltyinä.

Tutkinnanjohtaja vaati Belórfia vangittavaksi törkeästä rahanpesusta epäiltynä, mutta käräjäoikeus lievensi rikosnimikkeen tuottamukselliseen rahanpesuun.

Tuottamuksellisessa rahanpesussa on kyse tilanteesta, jossa henkilö ryhtyy rahanpesun tunnusmerkit täyttävään tekoon tahallisen teon sijaan törkeästä huolimattomuudesta.
2. Helvetin enkelien johtohahmo vangittiin lauantaina

Helvetin enkelien johtohahmo vangittiin lauantaina Helsingin poliisitalolla törkeästä huumausainerikoksesta todennäköisin syin epäiltynä.

Helsingin Sanomien mukaan kyseisen miehen huumerikosepäily liittyy samaan epäiltyyn rikosvyyhtiin, johon liittyen Belórf ja hänen avopuolisonsa ovat epäiltyinä.

Lauantaina vangitun miehen tapauksessa on sama tutkinnanjohtaja kuin Belórfin ja Ranta-ahon tutkinnassa, ja molemmat tapaukset liittyvät huumausainerikollisuuteen. Kaikissa tapauksissa syytteen nostamisen määräpäiväksi on myös merkitty 16. tammikuuta 2020.

Helsingin Sanomien mukaan poliisi on pitänyt miestä jopa koko Suomen Helvetin enkelien johtajana, mutta asiasta on alamaailman liepeillä myös eriäviä näkemyksiä.

3. Poliisi ei vahvista linkkiä rikosepäilyjen välillä

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kaarle Lehmus ei vahvista, että Helvetin enkelien johtohahmon huumerikosepäily kytkeytyisi jollain lailla Ranta-ahon huumerikos- ja Belórfin rahanpesututkintaan.

Lehmus kertoo kuitenkin, että perjantaina ja lauantaina on järjestetty vangitsemisistuntoja, joissa vangittujen henkilöiden mahdollista osallisuutta poliisin tutkimaan laajempaan huumerikosvyyhtiin poliisi selvittää.

Lehmus sanoo, että poliisi tutkii laajaa huumerikoskokonaisuutta, jossa epäillyt rikokset ovat törkeitä huumausainerikoksia. Kokonaisuudessa on Lehmuksen mukaan kyse muun muassa erittäin vaarallisiksi luokitelluista huumeista.

– Meillä on liuta rikoksesta epäiltyjä, joiden toimintaa tutkimme tämän ison rikoskokonaisuuden sisällä. Ja että miten he siihen törkeään huumerikoskokonaisuuteen mahdollisesti liittyvät. Tässä tutkitaan kaikkia linjoja ja mitä ne pitävät sisällään, sekä sitä, mikä mihinkin liittyy millä tavalla.


Lehmuksen mukaan tutkinnassa olevaan laajaan huumausainerikoskokonaisuuteen liittyvät elementit tekevät jutusta hyvin poikkeuksellisen Suomen rikoshistoriassa. Hän ei avaa, mitä tarkoittaa poikkeuksellisilla elementeillä.

Poliisi on tehnyt jo pidempään töitä kyseisen huumerikostutkinnan suhteen.

– Olemme tämän vuoden ajan tehneet tätä duunia.

4. Yhteyttä järjestäytyneeseen rikollisuuteen selvitetään

Tutkinnanjohtaja Lehmuksen mukaan poliisi myös selvittää tutkimansa laajemman huumausainerikoskokonaisuuden mahdollista yhteyttä järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

– Totta kai tutkimme järjestäytyneen rikollisuuden elementtien olemassaoloa ja liityntää tähän kokonaisuuteen, niin kuin teemme kaikissa vähänkään isommissa kokonaisuuksissa muutenkin.

5. Tiistaina suoritettiin poliisitoimenpiteitä

Belórf ja Ranta-aho otettiin kiinni tiistaina.

Tutkinnanjohtaja Lehmus sanoo, että poliisi teki tiistaina Helsingissä kiinniottoja ja muita toimenpiteitä laajaan huumerikostutkintaan liittyen.

Iltalehden tietojen mukaan poliisi teki tiistaina myös kotietsinnän Helvetin enkelien kerhotiloihin Vallilassa.

– Vallilassakin olemme tehneet toimenpiteitä, Lehmus myöntää.

Lehmus ei kuitenkaan suostu avaamaan Vallilassa tehdyn toimenpiteen tarkempaa osoitetta tai kohdetta. Hän ei myöskään vahvista, liittyykö tiistaina Vallilassa suoritettu kotietsintä perjantaina tai lauantaina vangittuihin henkilöihin kohdistuviin rikosepäilyihin.

6. Pariskunta kiistää rikosepäilyt

Sekä Belórf että Ranta-aho ovat asianajajiensa välityksellä kiistäneet rikosepäilyt. Belórfin asianajaja Paul Perovuon mukaan Belórf on syytön, ja rikosepäily tuli naiselle täysin yllätyksenä.

– Hän on asunut tämän miehen kanssa yhdessä ja mies on maksanut perheen kaikki kustannukset ja elatuksen, kun Sofia ei ole ollut töissä. Hän on saanut elatuksen tältä avopuolisoltaan ja piste, loppu. Hän ei ole tiennyt, että se olisi mistään rikollisesta lähteestä. Ja tämä mies on lisäksi hyvin varakkaasta suvusta, joten miksi hän olisi olettanut, että rahat tulisivat jostain rikoksesta, Perovuo kommentoi IS:lle perjantaina.
Myös Ranta-aho on kiistänyt rikosepäilyt. Muutoin Ranta-ahon asianajaja Hannu Kaitaluoma ei ole kommentoinut epäilyjä. Hän kertoi IS:lle perjantaina, että hänelle määrättiin ilmaisukielto jo ennen kun hän sai tavata päämiehensä.

7. Belórfilla ei rikostuomioita, avopuoliso tuomittu pikkurikoksista

Ilta-Sanomat selvitti rikoksista epäillyn pariskunnan taustoja.

Belórfia ei ole tuomittu rikoksista, mutta liikemiehenä työskentelevä Ranta-aho on saanut nuoruudessaan kaksi rikostuomiota Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Tuomiot eivät kuitenkaan liity huumausainerikoksiin.

31-vuotias Ranta-aho syyllistyi törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen ja törkeään kotirauhan rikkomiseen 11 vuotta sitten ollessaan päälle parikymppinen.

Vuonna 2008 Ranta-aho tuomittiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta yhteensä 320 euron päiväsakkoihin. Hän oli ajanut autoa 93 kilometrin tuntivauhtia neljänkympin rajoitusalueella autossaan yksi matkustaja. Teon katsottiin olleen omiaan aiheuttamaan vakavaa vaaraa toisten hengelle ja terveydelle.

Kaksi vuotta myöhemmin hänet tuomittiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa ehdolliseen vankeuteen vuonna 2008 tapahtuneesta törkeästä kotirauhan rikkomisesta. Ranta-aho oli tunkeutunut toisen, starttipistoolilla varustautuneen, miehen kanssa ikkunan rikkomalla asuntoon, jossa oli nukkumassa pariskunta.

Belórf, ent. Ruusila nousi julkisuuteen vuonna 2010 voitettuaan Miss Helsinki -kilpailun. Missimenestyksensä jälkeen Belórf aloitti fitnessharrastuksen. Hän voitti ensin alle 168-senttisten SM-kultaa Bikini Fitness -kilpailussa Lahdessa vuonna 2015. Tämän jälkeen hän voitti oman pituusluokkansa IFBB:n Bikini Fitness MM-kilpailun Unkarissa.

Somekasvona hän on jakanut sosiaalisen median tileillään kuvia muun muassa ylellisestä elämäntyylistään avopuolisonsa kanssa. Pari asuu Espanjan Marbellassa. Belórfilla oli Instagram-tilillään yli 60 tuhatta seuraajaa, mutta rikosepäilyn tultua julkisuuteen Instagram-tili katosi kuvapalvelusta.