Tarja Halonen varoittelee lasten kuvien julkaisusta somessa: ”Vanha mustavalkokuva lapsista pylly paljaana lampaantaljalla on pientä verrattuna siihen”

Julkaistu:

Presidentti Tarja Halonen muistuttaa, että julkaistessaan kuvan lapsestaan vanhemman on mahdoton tietää, kenen käsiin ja mihin tarkoitukseen se lopulta päätyy.
Presidentti Tarja Halonen kehotti Porin Suomiareenalla vanhempia ja isovanhempia varovaisuuteen siinä, missä määrin lapsien kuvia julkaistaan sosiaalisessa mediassa ja netissä.

– Sanoisin, että olkaa kaikki varovaisia. Se vanha mustavalkoinen kuva, jossa lapset olivat pylly paljaana lampaantaljan päällä on pientä verrattuna siihen, jos te pistätte kuvan tänä päivänä nettiin.

– Ne kuvat pystyi asianomainen tuhoamaan tai pistämään laatikkoon, eikä niitä näytetty, Halonen sanoo.

Tänään kuvan julkaisijan on mahdoton tietää, kenen käsiin ja mihin tarkoitukseen kuva lapsesta lopulta päätyy. Tämän lisäksi kuva ei katoa netistä koskaan.

Halonen osallistui perjantaina Porin Suomiareenalla keskusteluun ”Lapsen oikeudet digitaalisessa mediassa”.

Paneelissa keskusteltiin paitsi lasten kyvystä käyttää nettiä turvallisesti, myös vanhempien vastuusta omassa some-käyttäytymisessään.

Yhdeksi puheenaiheeksi nousi muun muassa se, missä määrin vanhempien tulee tai ei tule julkaista kuvia omista lapsistaan sosiaalisessa mediassa.

Lue myös: MLL:n lakimies lasten kuvien julkaisusta: ”Vanhemmat eivät omista lastensa yksityisyyttä”

Halosen mukaan vanhempienkin tulisi huomioida, että sosiaalinen media on julkista tilaa.

– On kestänyt aikansa kaiken ikäisiltä ihmisiltä huomata, että siitä huolimatta, että nettiä käytetään kotona tai jossain muussa turvalliselta tuntuvassa ympäristössä, niin se on osa julkista tilaa. Sillä tavalla käyttäytymismallin tulee myös olla sen mukainen.

– Vaikka se olisi Facebookin suljettu tilanne, niin joku saattaa antaa sen eteenpäin henkilölle, joka edelleen levittää sitä eteenpäin. Ja lisäksi on sitten nämä ammattimaiset väärinkäyttäjät.

Halonen myös muistuttaa, että kuvat pysyvät netissä ikuisesti, ja saattavat aiheuttaa lapselle ongelmia joskus vuosienkin päästä.

– Se ajatus on meille vielä jossain määrin uusi, että kun pistät kivan kuvan lapsista tai lapsenlapsista nettiin, niin se on sitten siellä ikuisesti, ja käytetty vaikka mihin.

– Siinä mielessä se hetkellinen ihana tunne esitellä jotain hauskaa ja hassua, mitä perheessä tapahtuu. Sitä voisi hieman miettiä, onko se sitten murrosikäisestä enää kivaa.

Lue myös: 14-vuotias kertoo hetkestä, jolloin huomasi äitinsä julkaisseen hänestä vuosien ajan kuvia Facebookissa: ”Tunsin itseni syvästi petetyksi”

Myös Osallisuuden aika ry:n projektikoordinaattori Aino Taipalus kiinnittää huomiota siihen, että pieni lapsi ei pääse kertomaan omaa mielipidettään omaan yksityisyyteensä ja sen rajoihin.

– Jos lapsi päättääkin itse koulun aloittaneena tai saadessaan oman älypuhelimen, ettei tahdokaan laittaa itsestään kuvia, mutta koko elinkaari on jo vanhemman Facebook- tai Instagram-sivulla kuvattuna tarkasti vaipan sisällöstä ruokailuun, niin on se vähän ristiriitaista, Taipalus sanoo.

Halosen mukaan varovaisuus asiassa ei kuitenkaan tarkoita, että vanhempien tulisi lopettaa kuvien ottaminen lapsista kokonaan.

– Emme me aikuisetkaan saa fossiileiksi muuttua, että ei enää yhtään kuvaa koskaan mihinkään.

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen korostaa myös tasapainottelua asiassa.

– Paljon on myös lapsia, jotka pahastuvat siitä, etteivät he näy vanhempiensa sosiaalisen meidän sivustolla.

– Siinä on sitten aikuisen vastuu huolehtia siitä, kenelle kaikille kuvat näkyvät, kuinka tunnistettavia lapset ovat kuvissa, millaisista tilanteista ne ovat ja onko lapsen lupa kuvan julkaisemiselle. Samalla voidaan opettaa lapsille tervettä tapaa kuvata itseään, Pekkarinen sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt