Nyt on luvassa hirmuhelle – Etelä-Suomeen jopa +35: ”Viimeksi, kun näin mallissa tällaista, tuli Suomen lämpöennätys” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Nyt on luvassa hirmuhelle – Etelä-Suomeen jopa +35: ”Viimeksi, kun näin mallissa tällaista, tuli Suomen lämpöennätys”

Ennusteissa ei näy loppua pian alkavalle helteisen lämpöiselle säälle.

19.7.2019 10:39 | Päivitetty 19.7.2019 11:22

Suomeen leviää nyt ajankohtaan nähden lämmintä – siis erittäin lämmintä säätä. Lounaasta tuleva lämpö paukauttaa hellerajan rikki ensin länsiosissa jo perjantaina ja viikonloppuna laajemmin koko maassa. Ja lisää on luvassa.

Yllä olevasta videosta näet perjantain ja lauantain varsin aurinkoisen sääennusteen.

Forecan meteorologi Juha Föhr kertoo, että ensi viikolle mentäessä helteisen lämmintä, siis hellettä tai melkein hellettä, on oikeastaan missä päin tahansa Suomea.

– Jos nyt jossain Lapin perukoilla tulee joku iltapäiväkuuro, se on lähinnä muodollisuus, toteaa Föhr.

Alkuviikosta lounaasta olisi tyrkyllä sateita, mutta tällä hetkellä ei näytä siltä, että ne jaksaisivat mantereelle asti. Lounais-Suomen saaristossa saattaa kuitenkin maanantaina käväistä sateita.

– Muuten se on kyllä korkeapaine, joka yhä selvemmin työntyy meille. Sekä korkeapaineen alue että hyvin lämmin ilmamassa tulee lounaasta ensi viikolla, niin kuin se tekee itse asiassa jo nyt, Föhr sanoo.

Koleasta heinäkuusta kärsineet näyttäisivät saavan helpotusta pitkäksi aikaa. Föhr sanoo, ettei lämpimälle jaksolle ole näkyvissä loppua varsinkaan etelä- ja keskiosissa maata. Pohjoisen tilanne on, kuten aina, vähän häilyvämpi.

Ensi viikon loppupuolella sadealue saattaa kulkea keskisen Suomen läpi, mutta sekään ei ole lopettamassa hyvin lämmintä säätä, paitsi tietysti hetkellisesti pilvien ja sateiden osuessa kohdalle. Etelään tällaista sadealuetta ei ole tällä hetkellä luvassa. Sadealueen tarkka reitti on kuitenkin vielä vaikea ennustettava.

Ensi viikon loppupuolen ennustettavuus on yleisesti vielä heikko, mutta tällä hetkellä malli tuppaa sinne erittäin lämmintä ilmaa. 30 astetta voi rikkoutua ensi viikon puolivälin jälkeen etelässä. Eikä siinä vielä kaikki.

– Jos mennään sinne viikon päähän lauantaihin ja sunnuntaihin, niin eihän tätä voi edes uskoa, mitä tämä malli sanoo, toteaa Föhr.

Tällä hetkellä malli nimittäin antaisi jopa 35 asteen lukemia maan eteläosiin.

– Harvoin olen tuommoista nähnyt. Viimeksi, kun näin tuollaista tietokonemallissa, tuli Suomen lämpöennätys.

Suomen lämpöennätys, 37,2 astetta, mitattiin Joensuun lentokentällä Liperissä vuonna 2010. Föhrin tuolloin tuijottamalla ja nyt edessä olevalla malleilla on kuitenkin yksi ratkaiseva ero.

– Silloin oli kyse seuraavan päivän tilanteesta. Nyt siihen on aikaa yli viikko. Ei tuohon ole vielä luottamista, Föhr sanoo.

Mikäli ennuste kuitenkin pitää kutinsa, ainakin 30 asteen rikkoutumisen todennäköisyys on suuri.

– Siihen on aineksia, että ensi viikon viikonloppu on ihan huippulämmin. Viimeistään sunnuntai.

Nyt hirmuhelteitä Suomeen lykkäävän mallin mukaan aivan vuoden 2010 lämpöennätykseen ei kuitenkaan päästäisi. Föhrin mukaan siitä jäätäisiin vielä pari astetta.

Juttua korjattu 19.7.2019 kello 11.21. Suomen lämpöennätys mitattiin Joensuun lentokentällä Liperissä, ei Joensuun Liperissä, kuten jutussa aiemmin luki.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?