Tunnettu seksikauppasivusto suljettiin – Sihteeriopisto teki paluun vain kuukautta myöhemmin

Poliisi uskoo, että uuden sivuston takana ovat eri henkilöt kuin alkuperäisen Sihteeriopiston. Uusi sivusto on rekisteröity Viroon.

Europol takavarikoi Sihteeriopisto-sivustoon liittyviä todisteita massiivisessa operaatiossa.

18.7.2019 23:24

Seksipalveluja välittävä nettisivusto Sihteeriopisto suljettiin keväällä. Hiljattain uutisoitiin, että sivusto liittyy jättimäiseen paritus- ja rahanpesuepäilyyn.

Nyt Sihteeriopisto-nimellä on auennut uusi vastaavanlainen sivusto uudessa osoitteessa. Sivusto käyttää samaa Sihteeriopisto-nimeä ja jäljittelee ulkoasultaan aiempaa sivustoa.

Alkuperäisen sivuston tavoin seksipalveluita tarjotaan kuvien ja tarkkojen palvelunkuvausten kera. Uudella sivustolla on vastaavalla tavalla jaoteltu ilmoitukset paikkakuntien mukaan.

Rikosylikomisario Mika Ihaksinen keskusrikospoliisista arvioi IS:lle, että joku hyödyntää nyt vanhaa ja tunnettua nimeä ja osittain myös sivuston tuttua ulkonäköä. Ihaksinen ei usko, että taustalla on samoja tahoja kuin suljetulla sivustolla.

– Minun käsittääkseni ne henkilöt ovat tällä hetkellä Espanjassa tutkintavankeudessa, Ihaksinen sanoo.

Sihteeriopisto liittyy IS:n tietojen mukaan jättimäiseen kansainväliseen paritus- ja rahanpesututkintaan, josta Krp ja Europol tiedottivat viime viikolla. Sivusto suljettiin 26. maaliskuuta samana päivänä, jolloin toteutettiin kansainvälinen Europolin ja Eurojustin tukema operaatio.

Miten Suomen tunnetuimman seksikauppasivuston sulkeminen on vaikuttanut Suomen seksikauppaan?

– Ei millään tavalla, Helsingin poliisin rikosylikonstaapeli Kenneth Eriksson sanoo.

Jos kauppa hiljeni hetkeksi, sitä kesti Erikssonin arvion mukaan alle viikon.

Sihteeriopisto oli Suomessa alansa tunnetuin sivusto, mutta vastaavia sivustoja oli muitakin. Sihteeriopistolla mainostaneet seksityöntekijät tunsivat vaihtoehdot ja kyse oli vain siitä, löytävätkö asiakkaat ne. Erikssonin mukaan vastaavia sivuja on yhteensä alle kymmenen.

– Niitä on jonkin verran, tarkkaa määrää on mahdotonta sanoa. 5–8 sivustoa on tällä hetkellä aktiivisia, Eriksson arvioi.

Ulkomailta käsin pyöritetyissä sivuista mikään ei ole noussut yhtä hallitsevaan asemaan kuin Sihteeriopisto oli. Erikssonin mukaan erityisesti Suomessa prostituutiota harjoitetaan eniten internetissä, eikä alalla ole tapahtunut viime aikoina minkäänlaista muutosta.

– Mainonta menee netin kautta tänä päivänä, eikä se miksikään siitä muutu.

Seksi- ja erotiikka-alan asiantuntijajärjestö Pro-tukipisteen toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen kertoo kuulleensa uuden sivuston aukeamisesta vasta hiljattain, eikä ole ehtinyt tutustua sen sisältöön tai toimintaperiaatteisiin.

– En uskalla ottaa tähän mitään kantaa, kun en tiedä yhtään miten sivusto toimii. Kuka sitä pyörittää ja mistä käsin, Kauppinen sanoo.

Sihteeriopisto oli Kauppisen mukaan kaikkein tunnetuin ja selkein toimintaympäristö monille seksityöläisille. Hänen mukaansa sen etu oli väärinymmärrysten välttäminen. Toisin kuin tavallisilla deittisivuistoilla, Sihteeriopistossa kaikki tiesivät mistä on kyse.

– Kaikki sivuston käyttäjät tiesivät, että kyse on maksullisesta seksistä. Niin ostajat kuin myyjätkin, Kauppinen sanoo.

Kauppinen ei usko, että Sihteeriopiston sulkeutumisella oli suurta vaikutusta suomalaisten seksityöläisten arkeen, sillä he löysivät nopeasti uusia ilmoituskanavia. Ulkomaalaisille sivuston sulkeutuminen kuitenkin toi haasteita.

– Ulkomaalaisten on hankalampi operoida sellaisella alustalla, jossa ei oikein ihan tiedä miten toimia. Kielitaito on lisäksi yksi haaste, koska suurin osa muista sivustoista operoi suomen kielellä.

Yksi vanhan Sihteeriopiston erityispiirre oli suljetut keskustelufoorumit, joilla seksiä myyvät ihmiset pystyivät keskustelemaan. Kauppisen mukaan tällaista foorumia ei enää ole, elleivät seksityöläiset ole perustaneet keskenään uusia verkostoja.

– Tällainen vertaisfoorumi oli hirveän tärkeä ihmisille, Kauppinen sanoo.

Kauppinen ei osaa sanoa paljonko seksimyyntisivustoilla harjoitetaan ihmiskauppaa. Hänen mukaansa ihmiskaupan tunnistaminen seksityössä on hankalaa, ja sen tutkiminen on poliisin tehtävä.

– Me yritämme yksilötasolla löytää ihmiskaupan uhreja ja pyrkiä ohjaamaan heidät mahdollisimman tehokkaasti avun ja suojelun piiriin, Kauppinen sanoo.

Seksipalveluiden välityskanavana ja prostituoitujen keskustelufoorumina tunnettu Sihteeriopisto perustettiin Suomessa vuonna 2000. Muutama vuosi myöhemmin palvelin siirtyi pois Suomesta, kun seksipalveluiden markkinointi kiellettiin täällä. Viime aikoina se on toiminut Espanjasta käsin.

Uusi Sihteeriopisto-sivusto on perustettu 25. huhtikuuta, kuukausi alkuperäisen sivuston sulkemisen jälkeen. Se on rekisteröity Viroon, ja verkkotunnusta ylläpitää yhdysvaltalainen verkkohotelliyritys GoDaddy. Verkkotunnuksen alkuperäisestä rekisteröijästä ei ole saatavilla tietoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?