Risto halusi yllättää Eilan romanttisella savusaunalla Ylikiimingissä – oven takaa paljastui luonnon järjestämä murhenäytelmä

Julkaistu:

”Kohta se tuli jo herättämään ja pyytämään avuksi.”
Eila, 65, ja Risto, 65, ovat virkeitä pohjoispohjalaisia eläkeläisiä Ylikiimingistä, läheltä Oulua.

Torstaina Risto päätti kypsänä rakkauden tekona ilahduttaa Eilaa lämmittämällä savusaunan sillä välin kun Eila oli vetäytynyt aittaan hyvin ansaitsemilleen päiväunille.

Savusaunan piti olla yllätys Eilalle, mutta yllätys odottikin Ristoa savusaunassa, eikä se ollut iloinen yllätys, vaan luonnon järjestämän murhenäytelmän loppunäytös, esiripun sulkeutumisen jälkeinen pysähtynyt hetki.

– Kohta se tuli jo herättämään ja pyytämään avuksi, Eila kertoo.

Risto oli löytänyt savusaunasta kaksi kuollutta isoa pöllöä. Aluksi niitä arveltiin ”huuhkajiksi”, mutta asiantuntijat ovat valokuvasta tunnistaneet vainajat viirupöllöiksi, Strix uralensis.

– Räppänän kautta ne olivat sinne varmasti päässeet, ja sinne ne sitten kuolivat surkeuteen. Säälittävä kuolema, niin tuli sääli niitä, Eila suree.

Hän on luontorakas ja kertoo iloisena laulujoutsenista, jotka toivat poikueensa – kuusi palleroa – pihalle toikkaroimaan kukkapenkkien väleissä.

Pöllöt sen sijaan eivät enää liihottele Ylikiimingin yössä.

Eila jäi miettimään, miksi pöllöjä oli kaksi, kun yhdenkin soluttautuminen räppänästä savusaunaan olisi harvinaista. Ei tosin ainutkertaista. Tapauksia tunnetaan, ja saunapöllöjä on jopa – muumioitumisen kautta – päätynyt täytettyinä kotien kirjahyllyjen päälle. Periaatteessa luonnonvaraiset eläimet ovat valtion omaisuutta.

Eila ja Risto hautasivat vainajat.

– Menikö toinen ensin, ja toinen tuli pelastamaan sitä, Eila kysyy hakien murhenäytelmään tiettyä Disney-juonta.

Savusaunassa oli käyty edellisen kerran alkukesästä. Milloin pöllöt sinne menivät, sitä ei tiedetä. Vainajat olivat peruuttamattomaan kohtaloonsa nähden hyväkuntoisia.

– Ei ollut mitään pahaa hajua, joten eivät olleet vielä märenneet, vaikka kyllähän se aika päivää sitten oli varmasti tapahtunut, Eila arvelee.

Sotku saunassa oli aikamoinen. Laajalle levinneen ulosteet olivat voimallisesti valkaisseet savusaunan luontaisesti mustan sävyihin kallistuvan värimaailman. Ikkunaan oli liiskaantunut höyheniä.

– Olivat varmasti yrittäneet ikkunasta pois, mutta eivät olleet saaneet sitä rikki, Eila miettii.

Kuvan nähneet asiantuntijat arvelevat, että kyseessä ovat aikuiset viirupöllöt, ei kokemattomat poikaslinnut. Kyseessä saattoi olla vakiintunut aviopari, jota kuolemakaan ei erottanut toisistaan, jonka Eila ja Risto löysivät savusaunastaan.

Missään tapauksessa kuolinsyy ei ollut häkä, sillä Risto ei ollut vielä ehtinyt aloittaa lämmittämistä.