Suomen Lontoon instituutti Schjerfbeck-lyttääjästä: ”Hänet tunnetaan sellaisena Englannin Heikinheimona”

Julkaistu:

Lontoon Helene Schjerfbeck-näyttely on ollut riemuvoitto Suomelle, arvioivat Lontoossa vaikuttavat suomalaiset kulttuurilähettiläät.
Taide- ja kulttuuriohjelman päällikkö Jaakko Nousiainen Suomen Lontoon instituutista panee omaan arvoonsa sanomalehti Guardianin murskakritiikin taiteilija Helene Schjerfbeckista.

Lehden kriitikko Jonathan Jones lyttäsi Lontoossa lauantaina avattavan Schjerfbeckin näyttelyn. Hän kuvaa Schjerfbeckin töitä ”kylmäksi suihkuksi kakkoslaadun taidetta”. Jonesin mielestä näyttely sopii lähinnä vilvoitteluun kuumana kesäpäivänä.

Nousiainen selvittää, että Jonesin tyyli tunnetaan. Kirjoittaja on kulttuuripiireissä yleisesti tunnettu ”grumpy man” eli hapan, äksyilevä mies.

– Jos ajatellaan kirjoittajaa, hänet tunnetaan täällä vähän sellaisena Englannin Heikinheimona. Hänellä on aika paljon railakkaita mielipiteitä. Hänellä on yleensä ollut negatiivisia mielipiteitä muistakin näyttelyistä.

Nousiainen viittaa Helsingin Sanomien legendaariseen musiikkikriitikkoon Seppo Heikinheimoon.

Suorasukainen Heikinheimo (1938–1997) suututti kulttuuripiirejä railakkailla arvioillaan. Hän hankki 30-vuotisen kriitikon uransa aikana paljon vihamiehiä. Heikinheimo joko ylisti musiikkiesityksen ja esittäjän taivaisiin tai haukkui konsertin maan rakoon.

Nousiainen sanoo, että paikalliset kulttuuripiirit kuvaavat Jonesia kirjoitustapaa grumpytyyliksi. Hän kirjoittaa happamaan sävyyn ja haluaa sohaista.

– Kuuleman mukaan hän ei pidä mistään, mitä Royal Academy esittää. Jos hän on arvostelemassa, ei ole mairittelevia arvioita ollut aiemminkaan.

Schjerfbeckin näyttely on avoinna Lontoon Royal Academyssa 20.7.–27.10.

Guardianin arvio tekee Nousiaisen mukaan poikkeuksen muihin arvosteluihin. Muut lehdet ovat suitsuttaneet Schjerfbeckin töitä.

Neljä tähteä ovat näyttelylle antaneet muun muassa The Times, TimeOut ja Evening Standard.

– Evening Standard on oikeastaan täällä päämedia. Ihmiset saavat ilmaisen Evening Standardin aina iltapäivällä metroasemilla. Koko Lontoo lukee sitä matkalla kotiin. Siellä on ylistävä, aivan haltioitunut arvostelu Schjerfbeckista.

Nousiaisen mielestä Lontoon näyttely kokonaisuutena on riemuvoitto Schjerfbeckille.

– Sanoisin, että kyllä tämä voittopuolisesti jää todella suuren plussan puolelle.

Lehdistöneuvos René Söderman Suomen Lontoon suurlähetystöstä muistuttaa, että Guardian julkaisi pari päivää ennen murskakritiikkiä ennakkojutun Schjerfbeckin elämästä ja taiteesta. Lehti ylisti Schjerfbeckia ja vertasi häntä norjalaiseen Edvard Munchiin.

– Lehti kirjoitti, että Suomen Munchin Helene Schjerfbeckin hurmaava taide. Kirjoitus oli aivan toisessa ääripäässä.

Söderman kehuu, että Schjerfbeckin näyttely on saanut paljon julkisuutta Lontoon lehdistössä. Päämediat ovat kirjoittaneet näyttelystä.

– Brittien silmissä Helene Schjerfbeckin tekee mielenkiintoiseksi se, että hänen tunnetuin työnsä Toipilas on maalattu täällä Englannissa, Cornwallissa.

Schjerfbeck oli kahtena kesänä maalaamassa Cornwallissa.