Näin presidentti Tarja Halonen ja Pentti Arajärvi ovat vähentäneet ilmastotaakkaansa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Näin presidentti Tarja Halonen ja Pentti Arajärvi ovat vähentäneet ilmastotaakkaansa

Arkistokuva presidentti Halosesta.

Arkistokuva presidentti Halosesta.

Julkaistu: 18.7.2019 16:04

Presidentin mukaan Arajärvellä on yksi ilmastopahe - juustot.

Presidentti Tarja Halonen kertoi Opettajien ammattijärjestö OAJ:n järjestämässä ilmastopaneelissa tehneensä Sitoumus2050 -elämäntapatestin. Testillä selvitetään yksityiskohtaisesti, mistä oma hiilijalanjälki muodostuu.

Halonen kertoo, että he ”kärähtivät” puolisonsa Pentti Arajärven kanssa parissa kohdassa, vaikka ovatkin tehneet jo paljon muutoksia kohti ilmastoystävällisempää elämäntapaa.

Halonen kertoo, että hän istuu kolmessa YK:n pääsihteerin alaisessa toimikunnassa ja kahden YK:n järjestön hyvän tahdon lähettiläänä. Tehtävien hoitaminen vaatii usein lentämistä.

– Se ei onnistu ihan täysin Helsingin Kalliosta. On pakko lentää.

Presidentti kertoo, että he ovat sopineet Arajärven kanssa, että vapaa-ajalla sitten lentämistä pyritään välttelemään. Pariskunta matkailee mieluusti ihan kotimaassa tai ainakin hyvien juna- tai laivayhteyksien päässä.

– Voimme ylpeästi kertoa, että Pentti lähtee pian Lappiin junalla ja minä jo olin taideleirillä Turussa. Syksymmällä menemme vielä Laatokan rannoille junalla ja laivalla.

Helsingin Kalliossa liikkuminen kävellen on Halosen mukaan helppoa. Näin onnellisessa tilanteessa ei kuitenkaan olla koko Suomessa, sillä ydinkeskustojen ulkopuolella välimatkat voivat olla hyvinkin suuria.

Lentämisen lisäksi toinen ”kärähdys” presidentille tuli maitotuotteiden käyttämisestä. Halosen mukaan maitotuotteissa suurempisyntinen heidän kahden hengen taloudessaan on kuitenkin Arajärvi.

– Hän on melkoinen herkkusuu juustojen suhteen, vaikka hän tietysti aina vakuuttaa syövänsä niitä suhteessa vähemmän, Halonen naljaili katsomossa istuneelle aviomiehelleen.

Presidentti kertoo, että he ovat jättäneet punaisen lihan ruokavaliostaan lähes kokonaan pois. Kalaa ja siipikarjaa heillä kuitenkin vielä syödään jonkin verran.

Halonen huomauttaa, että monelle nuorelle karsiminen vaateostoksista voi olla paha paikka. Hänellä ei sellaista ongelmaa ole.

– Kun tiedätte taustani ja kun olen vielä tämän ikäinen, niin vanhoissa vaatteissa löytyy. Voi mennä omalle vintille kirpparille, Halonen kehuu.

Kotioloissa presidenttiparilla on ekosähkösopimus ja huonelämpötilaa on laskettu muutamia asteita alhaisemmaksi. Halonen kertoo, että lisää muutoksiakin olisi vielä tehtävissä.

Presidentin mukaan on tärkeä muistaa, että yksilövalinnoilla on merkitystä. Hän tunnustaa, että kaikilla on elämäntavoissaan varmasti ne heikot pisteet.

– Minusta se on hieno juttu, että koemme olevamme osa tällaista suurta yhteisöä, joka on vastuussa tästä upeasta planeetasta, Halonen toteaa.

Tuoreimmat osastosta