Presidentti Tarja Halonen kommentoi ISIS-lasten kohtaloa – "En kadehdi todellakaan hallitusta siitä, että millainen tilanne heillä on ratkaistavana" - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Presidentti Tarja Halonen kommentoi ISIS-lasten kohtaloa – "En kadehdi todellakaan hallitusta siitä, että millainen tilanne heillä on ratkaistavana"

Arkistokuva presidentti Tarja Halosesta.

Arkistokuva presidentti Tarja Halosesta.

Julkaistu: 18.7.2019 15:00

Presidentti Tarja Halosen mielestä ISIS-naisten ja -lasten kohtelussa tulee ottaa laajalti huomioon lasten oikeudet.

Presidentti Tarja Halonen ei kannata sitä, että lasten suhde äitiinsä jouduttaisi katkaisemaan.

Suomessa on keskusteltu jo useamman viikon ajan siitä, tulisiko Suomen hakea Syyrian al-Holin leirillä olevat kansalaisensa takaisin Suomeen. Presidentti kertoi oman ”kansalaismielipiteensä” asiasta ilmastoaiheisen keskustelutilaisuuden jälkeen Porin SuomiAreenassa.

– Pitkällä aikavälillä voi olla myös hyvin turhauttava kokemus lapselle, että hän menettää kaiken muun lisäksi yhteyden äitiinsä, Halonen toteaa.

Halosen mukaan paljon kokeneiden lasten erottaminen äideistään saattaa lisätä riskejä tulevaisuudessa.

Presidentti lisää, että hän ymmärtää myös mahdolliset riskitekijät äitien suhteen. Riskiä on kuitenkin vaikea arvioida, sillä äitien toiminnasta tai osallisuudesta ei ole tietoa.

Presidentin mukaan palautuksiin liittyy myös hankala tekninen puoli, jonka hän tuntee varsin hyvin.

– On paljon byrokraattista ongelmaa ratkaistavana.

– En kadehdi todellakaan hallitusta siitä, että millainen tilanne heillä on ratkaistavana.

Halosen mukaan paljon puhuttujen palautusten lisäksi tulisi keskustella myös keinoista, joilla ihmisiä voitaisi auttaa leireillä.

– Asialla on ollut koko ajan kiire. Voisi miettiä myös sitä, että mitä voidaan tehdä jo ennen kuin lähdetään heitä toimittamaan sieltä pois.

Pääministeri Antti Rinne vakuutteli viimeksi tiistaina, että tilanteessa otetaan varmasti huomioon lasten oikeudet. Rinteen mukaan on todennäköistä, että al-Holin leirillä olevat suomalaisaikuiset olisivat epäiltyjä rikoksista.

– Todennäköistä on että ovat, koska he (epävirallisen kurdihallinnon edustajat) ovat ilmoittaneet, että kaikki aikuiset tuolla leirillä ovat jollakin tavalla tutkinnan kohteena, Rinne kertoi.

Tuoreimmat osastosta