Anna Perhon kolumni: Suomen vihatuimmat

Julkaistu:

Kolumni
Suomalainen keskusteluilmapiiri on ollut viime aikoina jotenkin liian leppeää, kirjoittaa Anna Perho.
Pekka Sauri on kehaissut rakentavia twiittaajia, SuomiAreenassa poliitikot jutustelevat kivoja kesäkaskuja Maaret Kallion äänellä ja useiden ihmisten mielestä Metallica teki oikein lahjoittaessaan 55 000 euroa köyhille lapsiperheille, vaikka enemmänkin olisi kyllä voinut.

Näin se 14 asteen helle pehmentää lujemmankin ihmisluonnon.

Onneksi viestintätoimisto Tekir havahtui tähän läpitunkevaan vaniljaisuuteen ja julkaisi kunnollisempaa materiaalia: vihatuimpien suomalaisten listan.

Lista on sikäli tylsä, että kärki oli niin ennalta arvattava. Vaikka poliitikko neuvottelisi Karjalan takaisin, nostaisi kaikkien suomalaisten tulot 14 000 euroon kuussa ja junailisi Suomelle neljä euroviisuvoittoa, hän ei nauttisi kansan silmissä minkäänlaista arvostusta. Pätevin näkemyksellisyys kansan parhaasta asuu ABC-parlamenteissa, eikä tämä lainalaisuus tule koskaan muuttumaan.

Vihatutkimuksen herättämän vihapuheen pohjalta on myös helppo nähdä, että listalta jäi uupumaan useita tärkeitä vihattavia henkilöitä tai tahoja.

The Guardianin kriitikko. Antoi pyhän Helene Schjerfbeckin näyttelylle kaksi tähteä! Kaksi tähteä!! Yhtä pöyristyttävää kuin kyseenalaistaisi sen, että onko Pikku-Myyn ja muiden muumien jokainen repliikki Platonin tasoista ajattelua, joka pitää painaa kaikkeen verhokankaista vessapaperiin.

Berlusconi. Mihin unohtui kansallisvihattavien klassikko? Italialainen keekoilija, joka kehtasi sanoa ääneen, että suomalainen ruokakulttuuri on karmaisevaa. Raastevaunua ja talkkunaa ei pilkata näillä lakeuksilla, ja jos niin tekee niin ei saa ikinä anteeksi, lukko ja avain aurinkoon.

James Bond. Tätä se sitten on, kun naisille annettiin ihmisoikeudet. Nyt fiktiivinen hahmo voi ottaa naisen muodon, mikä romahdutti monen äijjjjän testosteronitason ja fiilikset. Varmaan sitten seuraavaksi Jutistakin tulee naislätkänpelaaja, ja onko seuraava Barbie sitten mies, nih.

Mökkinaapuri. Pitääkö edes perustella? Hän siellä metelöi, grillaa ja käyttää raivaussahaa päivät pääksytysten. Laskee koiransa irti ja poimi viime vuonna neljä mustikkaa meidän tontin puolelta.

Lapsiperhearki. Prismaperheiden elämä on helvettiä, josta pitkäaikaissairailla, vähävaraisilla tai omaishoitajilla ei ole mitään käsitystä. Tiedättekö millaista on käydä kaksi kertaa viikossa ruokakaupassa lasten kanssa? Olla hoitovapaalla? Etsiä kurakäsineitä ja tuntea itsensä ihan sillee riittämättömäksi? Juuri tällaisesta ympäristöstä versovat ääriliikkeet.

Kassakapula. Poliisia ovat jo pitkään työllistäneet lukuisat hälytykset, joissa kassakapulan väärinkäyttö on aiheuttanut väkivaltatilanteita. Tyypillisin tapaus on juhlapyhien alla pitkässä jonossa syntyvä kahakka, jossa riidan osapuolet eivät enää edes itse jälkikäteen muista kumman olisi pitänyt asettaa kapula hihnalle.

Portsari. Erikoistunut ihmisten elämänilon nitistämiseen. Ei tarvitse kuin 14 salmaria kaataa ja vähän painia, niin eikös tämä poliisikoulukokeissa epäonnistunut mörkö ole siinä jo kotiin lähettämässä.

Virkamies. Lakikirjoja Viagrana käyttävä pätijä, jonka päämäärä on pitää Suomen henkinen ilmasto notkeana kuin Lootin vaimo.

Kirjoittaja on toimittaja ja tuottaja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt